Tensiuni între China şi SUA după un raport al Pentagonului despre activităţile militare chineze

Un raport elaborat de Pentagon despre activităţile militare ale Chinei a atras critici vehemente din partea Administraţiei de la Beijing, care a atras atenţia asupra deteriorării relaţiilor bilaterale, informează site-ul agenţiei Reuters.

5700 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între China şi SUA după un raport al Pentagonului despre activităţile militare chineze

Tensiuni între China şi SUA după un raport al Pentagonului despre activităţile militare chineze (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Un raport al Departamentului american al Apărării arată că Beijingul intenţionează să continue acumularea de capacităţi şi infrastructură militară pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

China a construit, în ultimii doi ani, insule cu suprafeţe de 1.300 de hectare în Arhipelagul Spratly, situat într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud. În aceste zone, Administraţia de la Beijing a instalat infrastructură militară, notează raportul Pentagonului.

China a condamnat vehement documentul, argumentând că este o distorsionare a realităţii care afectează "grav" relaţiile bilaterale.

"Este vorba de un raport distorsionat, în care se exagerează ameninţarea militară chineză", a reacţionat Yang Yujun, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

"China are politici militare cu caracter pur defensiv", a subliniat oficialul de la Beijing.

"Statele Unite au avut mereu suspiciuni şi au o atitudine provocatoare, trimiţând frecvent avioane şi nave militare în regiune", a insistat Yang Yujun, denunţând "intenţia Statelor Unite de a exercita hegemonie".

Statele Unite au intensificat prezenţa militară în Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan şi Vietnam.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici