UE dă înapoi în cazul blocadei asupra Kaliningradului. "Trebuie să ne confruntăm cu realitatea. Putin are mai multe pârghii decât noi"

Comerţul prin Lituania către exclava rusă Kaliningrad ar putea reveni la normal în câteva zile, au declarat două surse familiare cu această chestiune, în timp ce oficialii europeni se apropie de un acord de compromis cu statul baltic pentru a dezamorsa o dispută cu Moscova.

21676 afișări
Imaginea articolului UE dă înapoi în cazul blocadei asupra Kaliningradului. "Trebuie să ne confruntăm cu realitatea. Putin are mai multe pârghii decât noi"

Kaliningrad, care se învecinează cu state din Uniunea Europeană şi se bazează pe căile ferate şi drumurile care traversează Lituania pentru majoritatea mărfurilor, a fost izolat de o parte din transportul de marfă din Rusia continentală începând cu 17 iunie, în urma sancţiunilor impuse de Bruxelles, scrie Reuters.

Oficialii europeni poartă discuţii privind scutirea teritoriului de sancţiuni, care au afectat până acum bunuri industriale precum oţelul, deschizând calea pentru un acord la începutul lunii iulie dacă Lituania, membră a UE, renunţă la rezervele sale.

Disputa privind izolarea exclavei ruseşti testează hotărârea Europei de a aplica sancţiunile impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, alimentând temerile privind o escaladare după ce alte restricţii au împins Rusia să nu-şi plătească datoria.

În timp ce puterile occidentale s-au angajat să ia apărarea Ucrainei, reiterându-şi hotărârea atât la summiturile G7, cât şi la summiturile NATO din această săptămână, se dovedeşte dificil pentru Europa atât să menţină sancţiunile stricte, cât şi să evite o nouă escaladare cu Rusia.

De aceea, oficialii europeni, cu sprijinul Germaniei, caută un compromis pentru a rezolva unul dintre numeroasele lor conflicte cu Moscova, a declarat una dintre persoane.

Dacă nu se restabileşte ruta tradiţională pentru mărfurile ruseşti către Kaliningrad, mai întâi prin aliatul său Belarus şi apoi prin Lituania, statul baltic se teme că Moscova ar putea folosi forţa militară pentru a ara un coridor terestru prin teritoriul său, a spus persoana respectivă.

Germania, între timp, are soldaţi staţionaţi în Lituania şi ar putea fi atrasă într-o confruntare alături de aliaţii săi din NATO dacă acest lucru s-ar întâmpla.

De asemenea, cea mai mare economie a Europei este puternic dependentă de importurile de gaze ruseşti şi ar fi vulnerabilă la orice reducere a fluxurilor dacă disputa din Kaliningrad s-ar intensifica.

"Trebuie să ne confruntăm cu realitatea", a declarat o persoană cu cunoştinţe directe despre discuţiile din UE, descriind Kaliningrad ca fiind "sacru" pentru Moscova.

"Putin are mult mai multe pârghii decât avem noi. Este în interesul nostru să găsim un compromis", a spus acesta, recunoscând că rezultatul final ar putea părea nedrept.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici