Un tip de dulciuri americane poate deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer
Companiile și consumatorii sunt îndemnați să nu mai cumpere și să nu mai vândă produsele Jolly Ranchers, deținute de compania americană Hershey. FSA afirmă că acestea conțin compuși chimici – hidrocarburi aromatice din ulei mineral (MOAH) și hidrocarburi saturate din ulei mineral (MOSH) – care „nu sunt conforme”.
Produsele prezintă un risc pentru siguranță dacă sunt consumate în mod regulat de-a lungul timpului, dar „nu există niciun motiv imediat de îngrijorare, deoarece [riscul] pentru siguranța alimentară este scăzut”, adaugă agenția.
Într-un comunicat publicat miercuri seară, FSA a declarat: „MOAH pot provoca leziuni ale ADN-ului și au potențialul de a crește riscul de cancer, în special dacă sunt consumate în cantități mari pe o perioadă prelungită de timp. MOAH este un cancerigen genotoxic, deci nicio expunere nu este lipsită de riscuri pentru sănătatea umană”.
MOAH și MOSH sunt folosite în dulciuri pentru a preveni lipirea și a crea un aspect lucios, potrivit BBC.
Potrivit agenției, The Hershey Company a colaborat cu organismul guvernamental britanic pentru a elimina produsele Jolly Rancher afectate de pe piața britanică începând cu 2024, dar unele întreprinderi din Marea Britanie au continuat să importe produsele.
Produsele afectate sunt: Jolly Rancher Hard Candy, Jolly Rancher „Misfits” Gummies, Jolly Rancher Hard Candy Fruity 2 în 1 și Jolly Ranchers Berry Gummies. Agenția alimentară recomandă persoanelor care dețin oricare dintre produsele enumerate să nu le consume și să le arunce.