Viktor Orban: Ungaria nu are nevoie de fonduri din străinătate pentru combaterea poluării

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, joi, că ţara sa nu are nevoie de fonduri din străinătate, ci de estimări ale experţilor pentru a combate consecinţele poluării cu noroi toxic.

66 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban: Ungaria nu are nevoie de fonduri din străinătate pentru combaterea poluării

Viktor Orban: Ungaria nu are nevoie de fonduri din străinătate pentru combaterea poluării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ungaria este o ţară suficient de puternică pentru a putea combate singură efectele unei astfel de catastrofe şi, ca urmare, nu avem nevoie de ajutor financiar venit din străinătate", a spus Orban, aflat la Kolontar, unul dintre satele afectate de inundaţia cu noroi roşu toxic.

Ungaria este însă deschisă în ceea ce priveşte competenţele şi experienţa necesare pentru eliminarea efectelor poluării, a adăugat el.

Viktor Orban a apreciat că reconstrucţia celor mai grav afectate zone ale satului prezintă probleme majore. "Din nefericire, am impresia că orice efort de reconstrucţie aici este inutil", a afirmat el. "Probabil că va trebui găsit un alt teren pentru locuitori, iar această parte a satului trebuie demolată pentru totdeauna, deoarece aici este imposibil de trăit", a declarat premierul ungar.

Guvernul de la Budapesta a decretat marţi stare de urgenţă în trei judeţe din vestul ţării, după accidentul industrial produs luni într-o uzină de prelucrare a aluminiului din oraşul Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta. Spargerea unui rezervor a dus la deversarea a circa 1,1 milioane de metri cubi de noroi toxic, care a afectat şapte sate aflate în vecinătate. Patru persoane au murit, trei sunt încă date dispărute, iar alte mai mult de 120 au fost rănite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici