UNICEF: Copii palestinieni sunt supuşi la rele tratamente în sistemul militar israelian de detenţie

Aplicarea de "rele tratamente" minorilor palestinieni în cadrul sistemului militar israelian de detenţie este "răspândită, sistematică şi instituţionalizată", afirmă Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) într-un raport dat publicităţii miercuri.

121 afișări
Imaginea articolului UNICEF: Copii palestinieni sunt supuşi la rele tratamente în sistemul militar israelian de detenţie

UNICEF: Copii palestinieni sunt supuşi la rele tratamente în sistemul militar israelian de detenţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În nicio altă ţară copiii nu sunt judecaţi în mod sistematic de tribunale militare pentru minori care, prin definiţie, nu furnizează garanţii necesare respectării drepturilor lor", se subliniază în raport.

UNICEF evaluează la "aproximativ 700 pe an numărul de copii palestinieni cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, marea majoritate băieţi, interogaţi şi deţinuţi de către armată, poliţie şi agenţi de securitate israelieni".

"Aceste rele tratamente includ arestarea de copii la ei acasă, în intervalul cuprins între miezul nopţii şi ora 5.00 dimineaţa de către militari puternic înarmaţi, legarea la ochi a copiilor şi legarea mâinilor acestora cu cătuşe de plastic", se precizează în raport, care citează de asemenea "mărturisiri obţinute cu forţa, absenţa accesului la un avocat sau la membrii familiei în timpul interogatoriului".

Minorii palestinieni în vârstă de până la 13 ani riscă pedepse de până la şase luni de închisoare, însă cei în vârstă de peste 14 ani pot fi condamnaţi până la zece ani de închisoare pentru că au aruncat cu pietre, infracţiunea pentru care sunt, în general, acuzaţi, sau chiar până la 20 de ani de închisoare în cazul în care ţinta este un vehicul aflat în mişcare, precizează UNICEF.

"Aceste practici încalcă dreptul internaţional ce protejează toţi copiii de rele tratamente atunci când sunt în contact cu forţe de ordine, instituţii militare şi judiciare", conchide documentul.

De asemenea, UNICEF recomandă o serie de măsuri în vederea respectării normelor internaţionale, oferind asigurări că "aplicarea acestor recomandări este posibilă, aşa cum o arată faptul că autorităţile israeliene au anunţat câteva schimbări pozitive în ultimii doi ani".

Astfel, Agenţia ONU îndeamnă Israelul să "considere primordial interesul copilului", să se asigure că minorii arestaţi şi familia acestora sunt informaţi asupra motivelor detenţiei şi drepturilor pe care le au în limba lor maternă, adică în arabă.

Ea îndeamnă totodată la o limitare la "strictul necesar" a arestărilor de minori efectuate pe timpul nopţii şi a încătuşării acestora.

UNICEF recomandă, de asemenea, facilitarea accesului minorilor la un avocat şi la familie, reclamând ca aceştia să fie prezenţi în timpul interogatoriului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici