SUA condamnă anunţul lui Nicolas Maduro privind interzicerea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 2018

Departamentul de Stat al Statelor Unite a condamnat, luni, anunţul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro potrivit căruia principalele partide de opoziţie nu au dreptul să participe la alegerile prezidenţiale din 2018, relatează site-ul agenţiei Reuters.

308 afișări
Imaginea articolului SUA condamnă anunţul lui Nicolas Maduro privind interzicerea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 2018

SUA condamnă anunţul lui Nicolas Maduro privind interzicerea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 2018

"Poporul venezuelean merită dreptul de a-şi exprima punctul de vedere şi de a-şi exprima consimţământul faţă de guvernare, printr-un proces democratic liber şi echitabil, care este deschis tuturor candidaţilor. Încercarea lui Maduro de a interzice partidele de opoziţie la alegerile prezidenţiale este o altă măsură extremă, cu scopul de a închide spaţiul democratic din Venezuela şi de a consolida puterea în dictatura sa autoritară. Suntem alături de poporul venezuelean, în încercarea lor de a restabili democraţia", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Luni, Nicolas Maduro a precizat că doar partidele care au participat la scrutinul pentru primării, de duminică, pot să aibă un candidat pentru prezidenţiale. Preşedintele Venezuelei a transmis că sistemul electoral este de încredere, iar partidele de opoziţie "au dispărut de pe scena politică".

Liderii formaţiunilor Justiţia Întâi, Voinţa Populară şi Acţiunea Democrată au boicotat votul din peste 300 de oraşe şi localităţi şi au susţinut că sistemul electoral este viciat, favorizând "dictatura" lui Nicolas Maduro.

Partidul Socialist din Venezuela, care guvernează de 18 ani, a câştigat categoric alegerile locale, cu succese în aproximativ 90% dintre primării.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. Opoziţia îl acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate şi pentru a acumula şi mai multă putere.

După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

Pe 31 iulie, Statele Unite au impus sancţiuni juridice şi financiare contra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, catalogat drept "dictator".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici