Un grup de romi români îşi mută tabăra în Praga de mai mult de o săptămână - GALERIE FOTO

Un grup numeros de romi români se află de peste o săptămână la Praga, pentru a fi alături de Ion Miclescu, moştenitorul unui clan din Vâlcea, aflat în comă după un accident în care a fost pe punctul de a se îneca într-un lac de lângă Stara Boleslav, transmite MEDIAFAX Cehia.

185 afișări
Imaginea articolului Un grup de romi români îşi mută tabăra în Praga de mai mult de o săptămână - GALERIE FOTO

Un grup de romi români îşi mută tabăra în Praga de mai mult de o săptămână (Imagine: MediafaxFoto.cz)

Romii, al căror număr a crescut în mod constant, şi-au mutat tabăra de mai multe ori, fiind permanent supravegheaţi de poliţie şi de autorităţile locale.

GALERIE FOTO

Tânărul se afla într-un grup de romi care se îndrepta către Berlin. În drum către Germania, ei s-au oprit în apropierea lacului de la Stara Boleslav, iar fiul bulibaşei Robinson Dimofte şi un alt băiat au vrut să se scalde. Martorii au afirmat că băiatul a rămas prea mult timp sub apă, trupul său fiind recuperat de oamenii aflaţi în apropiere.

Ambulanţa a ajuns la faţa locului în 12 minute din momentul în care a fost solicitată, însă medicii au avut nevoie de aproape o oră pentru a-l resuscita pe băiat, care a fost transferat apoi cu un elicopter la spitalul universitar din Praga.

Miclescu se află în continuare în comă profundă, starea sa fiind critică. "Este conectat la aparatură de respiraţie artificială şi dializă şi încercăm să analizăm orice posibilă afectare a sistemului neurologic", a declarat, pentru MEDIAFAX Cehia, purtătorul de cuvânt al spitalului, Jana Jelinkova.

Conducerea spitalului crede că băiatul nu beneficiază de asigurare medicală în România, ceea ce ar însemna că întregul cost al spitalizării va trebui plătit de familie. O zi de spitalizare costă 80.000 - 100.000 de coroane (3.128 - 3.910 de euro), iar suma totală se ridică deja la peste 1 milion de coroane (aproape 40.000 de euro).

Jelinkova a afirmat că, în cazul în care nu există o asigurare, spitalul va folosi căile legale de rezolvare a situaţiei. "În primul rând, vom trimite o factură, apoi o notificare şi cazul ar putea ajunge în justiţie. Dar este posibil ca familia să facă un aranjament cu companiile de asigurări de sănătate din ţara lor", a adăugat ea.

Stefan Licartovsky, militant ceh pentru drepturile romilor, a afirmat că familia trebuie să plătească tratamentul. "Dacă nu este asigurat, este corect să plătească tratamentul. Nu ar fi bine pentru romi dacă ministerul sau statul vor încerca să rezolve situaţia. Situaţia s-ar putea întoarce împotriva romilor şi unii ar putea spune că sunt favorizaţi în detrimentul altora", a declarat Licartovsky, apreciind că mediatizarea cazului este exagerată. "Nu ar trebui să fie urmăriţi prin toată Praga. E ca o vânătoare", a adăugat el.

După accident, în Cehia au venit şi romi din alte ţări europene, inclusiv Franţa, Letonia sau Germania, spunând că vor să fie alături de tânărul aflat în comă şi, iniţial, şi-au instalat tabăra chiar lângă spital.

Autorităţile locale au protestat şi au organizat o campanie de strângere a fondurilor necesare pentru a asigura instalarea romilor în campingul Prazacka din Praga. Mai mulţi romi cehi au donat suficienţi bani pentru a le permite acestora să rămână acolo până duminica trecută.

Luni, romii s-au mutat în cartierul Dolni Pocernice, sub supravegherea poliţiei, însă autorităţile locale s-au plâns că aceştia poluează lacul din apropiere şi aruncă gunoaie pe terenurile din jur.

Romii au plecat joi din Dolni Pocernice, mutându-se la Husinec, un sat aflat în apropiere de Praga, unde li s-a oferit un teren privat pentru campare. Cu toate acestea, ei au preferat să se instaleze pe un teren al comunei, iar primarul Marie Tethalova i-a avertizat că pot rămâne acolo numai până vineri după-amiază, după care trebuie să revină pe terenul privat pus la dispoziţie de proprietar.

Reprezentanţii Partidului Muncii, de extremă-dreapta, şi-au anunţat intenţia de a vizita satul Husinec sâmbătă, pentru a discuta cu locuitorii şi a vedea dacă romii nu încalcă legea.

Camparea în Praga este amendată, conform legii, cu 100.000 de coroane (3.910 de euro), iar aprinderea de focuri, tăierea crengilor copacilor sau poluarea sunt amendate cu până la 1.000 de coroane (39 de euro).

Un grup de jurnalişti de la tabloide din Cehia a încercat să instaleze o tabără chiar în centrul capitalei, instalându-şi un cort în piaţa Vaclavske. Timp de jumătate de oră nu au atras atenţia nimănui, ulterior poliţia cerându-le să părăsească zona.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici