Subvarianta Omicron determină o creştere a numărului de cazuri şi decese în Portugalia

O creştere bruscă a numărului de cazuri COVID şi a deceselor în Portugalia, determinată de subvarianta Omicron BA.5, în ciuda temperaturilor ridicate, determină capitalele din Europa să ia din nou în considerare restricţii împotriva unei pandemii care a început să dispară din memoria publică.

246 afișări
Imaginea articolului Subvarianta Omicron determină o creştere a numărului de cazuri şi decese în Portugalia

Subvarianta Omicron determină o creştere a numărului de cazuri şi decese în Portugalia

Portugalia a confirmat miercuri 26.848 de cazuri noi şi a înregistrat 47 de decese cauzate de COVID - cel mai mare număr zilnic de decese din 17 februarie, când au fost raportate 51 de decese, conform The Guardian.

Tendinţa e în contrast cu situaţia pandemică din Germania, Marea Britanie şi Spania, unde cazurile au scăzut în ultimele două luni.

Potrivit cifrelor Ministerului portughez al Sănătăţii, 1.455 de persoane au murit din cauza COVID, în timp ce ţara a intrat în cel de-al şaselea val al pandemiei în lunile aprilie şi mai.

Cel mai recent raport al ministerului sănătăţii şi al Institutului Ricardo Jorge notează că „mortalitatea din toate cauzele este peste valorile aşteptate pentru această perioadă a anului", adăugând că a existat "o creştere a mortalităţii specifice din cauza COVID-19".

Henrique Oliveira, reprezentant al Universităţii din Lisabona, a declarat pentru agenţia de ştiri Lusa că rata de infecţie sugerează că spitalizările în secţii şi în unităţile de terapie intensivă vor rămâne ridicate până la sfârşitul lunii iunie.

Portugalia a înregistrat 2.888 de cazuri noi la un milion de locuitori în cele şapte zile de la 2 iunie, în timp ce Spania vecină a înregistrat 373 de cazuri noi la un milion de locuitori în aceeaşi perioadă.

În ce priveşte ţara vecină Spania, aceasta a înregistrat 199 de decese în cele 7 zile care s-au încheiat la 29 martie, în scădere de la 260 în săptămâna precedentă. Procentul de pacienţi cu COVID în spitale a scăzut de la 5,64% la 5,53%, în timp ce proporţia de pacienţi cu COVID în secţiile de terapie intensivă din Spania a scăzut de la 4,25% la 3,98%.

În timp ce majoritatea restricţiilor au fost ridicate în Spania, măştile rămân obligatorii în transportul public şi în spitale, centre de sănătate, farmacii şi centre de îngrijire.

Ponderea subvariantei BA.5 în numărul de cazuri este, de asemenea, în creştere în Germania, deşi la un nivel mai scăzut. Potrivit Institutului Robert Koch, ponderea BA.5 în numărul de cazuri s-a dublat aproximativ în fiecare săptămână în ultima lună, de la 0,2% din cazuri la sfârşitul lunii aprilie la 5,2% la 22 mai.

Omicron BA.2 rămâne subvarianta dominantă în Germania - 96%. Numărul total de cazuri confirmate de infecţii a scăzut constant de la sfârşitul lunii martie. Joi, Germania a înregistrat 46.327 de noi infecţii confirmate şi 124 de persoane care au murit din cauza virusului.

„Varianta foarte infecţioasă BA.4/BA.5 este în creştere şi aici", a declarat ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, pe Twitter: „ar putea deveni următorul val în toamnă".

Şefii celor 16 landuri germane s-au reunit joi pentru a discuta măsurile care ar putea fi puse în aplicare pentru a contracara o creştere a numărului de cazuri.

„Coronavirusul nu s-a terminat, după cum o arată puternicul focar Omicron din Portugalia", a declarat Frank Ulrich Montgomery, preşedintele Asociaţiei Mondiale a Medicilor, într-un interviu acordat ziarului Rheinische Post. Obligativitatea purtării măştii a fost eliminată în majoritatea locurilor, cu excepţia transportului public şi a spitalelor. Testele rapide din oraşele germane rămân gratuite cel puţin până la sfârşitul lunii, însă puţine locuri mai cer dovada unui test negativ pentru a permite intrarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici