Trump pune la îndoială politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului

Donald Trump a pus la îndoială poziţia tradiţională a Statelor Unite faţă de politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte comerţul, relatează agenţia de ştiri Reuters.

793 afișări
Imaginea articolului Trump pune la îndoială politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului

Trump pune la îndoială politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului (Imagine: Mediafax Foto)

"Înţeleg foarte bine politica 'o singură Chină', dar nu ştiu de ce trebuie să fim legaţi de politica 'o singură China', dacă nu încheiem un acord cu China cu privire la alte lucruri, inclusiv comerţul", a afirmat preşedintele ales, într-un interviu pentru postul de televiziune Fox News.

Analiştii consultaţi de agenţia de ştiri Reuters sunt de părere că declaraţia lui Trump riscă să antagonizeze şi mai mult Beijingul şi ar putea chiar duce la o confruntare militară cu China.

Beijingul nu a comentat încă declaraţiile preşedintelui-ales.

Recent, preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a discutat prin telefon cu liderul Taiwanului, Tsai Ing-wen, o manevră care a atras reacţia vehementă a Chinei.

Este prima dată în ultimii 37 de ani când un preşedinte american discută direct cu preşedintele Taiwanului.

Taiwanul susţine că este independent, dar China consideră că teritoriul îi aparţine.

Donald Trump a explicat prin Twitter că liderul de la Taipei a iniţiat conversaţia.

Ulterior, Guvernul de la Beijing a intensificat tonul, avertizând că nu va tolera iniţierea unor relaţii formale între Statele Unite şi Taiwan.

"China se opune cu fermitate oricărei interacţiuni oficiale ori a contactelor militare între Statele Unite şi Taiwan", a transmis Administraţia de la Beijing.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici