Sud-africanii riscă închisoarea dacă copiii nu merg la şcoală

Parlamentul Africii de Sud a adoptat un proiect de lege important privind educaţia, care ar putea aduce părinţilor pedeapsa cu închisoarea în cazul în care copiii lor nu merg la şcoală.

496 afișări
Imaginea articolului Sud-africanii riscă închisoarea dacă copiii nu merg la şcoală

Sursa foto: X/Twitter

Părinţii ar putea fi închişi pentru o perioadă de până la 12 luni dacă copiii lor lipsesc de la şcoală sau dacă nu sunt înscrişi la şcoală atunci când ajung la vârsta şcolară, relatează BBC.

Legea introduce, de asemenea, o interdicţie privind pedepsele corporale în toate şcolile.

Aceasta este cea mai mare reformă în domeniul educaţiei de la sfârşitul apartheidului în 1994.

Partidul aflat la guvernare, Congresul Naţional African (ANC), susţine că proiectul de lege va "transforma sistemul de educaţie, pentru a aborda provocările istorice şi actuale".

Cu toate acestea, cel mai mare partid de opoziţie, Alianţa Democratică (DA), a condamnat proiectul, afirmând că oferă statului prea mult control asupra şcolilor şi va duce la prăbuşirea educaţiei.

Un alt punct de dispută în proiectul de lege este faptul că şcolile vor fi obligate să prezinte guvernului politica lor lingvistică.

Acestea trebuie să se asigure că politica lor răspunde nevoilor comunităţii mai largi - dacă nu o fac, vor trebui să îşi schimbe politica.

Mulţi consideră că acesta este un atac la adresa comunităţilor afrikaans.

Însă ANC susţine că politicile lingvistice au fost exploatate şi folosite "ca mijloc de excludere rasială" de către şcoli, lucru pe care doreşte să îl schimbe.

În timpul anilor de dominaţie a minorităţii albe, elevii erau obligaţi să înveţe în afrikaans, care era considerată limba guvernului de apartheid. Acest lucru a dus la proteste masive ale studenţilor - revolta de la Soweto din 1976.

Experţii spun că sistemul educaţional din Africa de Sud este în criză.

În 2021, aceasta s-a clasat pe ultimul loc din 57 de ţări evaluate în cadrul studiului "Progress in International Reading Literacy Study", care a testat capacitatea de citire a 400.000 de elevi din întreaga lume.

La începutul acestui an, un studiu a constatat că 8 din 10 elevi sud-africani se străduiesc să citească până la vârsta de 10 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici