Svetlana Tihanovskaia despre Roman Protasevich: "Nu există nicio îndoială că a fost torturat". Liderul opoziţiei din Belarus cere sancţiuni împotriva lui Lukashenko

  • Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, cere sancţiuni împotriva lui Lukashenko
  • Deşi Roman Protasevich a apărut într-un clip, Tihanoskaia nu crede că acesta este tratat bine
  • Sviatlana Tsikhanouskaya, a spus că videoclipul lansat ieri nu lăsa nicio îndoială că Protasevici a fost torturat.
  • Au apărut şi primele mărturii ale martorilor din avionul deturnat duminică la Minsk
1218 afișări
Imaginea articolului Svetlana Tihanovskaia despre Roman Protasevich: "Nu există nicio îndoială că a fost torturat". Liderul opoziţiei din Belarus cere sancţiuni împotriva lui Lukashenko

Svetlana Tihanovskaia îl sprijină pe Roman Protasevich

UPDATE Lidera opoziţiei, despre videoclipul în care apare Roman Protasevich

Sviatlana Tsikhanouskaya, a spus că videoclipul lansat ieri nu lăsa nicio îndoială că Protasevici a fost torturat.

"Este în mod clar bătut şi sub presiune. Nu există nicio îndoială că a fost torturat. A fost luat ostatic", a declarat ea într-o conferinţă de presă în capitala lituaniană Vilnius.

Ştire iniţială

De două zile, Roman Protasevich se află la Minsk deţinut de către autorităţile din Belarus. Deşi a anunţat că este în regulă într-o filmare, sunt presiuni tot mai mari pentru eliberarea lui.

VEZI AICI VIDEO: Jurnalistul Roman Protasevici apare într-un video cu vânătăi pe faţă şi spune că este „tratat bine”

Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a pus ţinta pe Lukashenko după avionul deturnat duminică.
 
„Cerem Uniunii Europene, Statelor Unite, Marii Britanii, Ucrainei să impună sancţiuni asupra lui Lukashenko, a acoliţilor săi şi asupra tuturor companiilor şi indivizilor care sponsorizează acest regim. Cerem suspendarea apartenenţei autorităţilor la organizaţii internaţionale precum Interpol”, solicită Svetlana Tihanovskaia.
 
Deşi autorităţile de la Minsk se apără şi spun că au fost îndreptăţite să oprească avionul din drumul spre Vilnius, nu îi crede mai nimeni. Mai ales după ce au apărut mărturiile celor care s-au aflat în avionul 4978.
 
Raselle, o femeie din Lituania, a spus ce s-a întâmplat când pilotul a anunţat că avionul e redirecţionat către Minsk: „În spatele meu s-a ridicat un bărbat şi a spus că vrea să vorbească cu un steward. Era şocat şi temător. Nu faceţi asta. Mă vor omorî. Sunt refugiat" le spunea bărbatul."
 
Raselle a văzut şi ce s-a întâmplat după ce avionul a aterizat la Minsk: „Roman era cu noi şi după ce am ajuns a fost luat şi el, şi iubita lui. Totul a fost foarte discret. El era calm acum, nu a ţipat, i-a urmat, cumva îşi acceptase destinul" a mai povestit femeia pentru Politico.
 
Acum tot ceea ce îşi doresc apropiaţii lui Roman Protasevich este ca acesta să fie eliberat în siguranţă.
 
„Nu ştim ce se întâmplă cu Roman. Ar putea să fie interogat de KGB, ar putea să fie torturat acum ca inamic al lui Lukashenko. Avem de-a face cu cel mai dur regim din Europa din ultimele decenii”, precizează Tihanovskaia.
 
Şi preşedintele SUA, Joe Biden, a criticat luni modul în care a fost planificată deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevich, precum şi arestarea ulterioară a acestuia, numind toată situaţia „O jignire directă către normele internaţionale”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici