Viscri: oază de patrimoniu rural în inima Transilvaniei, admirată de regele Charles

  • Viscri a fost fondat de populaţia secuiască în secolul al XII-lea, pe un teren oferit de regele Ungariei. Numele său provine de la biserica albă construită de secui, care a fost preluată şi extinsă de coloniştii saşi în secolul al XIII-lea
  • Biserica din Viscri a fost menţionată pentru prima dată în 1400 ca Alba Ecclesia sau Weißkirch. Ea a fost fortificată în secolele XV-XVI, ca răspuns la ameninţarea otomană şi tătară.
  • Satul Viscri a făcut parte din Ţara Bârsei, o regiune autonomă a saşilor transilvani, care a avut drepturi şi privilegii speciale din partea regilor maghiari şi apoi a principilor transilvani. Satul a avut o viaţă economică şi culturală bogată, bazată pe agricultură, creşterea animalelor şi meşteşuguri. Locuitorii săi au păstrat tradiţiile, limba şi religia evanghelică luterană a saşilor
  • Satul Viscri a suferit o depopulare masivă după cel de-al doilea război mondial, când mulţi saşi au emigrat în Germania sau au fost deportaţi în Uniunea Sovietică. În prezent, satul are doar câteva sute de locuitori, majoritatea români sau rromi.
  • Satul Viscri a devenit celebru după ce Prinţul Charles al III-lea al Marii Britanii a cumpărat o casă tradiţională săsească în 1996 şi a vizitat frecvent localitatea.
1506 afișări
Imaginea articolului Viscri: oază de patrimoniu rural în inima Transilvaniei, admirată de regele Charles

Sursa Foto - Google Earth

Viscri este un sat din judeţul Braşov, Transilvania, România, cunoscut pentru biserica sa fortificată de origine romană şi pentru legătura sa cu Prinţul Charles al III-lea, care a cumpărat şi restaurat o casă tradiţională săsească în localitate. 

Viscri face parte din patrimoniul UNESCO din 1999 şi este un exemplu de conservare a arhitecturii şi a tradiţiilor rurale transilvane. Satul a fost fondat de coloniştii saşi în secolul al XIII-lea şi a păstrat până astăzi aspectul său medieval, cu case de lemn şi piatră, porţi sculptate şi acoperişuri de şindrilă.

Biserica fortificată din Viscri este cel mai important obiectiv turistic din sat. Construită iniţial ca o biserică-sală romană în secolul al XIII-lea, biserica a fost fortificată în secolele următoare cu ziduri groase, turnuri de apărare şi camere de refugiu.

Biserica adăposteşte un altar gotic valoros, pictat în secolul al XV-lea, precum şi un muzeu etnografic cu obiecte vechi din viaţa sătenilor.

Viscri este şi un loc unde se pot descoperi meşteşuguri tradiţionale precum olăritul, fierăritul sau ţesutul. Localnicii produc şi vând produse locale cum ar fi brânză, miere, dulceaţă sau şosete de lână.

Prinţul Charles a sprijinit dezvoltarea comunităţii prin fundaţia sa Mihai Eminescu Trust, care a renovat case vechi şi a organizat cursuri de formare pentru tineri.

Viscri este un sat plin de farmec şi autenticitate, care merită vizitat pentru a cunoaşte mai bine cultura şi istoria Transilvaniei. Satul oferă posibilităţi de cazare în case tradiţionale sau chiar în casa Prinţului Charles, precum şi activităţi în natură cum ar fi plimbări cu bicicleta sau călărie.

Potrivit Uncover Romania, Viscri a fost fondat de populaţia secuiască în secolul al XII-lea, pe un teren oferit de regele Ungariei. Numele său provine de la biserica albă construită de secui, care a fost preluată şi extinsă de coloniştii saşi în secolul al XIII-lea. 

Biserica din Viscri a fost menţionată pentru prima dată în 1400 ca Alba Ecclesia sau Weißkirch. Ea a fost fortificată în secolele XV-XVI, ca răspuns la ameninţarea otomană şi tătară. 

Satul Viscri a făcut parte din Ţara Bârsei, o regiune autonomă a saşilor transilvani, care a avut drepturi şi privilegii speciale din partea regilor maghiari şi apoi a principilor transilvani. A avut o viaţă economică şi culturală bogată, bazată pe agricultură, creşterea animalelor şi meşteşuguri. Locuitorii săi au păstrat tradiţiile, limba şi religia evanghelică luterană a saşilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici