Transnistria condamnă apelul Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din regiune

Autorităţile transnistrene au condamnat, sâmbătă, declaraţia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, prin care i se solicită Rusiei să finalizeze retragerea trupelor din partea de est a Republicii Moldova, relatează site-ul agenţiei Tass.

2762 afișări
Imaginea articolului Transnistria condamnă apelul Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din regiune

Transnistria condamnă apelul Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din regiune

"Solicitările formulate de parlamentarii moldoveni reflectă strategia Chişinăului de a destabiliza situaţia, de a alimenta conflictul şi de a-l aduce în <<faza de fierbere>>. Operaţiunea trilaterală de menţinere a păcii este un factor important de stabilizare în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, o garanţie de bază a păcii şi securităţii în regiune", se arată într-un comunicat al regimului de la Tiraspol.

Parlamentul autoproclamatei republici Transnitria consideră că abordarea Republicii Moldova "se încadrează în iniţiativele distructive adoptate anterior". Au fost amintite decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, care a numit ilegală trimiterea trupelor ruse în Transnistria, şi recenta retragere a unor diplomaţi ruşi care au participat la misiuni de monitorizare a păcii în Transnistria.

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Parlamentarii moldoveni doresc iniţierea demersurilor pentru adoptarea unei rezoluţii în acest sens de către Adunarea Generală a ONU.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că este împotriva demersului Parlamentului şi susţine că documentul nu are nicio putere legală.

"Problema forţelor de menţinere a păcii şi a militarilor ruşi poate fi soluţionată numai în cazul unui acord politic privind problema transnistreană. Dar în acest moment acordul nu este deloc aproape, din varii motive. De ce? În 2018 vom avea alegeri, Parlamentul va fi diferit şi va acţiona într-o altă direcţie. Acum ar trebui să abordăm problemele curente din Transnistria. Declaraţia adoptată de coaliţia pro-europeană este un alt demers cu scopul de a flata Occidentul", a spus Dodon.

Potrivit preşedintelui Republicii Moldova, iniţiativa parlamentarilor a venit în mod intenţionat înaintea vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Transnistria, din 24 iulie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici