Unul dintre bărbaţii condamnaţi pentru atentatul de la metroul din Minsk a fost EXECUTAT

Unul dintre cei doi bărbaţi condamnaţi la moarte pentru un atentat soldat cu 15 victime la metroul din Minsk în 2011, Vladislav Kovalev, a fost executat, a anunţat sâmbătă o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, citând familia condamnatului.

384 afișări
Imaginea articolului Unul dintre bărbaţii condamnaţi pentru atentatul de la metroul din Minsk a fost EXECUTAT

Unul dintre bărbaţii condamnaţi pentru atentatul de la metroul din Minsk a fost executat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Curtea Supremă a trimis o scrisoare în care afirmă că pedeapsa a fost executată", a declarat sora lui Kovalev, Tatiana, pentru organizaţia Viasna.

În Belarus, condamnaţii sunt executaţi prin împuşcare.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a refuzat, miercuri, să îi graţieze pe cei doi bărbaţi, Dimitri Konovalov şi Vladislav Kovalev, în vârstă de 25 de ani şi condamnaţi la 30 noiembrie 2011 la pedeapsa capitală de Curtea Supremă din Belarus.

Konovalov a fost găsit vinovat de amplasare de explozibil într-o staţie de metrou din centrul capitalei belaruse, Minsk, şi de declanşarea exploziei soldate cu 15 morţi.

Acesta a fost cel mai grav atentat de la independenţa fostei republici sovietice, în 1991.

Konovalov şi-a recunoscut vinovăţia în timpul procesului şi nu a cerut niciodată să fie graţiat.



Kovalev a fost condamnat la moarte în calitate de complice. Mama sa a dus o campanie pentru ca viaţa fiului său să fie salvată, mergând inclusiv la Strasbourg pentru a informa Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei că cei doi tineri au fost prinşi într-o capcană.

Rapiditatea anchetei şi absenţa motivelor celor doi muncitori de 25 de ani au fost la originea ipotezei conform căreia tragedia a fost rezultatul unui complot pus la cale de serviciile de securitate, pentru a încerca să justifice reprimarea inamicilor politici ai preşedintelui.

Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim autoritar este denunţat de Occident şi care a fost reales în decembrie 2010 în urma unui vot controversat, a dat asigurări că explozia a reprezentat o tentativă de destabilizare a Belarusului de către inamici ai statului, adăugând că vrea ca autorii să fie executaţi.

Belarusul, care s-a izolat tot mai mult de Occident, este ultima ţară din Europa care menţine pedeapsa cu moartea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici