Turcia ia în calcul o posibilă reintroducere a pedepsei cu moartea

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara va reflecta la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru crime legate de terorism, după un deceniu de la abolirea pedepsei capitale.

262 afișări
Imaginea articolului Turcia ia în calcul o posibilă reintroducere a pedepsei cu moartea

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Puterea (de a ierta un criminal) aparţine familiei victimei, nu nouă. Noi trebuie să facem ajustările necesare", a declarat Erdogan, citat de agenţia de presă Antolia.

"Pedeapsa cu moartea există în Statele Unite, Rusia, China, Japonia (...). Deci este necesar să ne reevaluăm poziţia", a adăugat el.

Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema unei posibile reveniri la pedeapsa capitală săptămâna trecută, evocând susţinerea populară pentru o asemenea măsură, în baza cazului liderului rebel kurd încarcerat Abdullah Öcalan.

"În prezent, numeroase persoane sunt favorabile unei reintroduceri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, deoarece părinţii morţilor suferă, în timp ce alţii sărbătoresc mâncând kebabi", a declarat el, referindu-se la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi la susţinătorii acestuia.

Sugestia sa de a înscrie acest subiect pe agenda Parlamentului intervine în plină greva foamei a aproximativ 700 de deţinuţi kurzi din închisorile turce. Ei reclamă o ameliorare a condiţiilor încarcerării lui Abdullah Öcalan, plasat la izolare de un an şi jumătate.

Abdullah Öcalan a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999, o pedeapsă comutată la recluziune pe viaţă în octombrie 2002, după abolirea pedepsei cu moartea în Turcia, la presiunea Uniunii Europene (UE), în care Ankara vrea să se integreze.

Sâmbătă, o serie de deputaţi din Partidul pentru Pace şi Democraţie (BDP) s-au alăturat protestului deţinuţilor kurzi, lansat pe 12 septembrie, şi pe care Erdongan l-a calificat drept "show", "şantaj" şi "bluf".

Persoanele aflate în greva foamei cer ca avocaţii lui Abdullah Öcalan să poată să îl viziteze din nou pe Insula Imali, unde este deţinut, dar şi anularea restricţiilor instituite împotriva utilizării limbii kurde.

PKK este considerat organizaţie teroristă de către Ankara, UE şi Statele Unite.

Aproximativ 45.000 de persoane au murit de când PKK a recurs la arme, în 1984, pentru a obţine autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii reprezintă populaţia majoritară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici