Summitul Rusia-Africa | Liderul Uniunii Africane cere armistiţiu în Ucraina / Putin vrea "ordine mondială multipolară"

Azali Assoumani, liderul Uniunii Africane, a salutat propunerile Rusiei privind furnizarea de cereale naţiunilor din Africa, dar a subliniat că acţiunile sunt insuficiente, astfel că este necesar armistiţiu în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin a pledat pentru o "ordine mondială multipolară".

980 afișări
Imaginea articolului Summitul Rusia-Africa | Liderul Uniunii Africane cere armistiţiu în Ucraina / Putin vrea "ordine mondială multipolară"

Sursa: AP / Mediafax Foto

La încheierea summitului Rusia-Africa, desfăşurat în Sankt-Petersburg, Azali Assoumani a declarat că preşedintele Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea de a purta negocieri cu Ucraina, dar a explicat că trebuie convinsă "cealaltă parte".

Cu ocazia summitului, Vladimir Putin a anunţat că Rusia va furniza cereale în Africa, inclusiv în mod gratuit naţiunilor sărace. Retragerea Rusiei din Acordul cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră şi atacurile armatei ruse asupra porturilor ucrainene şi a depozitelor de cereale au condus la creşterea preţurilor pe plan mondial.

"Preşedintele Rusiei a demonstrat că este pregătit să ne ajute în domeniul aprovizionării cu cereale. Da, este important acest lucru, dar s-ar putea să nu fie chiar suficient. Trebuie să obţinem un armistiţiu. Preşedintele Putin ne-a arătat că este pregătit să se implice în dialog şi să găsească o soluţie. Acum, trebuie să convingem cealaltă parte", a afirmat Azali Assoumani, citat de agenţia Reuters.

Rusia a semnalat în mai multe rânduri disponibilitatea de a purta negocieri cu Ucraina, dar a cerut Kievului recunoaşterea "noilor realităţi teritoriale". Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Moscova de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Vladimir Putin vrea o "ordine mondială multipolară"

În discursul rostit la finalul reuniunii de la Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a cerut, conform cotidianului Le Monde, "formarea unei ordini mondiale multipolare", care să fie "corectă şi democratică". Liderul de la Kremlin a condamnat ceea ce a numit drept "neocolonialism", precum şi sancţiunile "nelegitime".

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au impus sancţiuni masive Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina. Kievul şi organizaţii internaţionale acuză Rusia de crime de război şi încălcări grave ale dreptului internaţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici