SUA denunţă refuzul Chinei de limitare a arsenalului atomic / Putin cere prelungirea START cu un an

Administraţia Donald Trump a criticat vehement, vineri, refuzul Chinei de participare la Noul Tratat START, semnat de SUA cu Rusia, dar, în contextul în care acordul urmează să expire şi dat fiind că negocierile stagnează, preşedintele rus, Vladimir Putin, propune prelungirea necondiţionată un an.

1221 afișări
Imaginea articolului SUA denunţă refuzul Chinei de limitare a arsenalului atomic / Putin cere prelungirea START cu un an

SUA denunţă refuzul Chinei de limitare a arsenalului atomic / Putin cere prelungirea START cu un an

"Chinezii sunt atât de ocupaţi să fabrice ogive nucleare şi să îşi construiască armata încât nu sunt interesaţi" de semnarea unui tratat pentru reducerea armamentului strategic. Statele Unite sunt "pregătite să meargă în continuare cu acordul privind armamentul semnat cu Rusia", a declarat vineri, conform agenţiei Associated Press, Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, la o videoconferinţă organizată de Institutul Aspen.

Însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat scepticism privind ajungerea rapidă la un acord de prelungire a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), explicând că Moscova nu poate accepta condiţiile formulate de Washington. Serghei Lavrov a precizat că Rusia nu poate limita numărul ogivelor nucleare până când Statele Unite nu retrag armele atomice tactice din Europa.

În contextul stagnării negocierilor, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus vineri "prelungirea cu cel puţin un an, fără precondiţii, a actualului tratat, pentru a permite negocieri substanţiale", potrivit agenţiei AP. Liderul de la Kremlin a sublinuat că este dispus să discute în cadrul negocierilor despre noile tipuri de armament.

Rusia propusese prelungirea cu cinci ani, fără precondiţii, a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), dar Administraţia Donald Trump a insistat pentru un nou acord, care să includă China.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat în anul 2010, limitează numărul ogivelor nucleare în Rusia şi SUA. Tratatul va expira în februarie 2021 dacă nu va fi prelungit.

Rusia a anunţat miercuri că nu a ajuns încă la un acord cu Statele Unite privind prelungirea acordului, în pofida informaţiilor de la Washington sugerând progrese importante. Oficiali de la Washington au sugerat că Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea tratatului. Conform unor surse citate de site-ul de ştiri Axios.com, Administraţia Donald Trump ar vrea semnarea acordului de prelungire a Noului Tratat START înaintea scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie. Însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord, deşi Rusia vrea prelungirea tratatului. "În privinţa înţelegerii necesităţii prelungirii Tratatului START, sperăm că suntem pe acelaşi drum. Noi înţelegem necesitatea de a fi prelungit, că acest lucru este în interesul ambelor ţări şi al securităţii strategice la nivel mondial", a declarat Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
rusia,
china

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici