Zelenski obține la Roma promisiuni de 10 miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei

Publicat: 10 07. 2025, 18:24
Actualizat: 10 07. 2025, 18:27

„Această conferință este un semn de unitate și de recuperare a vieților noastre”, a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski într-o conferință de presă alături de gazda forumului, premierul italian Giorgia Meloni, scrie EFE.

Cea de-a IV-a Conferință pentru Reconstrucția Ucrainei (URC) a reunit în sala „Norului” din Roma aproape 5.000 de participanți, inclusiv delegații din peste 100 de țări și circa 2.000 de companii și organizații.

La eveniment a participat și trimisul special pentru Ucraina al președintelui american Donald Trump, generalul Keith Kellogg.

Această ediție continuă seria conferințelor anterioare organizate la Lugano (2022), Londra (2023) și Berlin (2024).

Zelenski cere un „plan Marshall” pentru Ucraina

Președintele ucrainean a cerut un „plan Marshall” pentru țara sa. În opinia sa, un astfel de plan ar permite Ucrainei să renască din ruinele invaziei ruse, oferind totodată beneficii financiare și tehnologice statelor care vor investi.

„Avem nevoie de un model asemănător planului Marshall și trebuie să-l dezvoltăm împreună”, a spus Zelenski, referindu-se la planul american de ajutor economic care a fost esențial pentru reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial.

Liderul ucrainean a făcut apel la țările și companiile implicate să elaboreze „un plan clar de redresare”, cu „mecanisme de finanțare concrete”, care să includă deja utilizarea activelor rusești înghețate în Occident, nu doar profiturile generate de acestea, care sunt deja direcționate spre Ucraina.

„În acest proiect comun de reconstrucție vor fi bineveniți doar adevărații noștri parteneri”, a precizat Zelenski, subliniind că „doar prietenii vor fi invitați să facă parte din reconstrucția tehnologică și economică a Ucrainei”.

Un nou atac rusesc

Înainte de sosirea sa, Zelenski a denunțat, pe canalul său de Telegram, un nou atac masiv rusesc: „În această noapte, Rusia a lansat un atac combinat care a durat aproape zece ore: 18 rachete, inclusiv rachete balistice, și aproximativ 400 de drone kamikaze”, a scris el.

„Este o escaladare clară a terorii din partea Rusiei. Asta înseamnă că e nevoie de o accelerare”, a adăugat Zelenski.

„Trebuie să fim mai rapizi cu sancțiunile și să facem Rusia să plătească pentru teroarea sa. Partenerii trebuie să accelereze investițiile în producția de armament”, a mai transmis el.

O sumă „foarte semnificativă”

Scopul conferinței a fost reafirmarea sprijinului pentru Ucraina, dar și mobilizarea de resurse pentru ca țara invadată să-și reconstruiască orașele, infrastructura și sectoarele economice odată ce conflictul se va încheia.

De pe scena conferinței, premierul italian Giorgia Meloni a anunțat că întâlnirea s-a încheiat cu acorduri în valoare de 10 miliarde de euro și a încurajat companiile italiene și internaționale să continue să investească, în timp ce Zelenski a considerat suma drept „foarte semnificativă”.

„A investi în Ucraina înseamnă a investi în noi înșine, pentru că ne privește pe toți”, a spus Meloni, declarându-se „foarte bucuroasă” de „participarea incredibilă” la summit.

Von der Leyen anunță un fond pentru atragerea capitalului privat

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat crearea unui fond european cu un capital inițial de 220 milioane de euro pentru a atrage investiții private în reconstrucția Ucrainei, la care participă și Italia, Germania, Franța, Polonia și Banca Europeană de Investiții (BEI).

„Ne asumăm un rol în viitorul Ucrainei, folosind fonduri publice pentru a atrage investiții private masive, pentru a ajuta la reconstrucția țării”, a afirmat ea în discursul susținut la conferință.

Executivul comunitar a explicat ulterior că acest fond va porni cu 220 milioane de euro și își propune să mobilizeze până la 500 milioane de euro din sectorul privat până în 2026, sumă care ar putea crește „pe măsură ce condițiile de securitate se vor îmbunătăți”.

Von der Leyen a menționat că fondul, „cel mai mare fond global de capital dedicat reconstrucției”, va începe cu investiții în energie, transport, materii prime critice și industrii cu „dublă utilizare” (civilă și militară).

Ea a adăugat că speră ca și alte țări sau instituții să adere la fond: „Poporul ucrainean este pregătit să ducă economia țării spre viitor. Momentul de a investi este acum”, a afirmat șefa Comisiei.

De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat deblocarea unui sprijin macrofinanciar de 1 miliard de euro pentru Kiev, precum și plata a peste 3 miliarde de euro prin mecanismul „Facilitatea Ucraina”, cu care UE susține stabilitatea economică a țării.

Sánchez înființează un „Oficiu pentru Reconstrucția Ucrainei”

La sosirea la conferință, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat înființarea unui Oficiu pentru Reconstrucția Ucrainei, precum și organizarea unui forum dedicat companiilor interesate să contribuie la reconstrucție.

„Spania a avut întotdeauna o poziție coerentă în apărarea dreptului internațional, a Cartei ONU și a integrității naționale a statelor invadate de neoimperialismul lui (Vladimir) Putin, cum este cazul Ucrainei”, a declarat Sánchez.

El a reamintit că Spania a oferit Ucrainei 110 milioane de euro ca ajutor umanitar și a primit 245.000 de refugiați ucraineni.

Premierul spaniol a precizat că economia spaniolă și „companiile foarte avansate” din țară pot contribui la viitoarea reconstrucție a Ucrainei, motiv pentru care intenționează să creeze „o Oficiu pentru Reconstrucția Ucrainei”, sub coordonarea Ministerului Economiei, precum și să organizeze, până la sfârșitul anului, o reuniune cu firmele interesate de proiect.

Obiectivul, a spus el, este ca întâlnirea să fie dedicată „acelor companii care doresc să contribuie la reconstrucția” Ucrainei.