Un studiu danez pune la îndoială eficacitatea purtării măştii de protecţie

  • Un studiu realizat în Danemarca susţine că masca chirurgicală nu are efect
  • Purtarea unei măşti chirurgicale joacă doar un rol mic în protejarea împotriva COVID-19
  • Oamenii de ştiinţă din toată lumea contrazic concluziile acestui studiu
3272 afișări
Imaginea articolului Un studiu danez pune la îndoială eficacitatea purtării măştii de protecţie

Un studiu danez pune la îndoială eficacitatea purtării măştii de protecţie

Un studiu danez publicat miercuri sugerează că purtarea unei măşti chirurgicale are doar un rol mic în protejarea împotriva COVID-19.

Concluziile acestui studiu sunt puse la îndoială de mulţi oameni de ştiinţă.

Unul dintre autorii studiului, Kasper Iversen de la Universitatea din Copenhaga, a declarat el însuşi pentru AFP că „recomandările actuale (de a purta o mască atunci când distanţarea este imposibilă) nu sunt serios puse la îndoială de acest studiu"

Studiul realizat pe 6.000 de persoane şi publicat în Annals of Internal Medicine al American College of Physicians, arată că 1,8% dintre purtătorii de măşti au contractat COVID-19, comparativ cu 2,1% dintre cei care nu o purtau.

Deşi acest lucru sugerează că masca are un efect protector mic, mărimea eşantionului este insuficientă pentru a stabili semnificaţia statistică, susţin chiar autorii studiului.

„Nu am putut arăta un efect semnificativ”, a explicat profesorul Iversen, care a adăugat că studiul său arată că „efectul purtării măştii nu este la fel de important pe cât ne aşteptam”.

În ceea ce priveşte factorii ce pun la îndoială datele studiului, aceştia sunt destul de mulţi. În primul rând studiul a fost efectuat într-o ţară cu rate de transmisie relativ mici. Apoi, mai puţin de jumătate dintre participanţi (46%) au aplicat corect instrucţiunile de purtare a măştii. În cele din urmă, rezultatele sale se bazează pe teste de detectare a anticorpilor a căror fiabilitate este variabilă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici