Aceste proceduri judiciare au fost dezvăluite într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei, însărcinat cu aplicarea sancţiunilor, care anunţă o hotărâre a procurorului din Manhattan, Cyrus Vance.
Persoanele şi întreprinderile sunt inculpate „pentru complicitate cu IRISL şi filialele sale, pentru a evita sancţiunile”, a anunţat Trezoreria.
Este vorba despre filiale ale armatorului în Singapore, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi în Marea Britanie şi de conducătorii lor iranieni.
Aceşti justiţiabili „au falsificat în mod repetat documente, prezentate unor bănci din comitatul New York, pentru a obţine un acces ilegal la sistemul financiar american”, a precizat Departamentul.
Documentul inculpării, transmis presei de serviciile procurorului, citează ca victime ale acestor falsificări mari bănci americane, ca JPMorgan Chase, Citibank, Bank of America, Bank of New York Mellon, dar şi banca germană Deutsche Bank sau cea britanică HSBC.
„Inculpaţii au înşelat bănci din Manhattan în privinţa tratării echivalentului unor plăţi (în valoare) de peste 60 de milioane de dolari, utilizând pseudonime şi nume împrumutate”, a declarat Vance, într-o conferinţă telefonică.
Acuzat de Washington că participă la programul iranian de înarmare nucleară, armatorul IRISL (Islamic Republic of Iran Shipping Lines) este vizat, din septembrie 2008, de sancţiuni care îi blochează averile în Statele Unite şi interzic întreprinderilor şi cetăţenilor americani orice tranzacţie cu acesta.
„Problema pe care v-o puteţi pune este de a afla (…) dacă cineva va apărea vreodată în faţa tribunalelor new-yorkeze, pentru aceste fapte şi aceste inculpări. Răspunsul este că (acest lucru) este posibil”, a declarat Vance.
El a declarat că speră că va obţine extrădări.
„Ca sancţiunile să servească la ceva, trebuie să fie respectate. Acesta este un mesaj către comunitatea financiară mondială”, a subliniat procurorul.