Unsprezece laureaţi ai Nobelului pentru Pace i-au scris lui Putin în apărarea echipajului Greenpeace

Unsprezece laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, inclusiv arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, i-au scris preşedintelui rus Vladimir Putin, luând apărarea celor 30 de membri ai echipajului unei nave Greenpeace arestaţi în septembrie, o scrisoare dată publicităţii joi.

112 afișări
Imaginea articolului Unsprezece laureaţi ai Nobelului pentru Pace i-au scris lui Putin în apărarea echipajului Greenpeace

Unsprezece laureaţi ai Nobelului pentru Pace i-au scris lui Putin în apărarea echipajului Greenpeace (Imagine: Arhiva Mediafax / AFP)

"Vă scriem să vă cerem să faceţi tot ceea ce este posibil pentru ca acuzaţiile excesive de piraterie formulate împotriva celor 28 de activişti Greenpeace, unui fotograf liber profesionist şi unui cameraman liber profesionist, şi oricare alte acuzaţii formulate împotriva lor să fie conforme legilor internaţionale şi ruse", afirmă semnatarii.

"Suntem convinşi că împărtăşiţi dorinţa de a respecta dreptul la un protest non-violent", subliniază ei în această scrisoare, dată publicităţii de ONG-ul ecologist Greenpeace.

Cei 11 semnatari, între care avocata iraniană Shirin Ebadi şi americana Jody Williams, îl avertizează pe preşedintele rus asupra pericolelor exploatării petroliere a Arcticii.

Nava Greenpeace Arctic Sunrise a fost imobilizată pe 19 septembrie de un comando rus, după ce activişti au încercat să escaladeze o platformă petrolieră aparţinând gigantului Gazprom, cu scopul de a denunţa ricuri de natură ecologică.

Cei 30 de membri ai echipajului, inclusiv un bucătar, un medic şi doi jurnalişti liber profesionişti, dintre care 26 sunt străini, au fost încarceraţi la Murmansk (sud-vest) şi inculpaţi pentru "piraterie", o infracţiune pentru care riscă 15 ani de închisoare.

"Îndemnăm toate statele să facă tot ceea ce pot pentru a proteja acest preţios tezaur al umanităţii şi să se elibereze de dependenţa de energie petrolieră. Fiind una dintre ţările direct vizate, vă îndemnăm să vă plasaţi în mod personal în fruntea acestui efort", îi scriu laureaţii Nobelului pentru Pace lui Putin.

Un purtător de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că semnatarii scrisorii au greşit destinatarul.

"Preşedintele respectă mult laureaţii Premiului Nobel şi acordă multă atenţie opiniei acestora. Însă, în acest caz, prşedintele nu este destinatarul căutat", a subliniat Peskov, citat de agenţia publică RIA Novosti.

Putin a apreciat în septembrie că activiştii Greenpeace nu sunt "piraţi", dar că au încălcat legea încercând să "pună stăpânire" pe o platformă petrolieră.

Un tribunal de la Murmansk a respins joi două recursuri ale activiştilor Greenpeace Keith Russel, din Australia, şi Mannes Ubel, din Olanda, privind încarcerarea lor.

Acest tribunal a respins deja proceduri ale altor membri ai echipajului Arctic Sunrise, inclusiv a medicului Greenpeace Ekaterina Zaspa şi fotografului liber profesionist Denis Siniakov.

Medici ruşi au lansat săptămâna aceasta o acţiune de strângere de semnături pentru o petiţie care îndeamnă autorităţile să o elibereze pe medicul Ekaterina Zaspa, calificând încarcerarea acesteia drept o "cruzime teribilă".

Între timp, Comitetul rus de anchetă a anunţat, pe 9 octombrie, că studiază noi inculpări pentru "infracţiuni grave" împotriva echipajului, afirmând că la bordul Arctic Sunrise au fost cofiscate "produse stupefiante".

Rusia a transformat dezvoltarea Arcticii - o zonă imensă bogată în rezerve de hidrocarburi, care nu a fost exploatată încă - într-o prioritate strategică. Greenpeace denunţă riscuri la adresa unui ecosistem deosebit de fragil.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici