Thailanda declară lege marțială în mai multe regiuni. Care sunt șansele fiecărei țări în cazul intensificării tensiunilor?
„Legea marțială este acum în vigoare” în șapte districte din provincia Chanthaburi și încă un district din provincia Trat, potrivit declarațiilor date de Comandantul de Apărărare a Frontierelor, Apichart Sapprasert.
Declarația a fost dată pentru protejarea suveranității, integritatea teritorială, dar și viețile și proprietățile cetățenilor tailandezi, potrivit Euronews.
Vineri, potrivit autorităților thailandeze, 16 persoane au fost ucise și 150.000 au fost evacuate din zona de graniță.
Tensiunile dintre Cambodgia și Thailanda s-au intensificat în ultimele luni pe fondul disputelor teritoriale asupra unor vestigii protejate aflate pe o suprafață de 800 de kilometri de graniță, care au rămas nemarcate de coloniștii francezi. Practic, ambele țări duc o dispută militară legate de templele istorice, râvnite atât de Cambodgia, cât și de Thailanda.
Conflictul propriu-zis a izbucnit miercuri, când miercuri, când o explozie cauzată de o mină terestră a rănit cinci soldați din armata thailandeză. În urma exploziei, unul dintre aceștia și-a pierdut un picior.
Ulterior joi dimineață, soldații cambodgieni au deschis focul în zone templului Ta Moan Thom. Ca răspuns, Thailanda a rechemat ambasadorul din Cambodgia și a închis granițele cu țara vecină, urmând întețirea tensiunilor militare, iar relațiile diplomatice dintre cele două țări s-au deteriorat.
Totuși, China și SUA, care sunt parteneri strageici cu ambele țări, au cerut aplanarea conflictului, potrivit CNN.
Prim-ministrul cambodgian Hun Manet a afirmat că Thailanda s-a retras din acordul de încetare a focului propus de șeful Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), pe care Cambodgia l-a acceptat joi seara.
Ministerul Afacerilor Externe al Thailandei a precizat vineri, într-un comunicat, că mulțumește premierului malaysian „pentru oferta de încetare a focului, cu care Thailanda este de acord, în principiu, și pe care o va lua în considerare. Totuși, pe parcursul zilei, forțele cambodgiene au continuat atacurile indiscriminate asupra teritoriului thailandez”, se arată în document.
Ce șanse au fiecare dintre țări în cazul intensificării tensiunilor?
Față de Cambodgia, Thailanda are o putere economică, cu um PIB de 10 ori mai mare decât Cambodgia. În politicile din Asia, armata thailandeză are o influență vastă, mai ales pentru că țara este dominată de o clasă conservatoare, formată din armată, monarhie și elite influente, potrivit unei analize realizate de CNN.
Thailanda este țară aliată SUA încă din 1954, de la semnarea Pactului Manila și este considerată un aliat major non-NATO al Statelor Unite, având beneficii speciale, dar și acces la sprijinul militar dat de SUA.
În ultimii zece ani, țara a dezvoltat relații diplomatice apropiate cu China, abordând o strategie diplomatică mai neutră.
Totuși, pentru că și-a dorit un sprijin militar mai amplu, Thailanda a dezvoltat relații apropiate care au dus la spirijin militar din partea unor țări precum Israel, Rusia, Coreea de Sud, Italia și Suedia, potrivit raportului „Blanța Militară”, realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice.
Cambodgia, relații deosebit de strânse cu China
În comparație cu Thailanda, armata Cambodgiană a fost înființată mai târziu, în 1933, după ce forțele armate comuniste cu alte două armate ale rezistenței non-comuniste.
„Cele mai importante legături internaționale ale Cambodgiei în domeniul apărării sunt cu China și Vietnam. În ciuda dependenței tradiționale de Rusia în ceea ce privește echipamentele de apărare, China a devenit un furnizor cheie”, potrivit studiului realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice.
Beijingul a dezvoltat chiar și o bază navală în Cambodgia, situată în Golful Thailandei, care ar putea găzdui portavioaneale Chinei, potrivit analiștilor internaționali.
De asemenea, Cambodgia și China au relizat exerciții militare în mai, sesiuni de antrenament care au fost prezentate ca fiind cele mai vaste exerciții militare din istorie, incluzând chiar și scenarii de antrenament cu foc în timp real, care includ pompierii care sting incendii pornite în mediu controlat.
Potrivit unui raport publicat în februarie pe site-ul armatei din China, relațiile diplomatice dintre cele două țări ar putea deveni chiar mai strânse.
În luna februarie, purtătorul de cuvânt al Apărării din China a dat de înțeles relațiile sunt deja foarte strânse. „China și Cambodgia sunt prieteni de nădejde care… se susțin reciproc întotdeauna. Cele două armate se bucură de relații indestructibile și de o frăție solidă”, a precizat colonelul în rezervă Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China.
Totuși, în prezent, potrivit raportului, Cambodgia nu are în prezent capacitatea de a proiecta și fabrica echipamente militare moderne.
Totuși, deși Thailanda se bucură de forțe militare atât numerice, cât și calitative bine dezvoltate, Cambodgia are un avantaj în favoarea sa – terenul de lângă granița disputată.
„Terenul favorizează accesul din teritoriul cambodgian către zona disputată”, a precizat pentru CNN analistul militar Carl Schuster, fost director de operațiuni al Centrului Comun de Informații din Comandamentul Pacificului din SUA.
Armata cambodgiană se bazează pe mine terestre și capcane explozive amplasate în zona disputată, în timp ce armata thailandeză folosește arme de foc cu rază lungă de acțiune, dar și apărare aeriană.