Ungaria vrea să ocolească UE în problema South Stream, printr-un amendament legislativ

Parlamentul din Ungaria a pregătit un amendament legislativ care ar permite construcţia gazoductului South Stream pe teritorul ţării fără să fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale, relatează Portfolio.hu.

800 afișări
Imaginea articolului Ungaria vrea să ocolească UE în problema South Stream, printr-un amendament legislativ

Ungaria vrea să ocolească UE în problema South Stream, printr-un amendament legislativ (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusă de Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernământ. Amendamentul ar permite începerea construcţiei South Stream în pofida rezervelor şi obiecţiilor Uniunii Europene, potrivit Portfolio.hu.

Portfolio.hu remarcă faptul că de când premierul Viktor Orban s-a aşezat la masa negocierilor cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, numărul acţiunilor autorităţilor ungare care plasează grupul rus în avantaj şi susţin interesele Rusiei au crescut în mod ciudat. Astfel, Ungaria a oprit livrările de gaze către Ucraina, apoi a permis Gazprom să stocheze gaze pe teritorul său, cea mai recentă iniţiativă fiind amendamentul din Parlament.

Amendamentul prevede ca orice companie de gaze care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor (transmission system operator – TSO) să nu fie obligată să respecte reglementările la care este supus un astfel de operator.

Reglementările prevăd că aceşti operatori nu pot decide singuri construcţia unei conducte majore fără aprobări internaţionale, întrucât planurile naţionale de dezvoltare trebuie armonizate şi verificate. Companiile TSO pot începe proiecte care sunt incluse într-un plan de dezvoltare pe termen de 10 ani. Mai mult, odată aprobat planul, proiectele de dezvoltare trebuie puse în practică.

Această regulă nu este întâmplătoare, în condiţiile în care gazoductele mari sunt întotdeauna transfrontaliere, proiecte uriaşe care influenţează situaţia geopolitică, fiind esenţial ca statele participante să aibă poziţii comune.

Dacă amendamentul din Parlamentul ungar va fi aprobat, atunci orice companie de gaze ar avea dreptul să construiască conducte de gaze în Ungaria, în baza unui acord din partea Biroului Ungar pentru Eergie. În acest caz, diferitele organisme internaţionale de coordonare nu ar avea vreo jurisdicţie.

Amendamentul propus nu menţionează un proiect anume, dar singurul aflat pe agendă în acest moment este South Stream, a cărui construcţie poate fi începută de Ungaria doar dacă sunt ocolite organizaţiile internaţionale.

Dacă modificarea legislativă are acest scop, atunci este de aşteptat să provoace furia Uniunii Europene şi a Statelor Unite, care au sancţionat Rusia din cauza conflictului din Ucraina, se arată în articol.

Uniunea Europeană se opune tentativelor Moscovei de a-şi extinde influenţa imperială, unul dintre mijloace fiind şi gazoductul South Stream, în actuala formă a proiectului. Comisia Europeană a adoptat o poziţie fermă în acest subiect, susţinând că nu va negocia construcţia conductei înainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.

Chiar dacă proiectul South Stream este oficial blocat, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut aliaţilor săi să acţioneze "în spatele scenei".

Preşedintele Gazprom Alexei Miller s-a întâlnit cu premierul Orban în luna septembrie, la Budapesta, grupul anunţând într-un comunicat că discuţiile s-au referit la aprovizionarea cu gaze a Ungariei în timpul iernii şi la proiectul South Stream, care "progresează conform planului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici