SUA, îngrijorate de pericolul propagării secretelor atomice

Raportul potrivit căruia mai multe planuri pentru fabricarea unor arme nucleare sofisticate au fost descoperite în calculatoarele unei reţele elveţiene de contrabandişti a generat temeri la Washington şi în alte cancelarii că secretele atomice s-ar putea propaga rapid.

12 afișări
Imaginea articolului SUA, îngrijorate de pericolul propagării secretelor atomice

SUA, îngrijorate de pericolul propagării secretelor atomice (Imagine: Mediafax/AFP)

Raportul dat publicităţii luni a pus, de asemenea, sub semnul îndoielii concluziile la care au ajuns anul trecut serviciile americane de informaţii potrivit cărora Iranul şi-a suspendat programul nuclear militar în 2003, constatări care au determinat administraţia Bush să renunţe parţial la ofensiva diplomatică împotriva Teheranului.

În cazul în care Republica Islamică ar avea acces la astfel de planuri detaliate de producere a focoaselor nucleare pe piaţa neagră, atunci specialiştii iranieni nu ar mai fi nevoiţi să dezvolte propriile schiţe pentru programul nuclear.

"Aceasta este o problemă care trebuie studiată", a declarat un oficial american. El a recunoscut că nu deţine mai multe informaţii decât cele semnalate de presă şi preluate din raportul redactat de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS).

"În general, există mereu preocuparea că un stat sau grupare ostilă care intenţionează să obţină arme nucleare ar fi putut primi informaţii care să accelereze procesul de dezvoltare", a adăugat oficialul.

CIA şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze.

Institutul şi autorităţile elveţiene au descoperit documentele criptate în calculatoarele a trei contrabandişti elveţieni asociaţi expertului pakistanez Abdul Qadeer Khan, considerat arhitectul programului nuclear pakistanez.

Khan a recunoscut în 2004 că a furnizat Iranului, Libiei şi Coreei de Nord tehnologie nucleară, dar expertul pakistanez a revenit asupra acestor declaraţii într-un interviu recent.

Planurile descoperite de autorităţile elveţiene erau mai reduse şi mai sofisticate decât cele cumpărtate de Libia de la Khan şi puteau duce la fabricarea unui focos nuclear transportabil de o rachetă balistică, potrivit ISIS. "Acestea ar fi fost ideale pentru doi dintre clienţii lui Khan, Iranul şi Coreea de Nord", a precizat institutul.

ISIS a citat un oficial de rang înalt din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care a declarat că se îndoieşte că cei trei contrabandişti elveţieni sunt singurii care dispun de astfel de documente.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Stephen Hadley, s-a declarat duminică îngrijorat de posibilitatea ca Abdul Khan să fi vândut tehnologie nucleară alături de tehnologie de îmbogăţire a uraniului.

Daryl Kimball,directorul executiv al Asociaţiei de Control al Armelor a declarat că Statele Unite trebuie să exercite presiuni asupra noului Guvern pakistanez pentru a permite AIEA să îl interogheze pe Khan.

Pakistanul a anunţat însă că anchetarea lui Khan este un subiect încheiat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici