LIVE TEXT  Video Ucraina, după zece zile de război. Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost capturată de forţele ruse. Trupele Moscovei continuă să bombardeze capitala Kiev

  • Forţele ruse au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost avariată în timpul atacului
  • Washingtonul a condamnat asediul, ruşii fiind la un pas de a provoca o catastrofă
  • Trupele Moscovei continuă să bombardeze oraşele ucrainene
  • Ucraina a cerut o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei
  • SUA studiază posibilitatea evacuării preşedintelui Zelenski, al cărui guvern în exil să conducă un război de gherilă
25175 afișări

UPDATE 22:45 Primarul Mariupol Vadim Boychenko a povestit la televizor ce se întâmplă în oraş: „Acum oraşul este blocat, suntem ucişi ca naţiune, ca popor al Ucrainei. Ocupanţii ruşi împuşcă acum în zone rezidenţiale. Avioanele au aruncat bombe astăzi. Am ajuns ca primar să organizez transportul şi locaţiile pentru evacuarea oamenilor. Şi în acel moment, în timp ce plecam, trupele ruse inamice au rupt tăcerea şi au început să bombardeze. În mod miraculos, oamenii nu au fost răniţi, dar echipamentele au fost avariate. Avem nevoie de garanţii de securitate. Bombardamentele au loc de 6 zile. Sperăm că discuţiile de astăzi vor ajunge într-un punct în care există un coridor. Noi, la rândul nostru, facem tot ce este necesar.”

UPDATE 22:00 Departamentul de Stat, Pentagonul şi alte agenţii studiază posibilitatea evacuării preşedintelui Volodimir Zelenski în Polonia, unde guvernul său în exil va conduce un război de gherilă. Acest lucru a fost raportat de Washington Post.

UPDATE 21:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut un nou discurs în faţa poporului ucrainean. "Ocuparea oraşelor ucrainene este temporară. Herson, Konotop, Melitopol, Berdyansk - locuitorii acestor oraşe expulzează ocupanţii în fiecare zi cu hotărârea şi unitatea lor. Este un eroism deosebit să protestezi când oraşul tău este ocupat. Când nu există arme şi ţi se răspunde cu focuri de armă, dar nu fugi" a declarat Zelenski. 

UPDATE 21:25 Ucraina „va câştiga acest război”, dar solicită mai mult ajutor din partea NATO ,a spus ministrul de externe al Ucrainei în cadrul întâlnirii cu secretarul de stat al SUA. Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken la graniţa dintre Ucraina şi Polonia, iar diplomatul de vârf al Americii a trecut pentru scurt timp în Ucraina cu omologul său.

UPDATE 21:00 Ultimele informaţii despre situaţia oraşelor şi luptelor din Ucraina:

Mariupol - O încetare a focului promisă în oraşul-port a eşuat, iar Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că evacuările civile planificate au fost amânate. Consiliul oraşului a acuzat Rusia că nu respectă încetarea focului, în timp ce Moscova a declarat că "naţionaliştii" ucraineni împiedică civilii să plece.
Kiev - Imagini verificate de Sky News arată continuarea bombardamentelor asupra capitalei. O vastă coloană de blindate ruseşti rămâne blocată la periferie.
Cernihiv - Casele din oraş ard în urma bombardamentelor ruseşti, un locuitor acuzând Europa că a fost un spectator în mijlocul violenţelor.
Herson - Forţele ruseşti au cucerit oraşul, primul oraş de această mărime. Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat civili care au ieşit să protesteze împotriva ocupaţiei ruseşti.
Odesa - Forţele ucrainene au apărat cel mai mare oraş portuar al său, Odesa, de navele ruseşti, potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Okelsiy Arestovich.
Nikolaiv - Forţele ucrainene deţin în continuare controlul asupra oraşului din sudul ţării, a declarat Arestovici.
Harkov - Serviciile secrete britanice sugerează că oraşul este înconjurat de forţele ruseşti.

UPDATE 20:20 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters. El a spus că a avut o discuţie productivă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. El a adăugat că Rusia a încălcat acordurile şi nu există coridoare umanitare în Ucraina.

UPDATE 20:15 Două explozii au avut loc în oraşul rusesc Belgorod, aflat la graniţa cu Ucraina.  

UPDATE 19:20 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit sâmbătă după-amiază, la Kremlin, cu premierul Israelului, Naftali Bennett, discuţiile referindu-se la conflictul militar din Ucraina. 

Naftali Bennett i-a transmis în urmă cu câteva zile preşedintelui Vladimir Putin disponibilitatea de a intermedia eventuale negocieri pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Guvernului israelian, la începutul conflictului militar, să medieze eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia.

UPDATE 19:00 Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au cucerit mai multe oraşe şi sate în ampla lor ofensivă din Ucraina. Ministerul a declarat că Rusia a doborât patru avioane ucrainene Su-27 în lupte aeriene în apropiere de Zhytomyr, la aproximativ 100 km vest de Kiev, potrivit agenţiei de presă Interfax.

UPDATE 18:45 Turcia vrea să faciliteze o întâlnire între preşedintele Ucrainei şi liderul de la Kremlin. Zelenski i-a spus lui Erdogan despre disponibilitatea sa de a se întâlni cu Putin la Istanbul sau Ankara, Erdogan l-a informat pe Putin despre acest lucru, a declarat un reprezentant al preşedintelui turc.

UPDATE 18:20 A treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina ar putea avea loc pe 7 martie, a informat Ukrayinska Pravda, citând o sursă apropiată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

UPDATE 18:05 Volodimir Zelenski cere înfiinţarea unei zone de interdicţie aeriană şi sancţiuni mai dure pentru Rusia în cadrul unei convorbiri cu parlamentarii americani.

UPDATE 17:45 Militarii ucraineni ajută la evacuarea locuitorilor oraşului Irpen, aflat la 8 kilometri de Kiev, pe un pod distrus. Presa ucraineană scrie că podul a fost aruncat în aer de armata ucraineană pe 25 februarie pentru a opri înaintarea trupelor ruse.

Primarul oraşului Irpin, Alexander Markushin, a acuzat sâmbătă dimineaţa trupele ruse că subminează căile ferate din regiunea Kiev. Potrivit acestuia, din această cauză, locuitorii oraşului au trebuit să fie evacuaţi cu autobuzele.

UPDATE 17:20 Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat că NATO foloseşte pretextul „războiului în Ucraina” pentru a atrage din ce în ce mai multe ţări în rândurile sale

UPDATE 16:55 Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că cel puţin 351 de civili au fost ucişi şi 707 răniţi de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu zece zile. Cu toate acestea, organizaţia admite că probabil numărul real este "considerabil mai mare". Ucraina susţine că cel puţin 2.000 de civili au murit în acest conflict.

UPDATE 16:30 Primarul din Herson spune că oraşul a rămas fără curent şi apă şi face apel la ajutor umanitar. "Avem o mulţime de oameni care au nevoie de ajutor" a declarat Ihor Kolykhaiev. "Avem bolnavi de cancer, copii care au nevoie de medicamente. Aceste medicamente nu ajung în prezent la ei".

Herson este un oraş important din punct de vedere strategic, situat la Marea Neagră, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori. 

UPDATE 16:15 Este puţin probabil ca evacuările din Mariupol şi Volnovakha să mai înceapă astăzi, după eşecul încetării focului, a declarat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Ucraina a declarat anterior că planul era de a evacua în total 200.000 de persoane din Mariupol şi 15.000 de persoane din Volnovakha, potrivit Sky News. 

UPDATE 16:05 Mai mulţi oameni care flutură steagul ucrainean s-au adunat sâmbătă în centrul oraşului Herson, din Ucraina, pentru a protesta faţă de ocupaţia rusă, care se instaurează. Cele mai recente clipuri de la cei de la faţa locului, citate de Sky News, arată că demonstraţia este tot mai mare. Se crede că au participat până la 2.000 de persoane.

Ucrainenii au scandat „Ruşii să plece acasă" şi „Herson este Ucraina", iar imaginile anterioare postate au surprins trupele ruseşti trăgând în aer ca răspuns.

UPDATE 15:30 Vladimir Putin a avertizat că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare cu o declaraţie de război, potrivit Sky News. Occidentul a impus sancţiuni dure Moscovei de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afecta economia rusă. 

UPDATE 15:15 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut noi declaraţii cu privire la războiului din Ucraina. Acesta a considerat dificilă decizia de a efectua o operaţiune specială în Ucraina. Între 13.000 şi 14.000 de oameni au fost ucişi în Donbas din 2014 fără ca Occidentul să observe, a spus Putin.

"Ucraina are competenţe nucleare şi de rachete încă din vremea sovietică, crearea de arme nucleare de către Ucraina este reală. Din momentul creării de arme nucleare acolo, soarta Rusiei va fi diferită" a transmis Putin. 

Putin a repetat teza despre necesitatea de a proteja „oamenii din Donbass” prin „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei. De asemenea, preşedintele Rusiei a transmis că este necesară consolidarea legislativă a unui statut neutru pentru Ucraina, care va exclude intrarea acesteia în NATO. Federaţia Rusă va lua în considerare orice încercare a altor ţări de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei drept participare la ostilităţi, a spus Putin.

"Lucrările de distrugere a infrastructurii militare din Ucraina sunt aproape finalizate. Aproape întreaga infrastructură militară a Ucrainei a fost distrusă, eliminarea apărării aeriene este aproape finalizată" a adăugat Vladimir Putin.

UPDATE 14:45 Zelenski a transmis un mesaj pe Facebook: „Sunt sigur că foarte curând vom putea spune oamenilor: întoarceţi-vă! Întoarceţi-vă din Polonia, România, Slovacia şi alte ţări. Întorceţi-vă, pentru că nu mai există niciun pericol”.

UPDATE 13:30 Dintre cei 200.000 de refugiaţi declaraţi, din Mariupol şi 15.000 din Volnovakha, nimeni nu a ajuns pe coridoarele umanitare deschise, sâmbătă.

UPDATE 13:15  Federaţia Rusă a cerut Statelor Unite garanţii scrise că situaţia privind sancţiunile nu va afecta cooperarea Moscovei cu Teheranul, a spus Lavrov.
 
Noua informare a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse:
  • Federaţia Rusă este pregătită să continue să lucreze pentru a rezolva imediat situaţia de criză din Ucraina, în ciuda întreruperii operaţiunii umanitare de astăzi;
  • De la începerea operaţiunii militare din Ucraina, peste 156.000 de persoane au fost evacuate din zone periculoase, inclusiv 41.596 de copii;
  • Naţionaliştii împiedică oamenii să plece de-a lungul coridoarelor spre Federaţia Rusă, pe direcţiile Volnakh şi Mariupol, dinspre Harkov şi Sumy.

UPDATE 12:45 Forţele Armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în apropiere de Harkov.

UPDATE 12:30 Rusia promita una, dar face alta. Civilii nu pot pleca din Mariupol. Se amână evacuarea populaţiei, întrucât ruşii continuă să bombardeze oraşul. 

UPDATE 10:00 Încetarea focului în Mariupol va dura 7 ore. Evacuarea civililor se va face cu autobuzele 

UPDATE 9:30 Ministerul Apărării al Forţelor Armate al Ucrainei raportează că 39 de avioane inamice şi 40 de elicoptere au fost distruse.

UPDATE 9:20 Ministrul Apărării din Rusia anunţă că va permite coridoare umanitare către oraşele Mariupol şi Volnivaka.  

UPDATE 8:30 O explozie puternică lângă Cernigov a avut loc vineri noaptea. 

UPDATE 02:49 Zelenski este nemulţumit de refuzul NATO de instituire a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat dur, vineri seară, decizia Alianţei Nord-Atlantice de a nu institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, apreciind că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară "libertatea Europei".

UPDATE 01:34 „Finlanda este pregătită să discute despre aderarea la NATO din cauza schimbării situaţiei geopolitice”, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinistö.

UPDATE 00:18 Jurnalist rus arestat în Polonia, fiind acuzat de spionaj

Jurnalistul spaniol (nativ din Moscova) Pablo Gonzalez a fost arestat la Rzeszow, Polonia (lângă graniţa cu Ucraina).

El este suspectat că lucrează pentru serviciile de informaţii militare ruse şi face spionaj împotriva Ucrainei.

Guvernul polonez consideră că munca jurnalistului l-a ajutat să viziteze cu uşurinţă zonele de luptă, inclusiv Donbas, unde se află din februarie 2021.

Gonzalez se află în prezent pe arest la închisoarea Rzeszów şi riscă până la 10 ani de închisoare. El neagă orice acuzaţie.

UPDATE 00:00 Avioanele de pe rutele internaţionale zboară peste zona de război

Rezumatul zilei

  • Reactoarele centralei nucleare Zaporojie nu au fost afectate în timpul asediului rus
  • Moscova a dat vina pe sabotorii ucraineni pentru atac
  • Oraşul Mariupol nu are apă şi încălzire, iar alimentele sunt rare. „Suntem pur şi simplu distruşi”, a declarat primarul
  • NATO a respins apelurile Ucrainei de a o ajuta să-şi protejeze spaţiul aerian. „Nu facem parte din acest conflict”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
  • Invazia Ucrainei de către Rusia va duce invariabil la creşterea preţului pâinii

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici