Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban sunt disperaţi la gândul că se apropie sfârşitul celor două luni de încălcare a democraţiei

  • Ion Cristoiu: Starea de alertă e gândită de guvernul Orban ca un fel de stare de urgenţă făţiş anticonstituţională. N-are prevăzută nici definiţia, nici durata de manifestare.
  • Ion Cristoiu: Cele două luni de stare de urgenţă le-a plăcut celor de la Putere. În plină democraţie, Psihoza pericolului le-a dat posibilitatea unui exerciţiu de dictatură în plină democraţie
  • Ion Cristoiu: Paranoia Coronavirus i-a ţinut pe români în case. Ei n-au fost atenţi la ce făcea echipa lui Klaus Iohannis. Cînd vor ieşi din case, vor descoperi că nişte şmecheri le-au furat democraţia.
25474 afișări
Imaginea articolului Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban sunt disperaţi la gândul că se apropie sfârşitul celor două luni de încălcare a democraţiei

Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis şi Ludovic Orban sunt disperaţi la gândul că se apropie sfârşitul celor două luni de încălcare a democraţiei

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că starea de urgenţă a permis guvernanţilor o dedulcire la avantajele dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, şi, disperaţi că aceasta se va încheia, încearcă printr-un artificiu anticonstituţional să o prelungească.

Ion Cristoiu reaminteşte că, deşi în lume s-au luat măsuri importante pentru revenirea la normalitate după criza coronavirusului, în România regimul Iohannis vrea să declare starea de alertă, o măsură menită să limiteze anticonstituţional drepturile individuale cu ajutorul unor lacune legislative.

De asemenea, jurnalistul remarcă lipsa unui plan etapizat, la nivel naţional,  care să ofere românilor predictibilitate după 15 mai şi înlocuirea lui cu avertismentele cioclilor apocaliptici ale căror apariţii televizate au menirea de a justifica lipsa acestui plan al Puterii.

Ion Cristoiu atrage atenţia că situaţia nu e nouă. În decembrie 89, spune jurnalistul, românii au fost ţinuţi în case prin agitarea pericolului teroriştilor. Acum, aceloraşi români li se spune să nu iasă, invocându-se pericolul coronavirusului.

Cum starea de urgenţă însemnat nu numai un exerciţiu de dictatură al autorităţilor, ci şi îmbogătirea peste noapte a clientelei politice, Ion Cristoiu avertizează că după ce vor ieşi din  case, românii vor constata că li s-a furat democraţia, aşa cum în decembrie 89 li s-a furat Revoluţia.

 

Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

 

“Cel mai greu lucru pentru mine, cînd scriu un text, rămîne începutul. Am nevoie de ceva scurt, dar spectaculos, ca lovitura unei săbii, pentru a intra direct în subiect, fără protocoale.

Supus acestui chin, am întocmit cu multă trudă un început pentru acest text. După care m-am apucat să mă uit pe comentariile trimise de colaboratori în vederea publicării pe cristoiublog.ro. Dînd cu ochii de corespondenţa de la Breaza a fostului meu coleg de redacţie Aristotel Bunescu, am tresărit. Iată începutul! mi-am zis cu patetismul cu care Pilat din Pont strigase Iată Omul! : <Vântul relaxării bate prin toată Europa şi chiar dincolo de ea, dar cu intensităţi diferite, de la zonă la zonă. Pentru a fi sinceri, trebuie să scriem, cu mare tristeţe, că relaxarea de la noi este extrem de anemică, o biată briză slabă.>

Pe întreaga planetă s-au luat deja măsuri însemnate de revenire la normal.

Numai la noi se pregăteşte înlocuirea stării de urgenţă cu starea de alertă.

Starea de alertă e gîndită de guvernul Orban ca un fel de stare de urgenţă făţiş anticonstituţională.

Deşi axată pe limitarea drepturilor individuale, starea de alertă n-are prevăzută nici definiţia, nici durata de manifestare.

Esenţa democraţie constă în libera exercitare a drepturilor individuale.

 De aceea, în democraţie cînd viaţa cere restrîngerea drepturilor individuale prima grijă a decidenţilor e de a evita excesul şi mai ales de a reduce drastic perioada în care drepturile individuale sînt limitate.

Din cîte se vede la noi e invers.

 Peste tot în lume s-au decis şi s-au anunţat planuri de revenire etapizată la normal.

Numai la noi nu există nici un plan precis.

Peste tot în lume agenda publică e dominată de cei care vorbesc despre înviere.

Numai la noi Agenda publică e dominată mai departe de cei care vorbesc despre Apocalipsă.

Cioclii apocaliptici au umplut toate televiziunile pentru a justifica micimea măsurilor de relaxare care n-au fost încă luate.

De ce se întîmplă asta la noi?

Pentru că oamenii puterii sînt disperaţi la gîndul că se apropie sfîrşitul celor două luni de încălcare a democraţiei.

Cele două luni de stare de urgenţă le-a plăcut celor de la Putere. În plină democraţia, Psihoza pericolului le-a dat posibilitatea unui exerciţiu de dictatură în plină democraţie. Clientela politică a celor două Palate s-a îmbogăţit peste noapte din afacerile cu echipamente, cu măşti, cu costume de protecţie. Invocarea sănătăţii oamenilor a fost o bună şmecherie pentru a fura fără ca cineva să strige Hoţii!

Nu e nimic nou.

În cele două războaie mondiale, s-au ivit şi înflorit bogăţii uriaşe prin invocarea luptei pentru ţară.

Liderii PNL în frunte cu Ludovic Orban s-au dat huţa de dimineaţă pînă seara în scrînciobul televiziunilor din Presa Miluită. Şi nu doar pentru că au dat un bacşiş mogulilor, ci şi pentru că românii au ţinut să afle ce măsuri de restricţie li se pregătesc. Klaus Iohannis a rostit în fiecare zi aproape, la 14, un mic discurs. Altădată nici o redacţie nu i-ar dat atenţie, preşedintele blegind orice rating. Acum zicerile sale au fost mai urmărite decît vorbele lui Churchil în timpul Războiului. Mult mai important, starea de urgenţă, întinsă pe două luni, a fost o punere între paranteze a forţelor care ţin în frîu tendinţele dictatoriale ale politrucilor. Ludovic Orban şi Klaus Iohannnis au descoperit ce bine se guvernează cînd drepturile omului sînt ciuntite. Nu convine un site ca Justiţiarul care a dezvăluit afacerile clanului Iohannis? Regimul îl interzice cît ai clipi. Vrea să critice un partid de Opoziţie falsificarea de tip ceauşist a numărului de morţi şi de infectaţi? Se opreşte intimidat de propaganda regimului potrivit căreia respectivul vrea să sporească numărul de victime ale Pandemiei. În cele două luni de stare de urgenţă, ştabii regimului Iohannis s-au dedulcit la autocraţie. OUG privind amenzile, unică în analele Justiţiei prin lipsa de previzibilitate şi precizie, a oferit Miliţienilor lui Iohannis un instrument de abuzuri cum n-au avut nici Miliţienii lui Ceauşescu. Cînd CCR, sesizată de Avocatul Poporului, a declarat prevederile neconstituţionale, liderii PNL, Klaus Iohannnis, Presa Miluită de Guvern, au supus instituţia unui linşaj mediatic. Spumele de la gura lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Rareş Bogdan spun totul despre cît de dulce a fost pentru regim dictatura din cele două luni de Stare de urgenţă. Nişte politicieni democraţi de adevăratelea ar fi acceptat decizia CCR şi, după ce şi-a fi cerut scuze românilor pentru exerciţiul de abuzuri care au fost contravenţiile, ar fi iniţiat o anchetă pentru a vedea ce netot a putut produce respectivul document juridic.

 E limpede că Starea de urgenţă le-a plăcut lui Klaus Iohannis şi lui Ludovic Orban.

O clipă au împărtăşit deliciile lui Nicolae Ceauşescu:

 Prezenţă mediatică deşănţată, absenţa criticilor din partea presei şi a Opoziţiei, cultul personalităţii.

Din nenorocire pentru ştabii regimului Iohannis, în jurul României toate ţările au ieşit de mult din starea de urgenţă. Revenirea la normal înseamnă revenirea la democraţie. Democraţia e grea pentru Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Trebuie să fii atent la ce spui şi la ce faci, pentru a fi dat la televizor trebuie să faci un minim efort de inteligenţă, nu mai poţi fura cu ochii larg deschişi, nu-ţi mai poţi pune nepoatele în funcţii, nu mai poţi comite abuzuri. Dacă n-ar fi fost revenirile din ţările din jur, mai mult ca sigur regimul ne-ar fi ţinut mai departe închişi în case. Paranoia teroriştilor din decembrie 1989 a avut drept scop să-i ţină pe români în case. Ocupaţi să se apere de teroriştii care existau doar la televizor, românii n-au fost atenţi la ce făcea echipa Iliescu. Echipa Iliescu îşi instala oamenii în întreaga ţară. Cînd s-a încheiat Pericolul Terorist, românii au ieşit din case. Şi-au descoperit că nişte şmecheri le furaseră Revoluţia.

Paranoia Coronavirus i-a ţinut pe români în case. Ocupaţi să se apere de Virus, ei n-au fost atenţi la ce făcea echipa lui Klaus Iohannis. Cînd vor ieşi din case, vor descoperi că nişte şm

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici