Prima pagină » Știri externe » UE testează verificarea vârstei online, ca măsură pentru protecția copiilor

UE testează verificarea vârstei online, ca măsură pentru protecția copiilor

UE testează aplicații de verificare a vârstei și cere giganților tech măsuri clare pentru protejarea copiilor, vizând combaterea conținutului dăunător, a contactelor nedorite și a practicilor online adictive care afectează minorii
UE testează verificarea vârstei online, ca măsură pentru protecția copiilor

Comisia Europeană a anunțat luni că Franța, Spania, Italia, Danemarca și Grecia vor testa un model comun de aplicație pentru verificarea vârstei, ca parte a unui efort mai amplu de protejare a copiilor în mediul online.

Aplicația este construită pe baza acelorași specificații tehnice precum Portofelul de Identitate Digitală European, care urmează să fie lansat anul viitor.

Inițiativa vine ca urmare a îngrijorărilor tot mai mari privind efectele negative ale rețelelor sociale asupra sănătății mintale a copiilor, iar țările implicate vor avea libertatea să-și adapteze modelul propriilor nevoi, să-l integreze într-o aplicație națională sau să-l utilizeze separat, potrivit Reuters.

În încercarea de a reduce riscurile la care sunt expuși online, zeci de state americane au dat în judecată Meta pentru practicile sale online considerate dăunătoare copiilor, iar Australia a impus, de anul trecut, o interdicție privind accesul minorilor sub 16 ani la rețelele sociale.

X, TikTok, Facebook și Instagram, investigate de autoritățile europene

În paralel, Comisia a publicat și ghiduri pentru platformele online, cerându-le să adopte măsuri concrete pentru protejarea minorilor în mediul digital, în conformitate cu Legea privind serviciile digitale, intrată în vigoare anul trecut.

Legislația impune companiilor precum Google, Meta, TikTok și altora să lupte mai eficient împotriva conținutului ilegal și dăunător.

Printre obligațiile platformelor, se numără prevenirea expunerii copiilor la conținut ilegal sau dăunător, eliminarea designului adictiv care exploatează comportamentele vulnerabile ale utilizatorilor tineri, precum și protejarea acestora de contactele nedorite din partea necunoscuților.  De asemenea, trebuie să asigure un grad ridicat de transparență în modul în care funcționează algoritmii lor și reclamele, în special cele direcționate către minori.

Platforme precum X, deținută acum de Elon Musk, TikTok, Facebook și Instagram, precum și mai multe site-uri cu conținut pentru adulți, se află în prezent sub investigația autorităților europene pentru verificarea modului în care este respectată legea.

„Platformele nu mai au nicio scuză pentru a continua practicile care pun copiii în pericol”, a transmis Executivul european, subliniind că noile ghiduri vor sprijini eforturile de combatere a designului adictiv, cyberbullying-ului, conținutului nociv și contactelor nedorite din partea necunoscuților.