Un mort şi peste 50 de răniţi în Japonia, după trecerea taifunului Guchol

Taifunul Guchol a traversat o mare parte din teritoriul Japoniei marţi seara şi în cursul nopţii, inclusiv Tokyo şi nord-estul ţării deja devastat de tsunami din 11 martie 2011, soldându-se cu un mort şi circa 50 de răniţi.

190 afișări
Imaginea articolului Un mort şi peste 50 de răniţi în Japonia, după trecerea taifunului Guchol

Un mort şi peste 50 de răniţi în Japonia, după trecerea taifunului Guchol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guchol a ajuns marţi după-amiază în partea de sud a arhipelagului principalei insule nipone Honshu, apoi s-a îndreptat către nord-est, trecând prin Tokyo, unde rafalele de vânt au atins peste 125 de kilometri pe oră.

Circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost puternic perturbată, dar s-a reluat progresiv pe măsură ce taifunul se îndepărta de oraş.

Miercuri, la ora locală 05.30 (23.30 ora României), calmul se reinstalase aproape total în capitală şi în împrejurimi, iar cerul s-a înseninat chiar dacă vântul continua să bată.

În nord-est, situaţia s-a ameliorat progresiv, în timp ce Guchol se afla la câteva zeci de kilometri de coastele Sendai, după ce a provocat pagube materiale şi rănirea mai multor persoane.

În provincia Shizuoka (sud-est), o persoană a murit după prăbuşirea unei construcţii din prefabricate. Alte aproximativ 52 de persoane au fost rănite în 15 prefecturi, potrivit numărătorii la nivel naţional efectuate miercuri la ora locală 04.00 (marţi, 22.00 ora României) de postul public de televiziune NHK.

Un ordin de evacuare a fost emis pentru zeci de mii de locuinţe din zona afectată, dintre care peste 4.000 (vizând circa 10.400 de locuitori) în oraşul Ishinomaki din nord-est, afectat grav de seismul şi tsunami din 11 martie 2011. Taifunul a traversat această zonă în cursul nopţii, iar rafale violente de vânt se înregistrau în continuare miercuri dimineaţă.

Guchol, al patrulea taifun al sezonului, se deplasează în prezent spre Oceanul Pacific, cu viteza de 65 de kilometri pe oră. El continuă să antreneze precipitaţii importante, care au atins zece centimetri de apă pe oră în unele regiuni, şi rafale de vânt de până la 180 de kilometri pe oră.

După ce a traversat insula sudică Okinawa în noaptea de luni spre marţi, apoi insula Shikoku, taifunul a câştigat în rapiditate şi intensitate şi marţi, în jurul orei 17.00 (11.00 ora României), a ajuns în partea de sud a insulei Honshu, prin prefectura Wakayama, îndreptându-se către Gifu, apoi Nagoya (centru) şi prefectura Gunma situată la nord de Tokyo.

El s-a deplasat apoi către nord-est, ajungând în Tohoku, zonă devastată la 11 martie 2011 şi este departe de a fi reconstruită.

Guchol a generat panică în prefecturile Miyagi şi Fukushima, unde rafalele de vânt au suflat cu putere încă de la lăsarea serii.

Aceasta este prima dată din 2004 când un taifun din luna iunie traversează Japonia în acest fel. În general astfel de traiectorii sunt urmate de taifunurile din lunile următoare.

"Este periculos să stai afară pe o asemenea vreme şi, prin urmare, este recomandabil să te întorci acasă şi să eviţi să ieşi până la o acalmie prevăzută pentru miercuri, cu atât mai mult cu cât traficul este perturbat", a avertizat agenţia de meteorologie.

Aceasta avertizează, de asemenea, asupra inundaţiilor, căderilor de copaci, acoperişuri smulse sau alunecări de teren. Pe alocuri au fost înregistrate pene de electricitate sau ale reţelei de telecomunicaţii mobile din cauza ruperii cablurilor. Acestea au afectat câteva sute de mii de locuinţe.

Circa 452 de curse aeriene interne şi internaţionale au fost anulate, afectând 35.000 de persoane, iar multe au fost deviate, în timp ce trenurile regionale şi de mare viteză (Shinkansen) au avut întârzieri sau au fost suspendate. Drumurile au fost blocate din cauza impresionantei cantităţi de apă căzute în urma precipitaţiilor.

Timp de mai multe ore, diverse regiuni din nord-est vor fi afectate de averse însoţite de furtuni şi rafale violente de vânt, în special pe malul mării, unde valurile au atins câţiva metri înăţime, subliniază meteorologii.

Un alt taifun, al cincilea, denumit Talim, urmează o traiectorie diferită dar ar urma să afecteze şi el Japonia vineri.

Arhipelagul nipon este traversat în fiecare an în perioada iunie-octombrie de numeroase taifunuri, care provoacă de multe ori victime şi importante pagube materiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici