Un an de la tragedia Costa Concordia: Ceremonii de comemorare a victimelor naufragiului au avut loc pe insula Giglio

Familiile victimelor naufragiului navei Costa Concordia au aruncat flori în mare în apropierea epavei pachebotului, duminică, pe insula Giglio, unde mai multe ceremonii încărcate de emoţie vor comemora, pe durata întregii zile, un an de la tragedia din 13 ianuarie 2012.

718 afișări
Imaginea articolului Un an de la tragedia Costa Concordia: Ceremonii de comemorare a victimelor naufragiului au avut loc pe insula Giglio

Un an de la tragedia Costa Concordia: Ceremonii de comemorare a victimelor naufragiului au avut loc pe insula Giglio (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt aici pentru a-i aduce un omagiu surorii mele. Este foarte dificil pentru noi. Ceva ce ne va urmări toată viaţa", mărturiseşte pentru AFP Madelein Soria, o peruană în vârstă de 25 de ani, a cărei soră, care era chelneriţă pe vapor, a murit în această tragedie.

În jurul orei 09.30 (10.30 ora României), un feribot a dus familiile victimelor la locul unde nava s-a lovit de o stâncă. Ele au putut să se reculeagă şi să arunce buchete de flori în mare.

La bord se aflau aproape tot atât de mulţi oficiali, în ţinută oficială sau gărzi din cadrul protecţiei civile şi pompieri în uniformă. Printre ei se numără şi Gregorio de Falco, şeful Căpităniei portului Livorno, considerat un erou după ce i-a ordonat căpitanului Costa Concordia, Francesco Schettino, să se "întoarcă la bordul" navei pe care a abandonat-o.

"Nu vreau să vorbesc despre rolul meu în naufragiu. Ceea ce vreau este să îmbrăţişez toate familiile victimelor şi pe toţi cei care au suferit", a declarat el.

Cu puţin timp înainte, o macara amplasată pe un remorcher a ridicat stânca pentru a repoziţiona pe locul său iniţial. Acesta a fost un gest simbolic, pentru "a pune lucrurile la locul lor, nu pentru a uita", ci pentru "că trebuie să mergem înainte", potrivit primarului Sergio Ortelli.

"Este foarte importantă o zi pentru aducere aminte", a declarat el.

Zeci de supravieţuitori cu călătorit, de asemenea, către insulă.

"Am venit pentru că vrem să ne exprimăm recunoştinţa, pentru că am supravieţuit", a declarat pentru AFP Ronald Dots, venit împreună cu soţia sa, Viviana, şi cu fiul lor în vârstă de 15 ani, chilieni stabiliţi în Spania.

"Aceea a fost o noapte de durere, am fost nevoiţi să consultăm psihologi, la început plângeam mult. De fiecare dată când ascultam un cântec italian îmi aduceam aminte de noaptea naufragiului. Priviţi marea, îmi dă frisoane", explică el. El şi familia sa au decis să vină în ultimul moment şi dorm în maşina lor închiriată.

Un francez, Jacques Masson, a venit "pentru a-şi exprima solidaritatea cu părinţii victimelor, în special cu cei ai lui Mylène şi Mickael (tânărul cuplu originar dintr-o suburbie pariziană, n.red.), care sunt atât de cunoscuţi acum".

"Cred că este nevoie să fim toţi împreună, am trăit o catastrofă enormă", afirmă Danièle Dubuc din Pau, care abia îşi stăpâneşte lacrimile. Ea, care împreună cu soţul ei forma un mare cuplu de dansatori pe pachebot, se teme acum de mulţime. "Tragedia ne-a luat cheful de dans", afirmă ea.

Concordia, care a plecat din portul italian Civitavecchia pentru o croazieră pe Mediterana cu câteva ore înainte de tragedie, transporta peste 3.200 de turişti de 60 de naţionalităţi şi peste 1.000 de membri ai echipajului veniţi din 40 de ţări.

Ceea ce trebuia să fie o călătorie de plăcere, s-a transformat în coşmar. Treizeci de victime au fost identificate, dar cadavrele unui membru al echipajului indian şi al unei pasagere italiene nu au fost găsite.

Spre sfârşitul dimineţii va avea loc o slujbă în biserică în prezenţa ministrului Mediului Corrado Clini şi a procurorului din Grosseto care conduce ancheta privind naufragiul.

În cursul după-amiezii, o placă de bronz cu numele victimelor va fi depusă pe un perete din Molo Rosso, caracterizat de farul roşu de la intrare. O alta va aminti formidabila solidaritate de care au dat dovadă locuitorii insulei Giglio.

Grupul Costa, proprietarul navei Concordia, care va coborî drapelele în bernă, a organizat ceremonii sau momente de reculegere pe toate pacheboturile sale, în sediul italian din Genova şi în biserica La Madeleine din Paris.

La ora naufragiului, 20.45 GMT (22.45 ora României), după un minut de reculegere, sirenele vor suna pe toate vapoarele prezente în port, după care vor fi lansate pe mare 32 de lampioane.

Operaţiunile desfăşurate de consorţiul Titan/Micoperi pentru a pregăti ridicarea epavei nu se întrerup, deoarece caietul de sarcini le impune lucrătorilor să muncească 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.

Dar "vom respecta şi noi un minut de reculegere", a declarat oficialul responsabil de recuperarea navei din cadrul Titan, Nick Sloane. "Toate gândurile noastre vor merge către persoanele afectate" de tragedie, a adăugat el. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici