WikiLeaks: Myanmar a exportat în Coreea de Nord orez în schimbul armelor

Myanmar a exportat orez în Coreea de Nord, în schimbul unor livrări de armament, potrivit unei note diplomatice americane publicate de WikiLeaks, un nou indiciu cu privire la presupusele legături între aceste două adversare ale Washingtonului.

332 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Myanmar a exportat în Coreea de Nord orez în schimbul armelor

WikiLeaks: Myanmar a exportat în Coreea de Nord orez în schimbul armelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul ambasadei Statelor Unite din Rangoon, expediat în 2009, afirmă că junta a exportat aproximativ 20.000 de tone de orez în Coreea de Nord, prin intermediul Myanmar Economic Holdings Ltd, o întreprindere controlată de militari.

Potrivit unui om de afaceri apropiat de acest caz, regimul "a exportat orez şi alte produse agricole în Coreea de Nord timp de peste cinci ani, în schimbul unor arme" şi servicii, se arată în notă, care precizează că este vorba despre "arme convenţionale".

ONU nu a intervenit în aceste livrări de bunuri alimentare, potrivit aceleiaşi surse, care a precizat că orezul era de "foarte proastă calitate, aproape impropriu consumului".

"Deşi regulile pentru comerţ din Myanmar cer ca vânzătorii să se doteze cu o scrisoare de creditare înaintea operaţiunilor de export, niciuna dintre încărcăturile de orez destinate Coreei de Nord nu le-au respectat", mai precizează nota diplomatică, citând aceeaşi sursă.

Alte note diplomatice publicate de WikiLeaks în decembrie au dezvăluit că Statele Unite suspectau junta încă de la începutul anilor 2000 că ar pune la punct un program nuclear, exprimându-şi de pe atunci temerile cu o privire la dezvoltarea relaţiilor acesteia cu Phenianul.

În plus, un raport ONU afirma în noiembrie că Phenianul vinde arme nucleare şi balistice Myanmarului, dar şi Iranului şi Siriei.

Regimul aflat la putere în Myanmar neagă orice legătură cu regimul lui Kim Jong-Il, subliniind că nu are nicio intenţie să achiziţioneze arma nucleară.

Armata se află la putere în Myanmar din 1962. Junta generalisimului Than Shwe a cedat în primăvară locul unui regim "civil", rezultat în urma alegerilor contestate din noiembrie, dar care este controlat în continuare de către militari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici