Tratatul de Neproliferare Nucleară trebuie revizuit, după 40 de ani de existenţă

Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), care împlineşte în această săptămână 40 de ani de existenţă, a limitat numărul puterilor atomice la nouă, însă trebuie revizuit pentru a se adapta actualelor provocări constituite de Coreea de Nord, Iran şi Siria, potrivit unor experţi.

403 afișări
Imaginea articolului Tratatul de Neproliferare Nucleară trebuie revizuit, după 40 de ani de existenţă

Tratatul de Neproliferare Nucleară trebuie revizuit, după 40 de ani de existenţă

Este necesar ca Statele Unite, principala putere nucleară mondială, să ofere un exemplu şi să renunţe la arsenalul lor nuclear pentru a da legitimitate tratatului şi pentru a favoriza stoparea cursei pentru înarmare nucleară.

Semnat la 1 iulie 1968 şi intrat în vigoare la 5 martie 1970, tratatul a fost parafat de 189 de ţări. Statele semnatare s-au angajat să nu obţină bomba atomică. În schimb, le este garantată utilizarea în scopuri paşnice a energiei nucleare.

Un statut aparte au cinci state: Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, China şi Franţa, care aveau deja bomba atomică înainte de intrarea în vigoare a TNP.

"Armele nucleare sunt periculoase, indiferent de proprietarul lor", a declarat Daryl Kimball, director al Asociaţiei pentru controlul armelor, organizaţie care îşi propune să convingă publicul cu privire la necesitatea controlului asupra armamentului.

Opinia sa este împărtăşită şi de fostul director al Institutului indian pentru studii în domeniul Apărării, K. Subrahmanyam.

"Nu este posibil ca anumite arme să fie legale pentru unii şi ilegale pentru alţii. Un astfel de regim nu poate fi o garanţie împotriva proliferării", explică el într-un articol.

Unul dintre principalele dezavantaje ale TNP îl constituie puterea de control limitată. Inspecţiile, demarate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), sunt efectuate pe bază de voluntariat, iar statele vizate pot controla acţiunile inspectorilor. În cel mai rău caz, statele riscă discutarea încălcărilor TNP în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici