Sute de mii de greci au protestat împotriva folosirii denumirii "Macedonia" de către regimul de la Skopje

Sute de mii de greci au protestat, duminică, în oraşul nordic Salonic împotriva folosirii denumirii "Macedonia" de către regimul de la Skopje, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2548 afișări
Imaginea articolului Sute de mii de greci au protestat împotriva folosirii denumirii "Macedonia" de către regimul de la Skopje

Sute de mii de greci au protestat împotriva folosirii denumirii "Macedonia" de către regimul de la Skopje

Aproximativ 300.000 de persoane s-au strâns în centrul celui mai mare oraş din regiunea greacă Macedonia. Sunt cele mai importante proteste din Grecia din ultimii ani.

Demonstranţii au fluturat steaguri ale Greciei, au intonat imnul naţional şi au afişat pancarte cu mesajul "Există o singură Macedonia şi se află în Grecia!". La acţiune au participat şi clerici greci.

"Nu vom renunţa la denumirea de Macedonia chiar şi în cazul în care restul planetei nu va susţine această cauză", a precizat unul dintre organizatorii protestelor.

Regimul de la Atena susţine că denumirea fostei republici iugoslave reprezintă o revendicare teritorială a regiunii Macedonia din nordul Greciei. Ambele state au convenit în această lună să rezolve disputa la nivelul Naţiunilor Unite.

Premierul grec Alexis Tsipras consideră că soluţionarea acestui conflict ar reprezenta un succes pentru întreaga regiune.

"Este absolut neîntemeiat şi absurd din punct de vedere istoric să dorim exclusivitate pentru Macedonia. Dar este rezonabil ca denumirea <<Macedonia>> să fie inclusă într-un nume compus, cu o calificare geografică sau cronologică, pentru toate utilizările, pentru a stabili în mod clar că nimeni nu revendică pământul sau istoria altor popoare", a spus Tsipras.

Pe fondul conflictului care datează de 25 de ani, Grecia a blocat încercările Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) - cu o populaţie de aproximativ două milioane de locuitori - de a adera la NATO şi la Uniunea Europeană. Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslaviei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici