Ion Cristoiu, interviu cu Victor Ponta: ”Eu cred că alegerile şi locale şi parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021”

Liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta afirmă într-un dialog cu Ion Cristoiu că alegerile locale şi parlamentare ar trebui să aibă loc anul viitor în condiţiile în care medicii avertizează că în toamnă va fi al doilea val de coronavirus, dar şi pentru a încheia anul 2020, cu lecţiile şi măsurile care se impun pentru perioada următoare.

1867 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, interviu cu Victor Ponta: ”Eu cred că alegerile şi locale şi parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021”

Ion Cristoiu, interviu cu Victor Ponta: Eu cred că alegerile şi locale şi parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021

Liderul Pro România, fostul premier Victor, Ponta afirmă într-un dialog cu Ion Cristoiu că alegerile locale şi parlamentare ar trebui să aibă loc anul viitor în condiţiile în care medicii avertizează că în toamnă va fi al doilea val de coronavirus, dar şi pentru a încheia anul 2020, cu lecţiile şi măsurile care se impun pentru perioada următoare.

Fostul premier Victor Ponta afirmă într-un interviu acordat Cristoiu TV că anul acesta se va încheia cu un deficit uriaş, urmând ca alegerile amânate în martie anul viitor să aibă ca temă "Cine ştie să ne scoată din pandemia de criză economică".

Altfel, spune Victor Ponta, până la desfăşurarea alegerilor în această toamnă, liberalii vor susţine că nu există nicio criză economică, România nu trebuie să se împrumute la FMI, nu vor fi tăiate salariile, iar taxele nu vor fi mărite. 

În opinia sa, odată încheiat acest an, românii vor putea trage concluzia: a fost bine şi vor vota cu liberalii, nu a fost bine şi vor alege alt partid. Mai mult, a recunoscut fostul premier, în următorii doi-trei ani ar fi mai bine să stai în opoziţie, decât la guvernare.

Fostul premier a comentat şi scandalul generat de documentul Balş, în urma căruia managerul Institutului, pro.dr, Adrian Streinu Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei pentru COVID 19 din Ministerul Sănătăţii şi înlocuit cu Adriana Pistol.

Victor Ponta spune că acest scandal a pornit din nevoia liberalilor de a-şi face imagine pe seama ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, pentru a-l acoperi mediatic pe Raed Arafat, o strategie în care au băgat foarte mulţi bani. Şi cum Nelu Tătaru a susţinut şi el izolarea seniorilor, era nevoie de un ţap ispăşitor, iar acesta a fost Streinu Cercel, scos în faţă prin documentul Balş care propunea printre altele carantinarea persoanelor peste 65 de ani în diverse locaţii pe o perioadă de 3-4 luni.

Prezentăm integral textul publicat pe cristoiublog.ro: 

"Victor Ponta se numără şi el printre politicienii cu care mi-au ieşit interviurile luate pînă acum. Fostul premier evită pe cît posibil placa de clişee pusă de mulţi politicieni cînd apar într-un dialog tv, răspunde la orice întrebare şi nu de puţine ori interesant, dar mai ales se poartă natural, ca şi cum ar fi un taifas şi nu ditamai emisiunea. Cu interviul luat lui Victor Ponta, miercuri, 22 aprilie 2020, pentru cristoiuTv, am trecut de la înregistrare la transmisie în direct. Şi asta la sugestia lui Victor Ponta, un politician care pariază pe importanţa social - media în materie de comunicare. Era normal în acest condiţii ca prima parte a interviului să fie dedicată rolului tot mai important al presei alternative care e presa de pe Internet. Am discutat şi alte lucruri importante, care se regăsesc în fragmentele transcrise mai jos din înregistrarea video.

Comunicarea pe Internet a cîştigat din această Criză

Ion Cristoiu: Sunteţi un politician cu o prezenţă remarcabilă pe Internet. De ce?

Victor Ponta: În primul rînd pentru că întotdeauna mi-a plăcut tehnologia şi acum dacă apare orice fel de jucărie, de orice fel, căşti, telefoane, soft-uri sunt pasionat de ele şi încerc să mă ţin cît de cît la zi. În al doilea rînd, pentru că am doi copii, care ca toţi copiii sînt dependenţi de tehnologie şi din cînd în cînd îi conving să mai îmi arate. Cu Andrei mi-a ieşit mai uşor să mă înveţe cu snapchat-ul, cu Irina mă lupt încă nu vrea să mă lase pe tik-tok, c-a zis că tik-tok e doar al lor, al celor foarte tineri, şi în al treilea rînd, pentru că strict politic, cred că asta vă interesează cel mai mult, 2016-2017 cînd am avut eu căderea bruscă, deodată n-am mai fost nimic într-o zi, nici prim-ministru, nici preşedinte de partid, internetul m-a salvat din punctul de vedere al capacităţii de comunicare. Dar mai este ceva, gîndiţi-vă că n-aveam acum reţele sociale, n-aveam online, nu puteaţi dumneavoastră să fiţi pe youtube, eu pe facebook, păi mai mişca ceva în România de azi? Ce părere aveţi?

Ion Cristoiu: Nu. Cînd se va termina această criză şi la noi şi în Europa, ce va cîştiga internetul, va cîştiga sau va pierde, în urma acestei crize?

Victor Ponta: Va cîştiga şi cîştigă, pentru că eu am văzut nişte studii, nu vorbesc aşa, doar după feeling. Oamenii au încredere în reţelele sociale, nu neapărat Cristoiu şi Ponta, dar au impresia că sînt oameni ca şi ei. Deja sînt convinşi că televiziunile, că presa main stream este controlată de Putere, de Opoziţie. Dacă vă uitaţi în America, ca şi mine, vedeţi cine se uită la CNN, ştie clar că e anti-Trump, cine se uită la FOX ştie clar că e pro-Trump. Şi atunci oamenii au în primul rînd încredere, eu cred că mă întrebaţi de partea de politică, au încredere mai mult în ştirile şi informaţiile pe care le primesc on line. Plus că este puterea asta fabuloasă a imaginii, a filmuleţului, a pozelor care sunt puse acolo. Eu cred că asta nu înţeleg de fapt şi nici domnul Iohannis, nici cei care sînt acum la guvernare, cum n-am înţeles eu în 2014. Haideţi să fim sinceri. În 2014 apăream la televiziunile cu cel mai mare rating, eram acolo toată ziua invitat, vorbeam. Mi se părea că e totul extraordinar, şi în on line eram duşmanul public numărul unu şi-am pierdut. Nu, nu e asta singura cauză dar e una dintre cele mai importante.

 

Ion Cristoiu: Credeţi că în această perioadă au fost mulţi români care au descoperit internetul, fiind obligaţi să stea acasă?

Victor Ponta: Cu siguranţă l-au descoperit sau cu siguranţă îl folosesc mult mai mult decît înainte. Eu nu cred c-am devenit deodată mult mai interesant, dar oamenii care mă urmăresc pe reţelele sociale, Facebook, Instagram, a crescut numărul lor de 700 la 100. Evident că oamenii au mai mult timp, evident că sînt mult mai interesaţi de ceea ce se întîmplă şi mai e ceva, aici e o teorie pe care am auzit-o la dumneavoastră şi o susţin în totalitate. Avem toţi impresia clară, bazată pe fapte, că în ultima lună şi jumătate ni s-au ascuns foarte multe adevăruri. Ni s-a ascuns numărul de infectaţi, pentru că nu facem teste, ni s-a ascuns ce s-a întîmplat la Suceava, ni s-a ascuns, probabil, am vorbit cu un medic, numărul de persoane decedate, celor care mor în zona rurală nu le face nimeni nici un test, ni se ascunde dezastrul economic, pentru că eu credeam orice c-o să trăiesc, dar a zis domnul Câţu, ministrul de Finanţe azi, sau ieri, că de fapt o ducem mai bine şi că în aprilie sînt încasări mari la buget. Am vrut să-l întreb „Dom’ne ce-ai băut, ce-ai fumat, dă-mi şi mie” că să spui că în aprilie ai încasări mai mari la buget din ce? Că sînt închise toate firmele. Şi mari şi mici. Deci senzaţia corectă din punctul meu de vedere e că nu ni se spune adevărul. Că adevărul, apropo de Operaţiunea „Sparanghelul” dacă nu filma – că nu mă gîndeam că o să vorbim de reţele sociale dar e pasionant – dacă nu filmau oamenii ăia la aeroport nu aflaţi nimica. Era vreo televiziune acolo? Era vreun oficial? Aţi văzut vreun comunicat că se pleacă în Germania la sparanghel? Au filmat oamenii şi au pus pe reţele sociale. Deci din punctul ăsta de vedere avem o eliberare, avem o şansă să scăpăm cumva de controlul pe care eu îl văd mai puternic decît oricînd. Şi Traian Băsescu încerca să controleze media, şi PSD-ul, nu ştiu Adrian Năstase, eu, Ponta, am încercat. Pînă la urmă cel care e la Putere încearcă într-un fel să controleze comunicarea. Reţele sociale oferă de fapt debuşeul pentru cei care nu sînt cu Puterea şi care nu vor să audă doar ce spune Puterea. Din punctul ăsta de vedere s-a schimbat comunicarea total în ultima perioadă.

 

Ion Cristoiu: Credeţi că această încredere se va păstra şi după trecerea crizei?

Victor Ponta: Se va extinde.

Ion Cristoiu: În ce sens?

Victor Ponta: Eu ca şi dumneavoastră merg la televiziunile de ştiri, şi la RTV, şi la Antena 3 şi la B1, la Digi nu ne-au mai chemat deloc, de o lună şi jumătate Digi e televiziunea guvernamentală, e dreptul lor pînă la urmă. Dar mă uit şi pe rating-uri. Cîtă lume se uită, la ce ore, la ce moderatori. Există încă un public care, sigur, îşi ia informaţia de la televizor sau îşi confirmă informaţia dar este evident că trendul – ca să folosesc limbajul modern – este spre reţelele sociale, pentru că oamenii îşi „domnule l-am văzut, uite acum îl văd pe Cristoiu de la el de acasă şi pe Ponta de la el de acasă, nu trebuie să-l cheme nu ştiu ce televiziune şi nu ştiu ce realizator care îi spune fi atent să nu vorbeşti de aia, nu îi taie microfonul”. E o revoluţie. E o revoluţie în comunicare şi haideţi să fim sinceri e o revoluţie în toate domeniile. În 1918 cînd a apărut gripa spaniolă, m-am uitat şi eu să văd de ce se numeşte spaniolă. A apărut în Spania, au murit spanioli mai mulţi. Ştiţi care este explicaţia? În celelalte ţări, fiind în război, în Anglia, în Franţa unde au murit mult mai mulţi oameni de gripa spaniolă era cenzură, şi cenzura nu lăsa să spună: „Au murit o mie de soldaţi de gripă”. Cei o mie de soldaţi mureau în luptă cu duşmanul cel rău. În Spania nu era război şi nefiind cenzură au scris despre gripă şi atunci s-a numit gripa spaniolă, n-are nici o altă legătură, dar atunci nu existau reţele sociale. Acum Coronavirusul, părerea mea că dacă nu existau reţele sociale ar fi murit acelaşi numărul de oameni dar în nici un caz nu se bloca economia mondială şi nu se bloca lumea. Haideţi să fim foarte conştienţi că este o pandemie cum omenirea a mai avut de foarte multe ori, dar este o reacţie fără precedent, pentru că există ceva fără precedent şi anume există capacitatea de comunicare directă, n-avem nevoie de o instituţie a statului sau o instituţie media pentru asta.

 

500 de milioane de euro pierdem pe zi prin blocarea economiei

Ion Cristoiu: Apropo cum a fost azi, aţi fost fizic în Parlament?

Victor Ponta: Fizic am fost la Biroul Permanent, cred că au fost toţi prezenţi.

Ion Cristoiu: Aţi păstrat distanţa?

Victor Ponta: Da. Am fost într-o sală mai mare, sala comisiei juridice, dacă vreţi vă şi trimit, că am făcut un mic filmuleţ, să vedeţi, cu mască, cu mănuşi, ne-am dezinfectat, ne-a luat temperatura la intrare. Nu zic că chiar om fi toţi supersănătoşi, dar e clar că n-o să putem. Ce, să stăm închişi în case pînă trece Coronavirusul? Nu trece Coronavirusul nici în 2 săptămîni, nici într-o lună. L-am ascultat de acolo de la Parlament pe domnul Iohannis care brusc s-a răzgîndit. Ieri ne-a zis „Domnule după 15 mai, dacă, dacă a pus o sută de condiţii”. Azi a zis „După 15 mai, gata” şi sigur că întrebarea mea era că poate virusul ăla, nu ştiu, i-ai dat viză pe 15 mai, poate pleacă pe 10, poate pleacă pe 20, ştii dumneata, domnule preşedinte, ce nu ştim noi, că pe 15 a plecat? Mie mi s-a părut că totul s-a făcut aşa, pompieristic şi că exact în momentul în care aveai nevoie şi în România şi în lume, de fapt, de generali, România e condusă de nişte plutonieri. No ofense pentru cei care au gradul acesta. Eu mă gîndesc că domnul Iohannis sigur primeşte, nu ştiu dacă citeşte notele, că asta n-am de unde să ştiu, dar sigur primeşte note de la diverse structuri din această ţară, structuri care au analişti, oameni deştepţi, care-i spun „Domnule Iohannis n-o să moară toată România de Coronavirus, dar nici nu trece Coronavirusul în două săptămâni sau în trei”. „În schimb, domnule preşedinte – că probabil prim-ministrului îi scriu degeaba – 500 de milioane de euro pierdem pe zi prin blocarea economiei”, mai stăm 30 de zile, e matematică, a făcut-o Cristi Costiuc, la „Ziarul Financiar”, 30 de zile, 15 miliarde, cum vreţi, vreţi mai puţin, mai mult, treaba voastră, dar atîta pierdem. Şi mai pierdem ceva, pierdem competiţia cu ceilalţi. M-am uitat, Italia, care chiar a fost o catastrofă, a fost o Apocalipsă, pe 4 mai dau drumul la lucru, Spania s-au dus la lucru de alaltăieri, că ei n-au avut, au avut Paştele catolic acum 10 zile. Franţa stă închisă pînă pe 4, dacă nu mă înşel, iar în America bătălia cea mai mare acum ştiţi este între Trump şi guvernatorii democraţi, cine deschide sau nu deschide. Eu vreau să vă spun părerea mea şi le-am spus-o şi colegilor mei din politică. Discuţia despre cum a fost tratată epidemia medicală de Coronavirus e o discuţie de sumă nulă. PNL-ul şi domnul Iohannis o să spună „Domnule am fost aşa de buni, încît datorită nouă n-au murit decît 500 sau o mie”, noi ceilalţi o să spunem „Aţi fost atît de răi încît din cauza voastră au murit 500”. E sumă nulă. În schimb bătălia adevărată, care a început deja, este pentru combaterea epidemiei de criză economică. Ei, acolo se schimbă lucrurile, pentru că spre deosebire de Coronavirus crize economice am mai avut şi ştim tratamentul. L-am avut în 2008, nu mă mai întorc la cea din ’29. Aici problema este cine e mai bun să trateze epidemia de criză economică, pentru că, spre deosebire de criza de Coronavirus care afectează 10.000-20.000, 50.000 în România criza economică va afecta 18 milioane, nu ştiu, poate un milion nu va fi afectaţi vor spune „nu ştiu pentru mine e la fel ca înainte”, dar 18 milioane, 19 milioane vor fi afectaţi şi de fapt aici va fi marea bătălie. Acum discuţia despre partea medicală e un meci nul, e un meci egal. În schimb discuţia şi bătălia pe zona economică aia va fi bătălia anului 2020 şi a ceea ce urmează.

 

Ion Cristoiu: Astăzi, ora 2.00 Klaus Iohannis a apărut cu mască. V-a şocat? Că el a acceptat să joace într-o scenetă, el de regulă nu joacă.

Victor Ponta: Cu siguranţă este, şi nu o spun ca şi critică sau ca adversar politic, deşi sînt adversar politic, domnul Iohannis este unul dintre oamenii politici, cel puţin cei pe care i-am întîlnit eu, cei rigizi. Repet, nu o spun ca pe o critică.

Ion Cristoiu: Nu, nu, e cam de lemn, aşa.

Victor Ponta: Oamenii politici, de principiu, sînt cei mai adaptabili oameni pe care îi poţi întîlni, pentru că viaţa îi pune în fiecare secundă, în fiecare minut, în fiecare oră să se schimbe, să se adapteze în funcţie de ce... domnul Iohannis este liniar. Cînd spun eu o dată aşa ca să nu se simtă jignit, domnul Iohannis e în 2D, noi sîntem în 3 sau 4D, domnul Iohannis vede cum ne uităm noi la televizor. De aceea să porţi mască e un lucru normal ca să le arăţi şi celorlalţi, cetăţenilor, că se uită.

Ion Cristoiu: Cum de-a acceptat domnule Ponta, că el e liniar? Îi şedea rău. Deodată, iertaţi-mă, deoadată apărea în chiloţi, să mă ierte, adică nu-i şedea bine, că nu-i în firea lui.

Victor Ponta: Nu, n-a prea fost şi cu siguranţă, nu ştiu dacă... eu, m-am uitat, apropo de comentariile oamenilor, că eu de exemplu sînt de acord, mi se pare un lucru bun să purtăm mască şi mănuşi cînd ieşim. 99% dintre comentarii erau de felul următor: „Păi bine mă Iohannis sau Ponta, că ne bagă pe toţi, păi normal că voi aveţi măşti şi de-aia, noi nu avem de unde să luăm”.

Ion Cristoiu: Aşa e, nu se găsesc.

Victor Ponta: Ne daţi şi nouă? că voi la Parlament, la Guvern, la Preşedinţie normal că aveţi măşti şi mănuşi, dar noi nu avem. Şi a doua întrebare care mi s-a părut interesantă pe care iarăşi am văzut-o şi acţionăm mîine, întrebarea românului trecut prin toate era următoare Aşa că mîine, am vorbit şi cu domnul Ciolacu, „Domnule, dar cine aduce măştile alea pe care le pune Iohannis”. cu domnul Tăriceanu şi cu dl Kelemen, mîine ne-am gîndit să facem chiar o comisie parlamentară şi să strîngem noi datele: cine aduce măştile astea şi cu cîţi bani şi cine sînt ăia. Că românul nu-l mai păcăleşti. Deci zice „Aha, ne-a zis preşedintele, sau primul-ministru, sau Ponta, sau Cristoiu nu ştiu ne-a zis să purtăm măşti, băi dar cine aduce măştile astea, nu cumva o firmă a lui Cristoiu sau a lui Ponta...”

 

Eu ştiţi de ce cred că cu PNL-ul e mai rău decît cu PSD-ul? Pentru că PSD-iştilor le era frică de DNA

Ion Cristoiu: Domnul Ponta credeţi deja că un cargobot cu măşti e deja în port.

Victor Ponta: O... eu cred că sînt deja depozitele pline.

Ion Cristoiu: Da, da, aşa e.

Victor Ponta: Pentru că eu primesc o mulţime de mesaje în engleză, în italiană, în chineză, în ce vreţi dumneavoastră: „Domnule avem de vînzare măşti” şi le spun, staţi un pic că eu sînt deputat în Parlamentul României eu nu pot să achiziţionez eu milioane de măşti. Deci sînt convins că Unifarm, guvernul are deja camioane multe prin vămi, depozite. Nu, nu cred că doar în România, cred că în toată lumea. Dar dacă o comisie parlamentară ia şi publică în fiecare zi: domnule uite azi au venit un milion de măşti aduse de două firme şi o găsim iar firma bucătăresei din Călugăreni, firma ofiţerului în retragere de nu ştiu unde, eu cred că asta e foarte interesant. Ştiţi de ce? Pentru că i-au călcat în picioare, pe bună dreptate, pe PSD, ştiţi corupţia, ciuma roşie, măi ia să vedem ciuma galbenă e mai bună sau e la fel ca PSD-ul. Eu ştiţi de ce cred că cu PNL-ul e mai rău decît cu PSD-ul? Pentru că PSD-iştilor le era frică de DNA.

Ion Cristoiu: Aţi discutat astăzi la Parlament despre ceea spunea dl Tăriceanu comisia „Sparanghel”?

Victor Ponta: Da am discutat, asta vă spuneam ca mîine să depună PSD-ul în primul rînd, că ei au numărul de semnături, mă alătur şi eu, sper să se alăture cît mai mulţi, la o comisie parlamentară care tocmai asta să verifice, cum s-a făcut achiziţii, cum s-au luat decizii în această perioadă şi vreau să zic ceva de bine, i-am convins pe cei de la PSD şi le-am zis dacă o facem, ştiţi de obicei comisiile la Parlament se fac pe ponderea parlamentară, domnule, PSD-ul e mare, are 7 membrii, Pro România e mai mic are 2, UDMR-ul 3. Şi am zis vedeţi că dacă facem o asemenea comisie o să spună toată lumea e comisia psd-istă, gata nu ne prezentăm. Faceţi ceva ce se poate şi e voie, şi anume daţi număr egal la toate grupurile. Au fost de acord, ei fiind cei mai mari, de principiu nu vor, dar au fost de acord şi mîine dacă se face comisia, şi cred că se face, fiecare grup are doi oameni. Şi întrebarea va fi „De ce nu vrei să te prezinţi la o comisie unde sînt 2 PNL-işti, doi USR-işti, doi PSD-işti” şi dacă nu află Parlamentul înseamnă că nu mai află nimeni în ţara asta.

Ion Cristoiu: Staţi un pic, domnul Tăriceanu vorbea de o comisie numai pentru anchetarea „Sparanghelului”.

Victor Ponta: Nu, nu asta va fi, comisia în care să cerem date, nu să anchetăm, că nu e neapărat de anchetă, să prezentăm oamenilor date pe care nu le-au primit pînă acum şi pe partea de achiziţii, dar şi pe partea asta, domnule, vrem şi noi să ştim care sunt firmele alea care au adus avioanele şi care au trimis autobuzele. Nu e ceva, nu e o acuzaţie.

Ion Cristoiu: Am înţeles, din cele două achiziţii şi Sparanghelul ...

Victor Ponta: Se face una singură.

Ion Cristoiu: Şi cum, daţi-i o poreclă, că ce scriem noi în presă, că la sparanghel era uşor, ce zicem, comisia date?

Victor Ponta: Jurnaliştii o să-i spună tot „Sparanghelul” că e cel mai uşor şi pe bună dreptate.

Ion Cristoiu: Deci, să recapitulez, că e o ştire, dumneavoastră spuneţi că Parlamentul face o comisie, au acceptat propunerea dumneavoastră ca să fie...

Victor Ponta: Paritară se numeşte.

Ion Cristoiu: S-a acceptat?

Victor Ponta: Cei de la PSD mi-au spus da.

Ion Cristoiu: Bun, deci va fi o comisie care va ancheta şi sparanghelul, şi achiziţiile...

Victor Ponta: Şi alte cazuri.

Ion Cristoiu: Cu testările, bănuiesc.

Victor Ponta: Dacă vreţi o comisie parlamentară pentru starea de urgenţă. Să vedem ce s-a întîmplat în starea de urgenţă.

 

Ion Cristoiu: Aşa cea mai bună anchetarea stării de urgenţă. Tocmai apropo de starea de urgenţă, e clar că e o premieră această stare de urgenţă, ea se bazează, ştiţi pe legea din 2004.

Victor Ponta: Ordonanţa din ’99 şi legea care a fost dată.

Ion Cristoiu: Ce concluzie aţi tras din experienţa stării de urgenţă, care e o premieră? Adică ce-a fost rău, ce ar trebui îndreptat în lege?

Victor Ponta: Păi vă spun eu ce concluzie am tras şi e şi vă răspund la ambele întrebări. Starea de urgenţă presupune ca noi toţi, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, cedăm ceva din drepturile noastre, dreptul de a ieşi din casă, dreptul de a ne deplasa, ca să ne fie nouă mai bine. Nu le dăm puteri că iubim Puterea, Guvernul sau Preşedintele, ci ca el să folosească acele puteri să ne apere pe noi. Cum probabil s-a întîmplat de multe ori în istorie, că ştiţi şi triumvirii la Roma au zis că cer puterea ca să apere republica, dar ei numai republică nu voiau să facă, aşa s-a ajuns la Imperiu, că ei cereau puterea să apere republica. Modul în care cel puţin domnul Iohannis, şi cîţiva dintre miniştri au înţeles, au zis „domne, starea de urgenţă este ca să avem noi mai multă putere, după care voi staţi în case şi vă spunem noi că o să vă fie bine”. Deci dacă mă întrebaţi, asta e principala concluzie. Nu cred c-a fost folosită starea de urgenţă ca să fim noi, să cîştigăm noi ceva, ci ca guvernul, preşedintele să devină mai puternici. Eu am citit ce scrieţi dumneavoastră, că dacă ar fi după domnul Iohannis am sta tot timpul în stare de urgenţă, că e singura dată cînd iese în fiecare zi, cînd l-aţi mai văzut să iasă în fiecare zi să prezideze şedinţe, e frumos să fii stăpînul absolut. Vă dau un exemplu concret, apropo şi de comisia de mîine: starea de urgenţă îţi dă voie să nu mai faci procedurile alea cu 50 de zile, publicat în SEAP. Deci înseamnă să cumperi repede măşti, ce-ţi trebuie. Ce domnule au cumpărat repede? Tot într-o lună jumătate le-au cumpărat, dar în schimb ce-au cîştigat ei? Că n-au mai publicat pe net, n-a mai fost licitaţie ca să vedem cine vine cu preţ mai mic sau preţ mai mare. Deci în loc să ne folosească nouă să am măştile şi doctorilor în 3 zile, tot într-o lună le-au avut. Dar în schimb nu le-au mai avut la preţul cel mai mic sau cu licitaţie publică. Le-a luat ministerul, pe alea pe care le-au vrut ei. Asta cred că e concluzia după primele... nu mai sînt 30, iată sînt deja 40 de zile de stat. Problema mai e următoarea şi aici doamna Renate Weber, am văzut ce-a spus şi la dumneavoastră, şi apreciez chestia asta, starea de urgenţă nu e ca să ni se ia drepturile fundamentale care n-au legătură cu boala. Adică nu-mi limitezi drepturile care n-au legătură cu pandemia. Îmi spui „Te rog frumos stai în casă”. Dar dumneavoastră aţi înţeles de ce a venit şi noul decret, pe care tot nu l-am votat cu nu se mai respectă inviolabilitatea domiciliului şi a vieţii private? Oamenii au înţeles adică cum intră peste mine în casă poliţia, ce înseamnă viaţă privată, dacă sînt cu nevasta în dormitor poate să vină domnul Vela să ne verifice dacă avem Coronavirus? Adică eu mă întorc la ce m-aţi întrebat în loc să fie ceva am cedat noi nişte drepturi să ne apăraţi de boală, ei au înţeles că le-am cedat nişte drepturi ca să aibă mai multă putere, de obicei.

 

Pînă la începutul noului an şcolar, Statul român trebuie să doteze pe toţi elevii cu un laptop cu cameră care să se conecteze la Internet

Ion Cristoiu: Copiii dvs sînt la şcoală, dacă nu mă înşel. Sînt la şcoală?

Victor Ponta: Ai mei sînt între acei puţini copiii mai privilegiaţi care fac şcoala acasă, au un laptop în faţă şi n-au întrerupt cursurile. Dar eu sînt foarte conştient că 95% dintre copiii din această ţară încă n-au această posibilitate. Şi una dintre cele 10 măsuri, că am propus ieri 10 măsuri, eu cred că spre deosebire de jurnalişti, de analişti, cum sînteţi dumneavoastră, politicianul n-are dreptul numai să critice, trebuie să spună domnule eu aş face aşa, poate zice bine, poate spune rău, dar trebuie să spună ce-ar face el, şi între cele 10 măsuri una asta era: cred că statul român ar trebuie de azi să înceapă achiziţia şi pînă în 15 septembrie sau 1 octombrie să doteze pe toţi elevii de şcoală generală şi liceu din ţara asta cu un laptop cu cameră şi care se conectează la internet. Dacă făceam propunerea asta acum 5 ani sau 10 ani mi se spunea „băi eşti un populist, nu se poate”. Acum vreau să vă spun că 2 milioane de laptopuri cu cameră de luat vederi reprezintă un cost pentru guvernul României perfect suportabil. Un laptop cred că este 150-200-250 de euro, păi hai să vedeţi unde se vor duce multe zeci şi sute de milioane de euro.

Ion Cristoiu: Domnule Ponta ştiţi de ce am zîmbit mă gîndeam automat la firma care va aduce laptopurile.

Victor Ponta: Păi bun, dar vreau să vă spun o chestie...

Ion Cristoiu: Nu, nu era a dumneavoastră, că sînteţi în Opoziţie.

Victor Ponta: Toate laptopurile din lumea asta se fabrică într-un singur loc, ştiţi bine, în China. Eu am fost în vizită oficială în... staţi un pic... nu mai ştiu în ce oraş de-al lor nu mai ştiu în Shenzen sau... şi m-au dus să vizitez o fabrică unde se făceau 40.000 atunci 40.000 de laptopuri pe zi. Dacă calculez cîte fac pe lună, cîte fac pe an. Păi vedeţi că ajungeţi la 8 miliarde. Deci nu ar fi o problemă ca statul român, aşa cum a cumpărat 12 avioane F16 şi nu ne-am dus să le aducă o firmă, s-a dus guvernul României la guvernul Portugaliei, mă rog şi cel american, şi le-a cumpărat. Cum cumpărăm rachete Patriot, da, ar putea să se ducă statul român să spună, vreau 2 milioane sau 3 milioane de laptopuri cu cameră şi să se conecteze la internet, după care spui celor 4 proveideri din România, că 4 au mai rămas, Vodafone, Telecom, Orange şi cu Digi pentru programele de educaţie, începînd cu 15 septembrie internetul şi totul este gratuit. E o criză pe care o folosim ca pe o oportunitate să digitalizăm educaţia. E clar domnule Cristoiu, dumneavoastră, eu, alte generaţii, dar e clar că cei care au acum 7 ani, 10 ani, 15 ani, viaţa lor va fi legată de un computer, nu. De un telefon mobil, nu cred că vor mai putea trăi fără. Şi-şi doresc, le place chestia asta. De ce nu folosim acum această criză, cînd n-am putut să facem şcoală, ca să dotăm de fapt şi să pregătim şcoala viitorului, ar fi o uriaşă oportunitate, aşa cum o altă uriaşă oportunitate, hai să zicem acuma, toţi în România care produceţi mîncare taxe 0 şi credite 0. Acum pînă acum nu se poate, pînă cînd nu reuşesc să ne trimită parmezan dn Italia, cartofi din Polonia, şi sparanghel din Germania. Peste 3 luni, şase luni îşi revin ţările astea. Şi după aia iar n-o să mai poţi să faci parizer şi caşcaval în România că e mai ieftin ăla din Italia şi Spania. Adică hai să-l producem acuma. Avem nişte oportunităţi pe care nu le-am mai avut din 1 ianuarie 2007 cînd am intrat în Uniunea Europeană şi care nu ţin mult.

 

Ion Cristoiu: Trimestrul acesta trebuie recunoscut, sau nu trebuie recunoscut?

Victor Ponta: Cred că cea mai mare greşeală care se poate face este practic să spui că s-a pierdut anul acesta şcolar 2019-2020, dai peste cap absolut tot. Ce faci cu cei care trebuiau să dea Bacalaureatul să meargă la facultate, ce faci cu cei din grupa pregătitoare care intră în clasa I, ce mai o nebunie generală. Eu vreau să vă spun un lucru, aşa ca părinte, domnule, nu moare nici un copil dacă n-a mai făcut încă 5 săptămâni, nu i-a mai predat din materie şi bătălia de la Podul Înalt pe lîngă bătălia...

Ion Cristoiu: Da, asta am vrut să vă spun. E interesant că dacă nu i-a dat Bătălia de la Podul Înalt nu credeţi că moare?

Victor Ponta: Nu, nu moare nici un copil. Dar în schimb dacă le spui copiilor acum şi părinţilor că e o nebunie generală asta, fiţi atenţi, aţi pierdut un an în toamnă începeţi din nou clasa în care sînteţi păi iese revoluţie, eu conduc revoluţia, la chestia asta.

 

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis n-ar trebui să întrerupă starea de urgenţă mai devreme de 15 mai prin Decret?

Victor Ponta: Eu cred că ar trebui să facă altceva, că e şi foarte orgolios şi n-o să recunoască niciodată c-a greşit. Eu cred că ar trebui să găsească o ieşire, dar politică şi de aia ziceam că îmi plac totuşi oamenii politici flexibili, nu cei rigizi. Să spună aşa: „Domnule, starea de urgenţă rămîne pînă pe 15 cum am spus eu, n-o mai iau înapoi dar în anexele alea, în celelalte au voie toţi românii să meargă la lucru fără să le mai dea amenzi”. „Dăm drumul la agricultura din România, să dăm de la guvern diferenţa de salariu să nu mai plece românul la sparanghel, să-l plătim aici. Aveţi voie să începeţi şcoala dacă aveţi capacitatea să protejaţi copiii şi cînd merg acasă.” Adică ar trebui s-o îndulcească, să rămînă 15 cum a zis el, dar de fapt să revenim pe 4 pentru că de pe 4 pe 15 mai sînt 11 zile, ori 500 de milioane ne-au mai ieşit 5 miliarde şi jumătate.

 

Pentru relansarea turismului ar trebui ca şi angajaţii de la privat să primească tichete de vacanţă

Ion Cristoiu: O mare problemă va fi turismul, deci firmele de turism. Turismul cum se va relansa că una din problemele crizei de sănătate a fost mişcarea oamenilor?

Victor Ponta: Într-un singur fel faimoasele tichete de vacanţă date de Dragnea, de PSD, ar trebui nu doar să le dea din nou, ar trebui să le dea şi la toţi angajaţi din privat. În momentul în care omul primeşte tichetul ăla, voucherul ăla nu-i taie din salariu, nu i se întîmplă nimic, vă spun eu că, bun nu va merge acum, în mai sau în iunie dar în iulie sau august va merge şi-l va cheltui că are impresia că nu sînt banii lui, ştiţi cum „domnule am un voucher”. Dacă 5 milioane şi jumătate de angajaţi din România primesc un asemenea voucher, avînd în vedere că restricţiile de circulaţie în exterior vor ţine în continuare, şi oricum nu se aplică acest voucher, nu ştiu dacă am relaxa în totalitate dar am da o gură de oxigen pentru tot ce înseamnă industrie turistică în România.

 

Ion Cristoiu: O problemă la care nu cred că guvernul s-a gîndit: ce facem anul acesta mai dăm concediu sau nu?

Victor Ponta: Nu ştiu dacă s-au gîndit, eu m-am gîndit şi nu vreau să fiu foarte nepopular să vorbesc.

Ion Cristoiu: Păi asta vreau să vă fac nepopular, spuneţi-mi?

Victor Ponta: Faceţi-mă nepopular. Vă daţi seama că dacă mă întrebaţi aşa, eu sînt în Opoziţie, nu trebuie să spun, dar în luna iulie şi Parlamentul trebuie să lucreze, şi instanţele judecătoreşti şi şcoală trebuie să avem, e neplăcut, de aia zic sper să nu mă audă nimeni acum ce zic... Nu deloc, dar nu poate să fie cum era înainte şi cel puţin instituţiile care... şi eu sînt printre privilegiaţi care aveau concediu ăla de două lun,i e clar că nu se poate e un an special şi nu se poate.

Ion Cristoiu: Deci vedeţi şi o prelungire a sesiunii parlamentare, da?

Victor Ponta: Sută la sută.

Ion Cristoiu: Pe toată iulie, cînd încheiaţi? În iulie, nu-i aşa?

Victor Ponta: Pe 30 iunie se termina. Eu cred că cel puţin iulie, dacă nu şi ceva din august ar trebui să venim la muncă pentru că, vedeţi că pînă la urmă Parlamentul e un simbol, nu moare România dacă nu sîntem noi dar cum să le cerem noi altora să nu meargă în concediu şi noi închidem Parlamentul, nu merge chestia asta. Adică de ce ne plătesc salariile dacă noi ne vedem de treabă ca şi cînd n-ar fi criză. De-asta m-am şi dus azi la Parlament. Nu e fericită Daciana, mi-a spus „Ai grijă, spală-te, să nu vii cu vreun virus”. Zic, da, dar pînă la urmă şi cel care se duce la supermarket şi ne vinde nouă mîncarea nu cred că se duce de plăcere. Şi poliţistul care stă pe stradă bănuiesc că ar sta acasă. N-am cum să le zic altora faceţi şi eu să nu fac, nu e ok. Nu merge.

 

Scandalul cu documentul lui Streinu Cercel a avut rolul de a-l acoperi pe Nelu Tătaru

Ion Cristoiu: Dumneavoastră aţi înţeles ceva din scandalul ăsta cu documentul lui Streinu Cercel?

Victor Ponta: Da, am înţeles perfect. Acel document e făcut în luna februarie de domnul Cercel şi alţi medici care spune aşa, domnul Cristoiu, cum cred că vă spun şi dumneavoastră şi mie „Fii atent aici nu bei alcool, nu fumezi, te culci la 10 seara, nu mănînci carne grasă, nu te enervezi”. „Bine, domnul doctor dar ştiţi, ok, beau mai puţin, fumez mai puţin, mă culc mai devreme”. Deci era făcut aşa „ţinem pe toată lumea în casă”, în luna februarie. Nebunia a pornit de la momentul în care domnul Tătaru, noua vedetă a PNL-ului, pentru că s-au făcut de rîs cu ceilalţi, au găsit şi bagă o mulţime de bani în domnul Tătaru, o contrapondere la Raed Arafat. Nelu Tătaru e găselniţa să-l acopere pe Arafat.

Ion Cristoiu: Nu m-am gîndit la asta. Eu văd că e continuare a lui Nelu Tătaru.

Victor Ponta: Este o campanie. Domnul Tătaru e bun, spre deosebire de domnul Costache care puteai să bagi oricîţi bani, şi-au băgat mulţi bani, domnul Tătaru mai de la Cluj, aşa, mai drăguţ, vorbeşte cu jurnaliştii, nu se ceartă, n-o dă pe politică. Dar ca orice om politic şi eu am zis multe trăsnăi, dar cînd îţi spune tot timpul microfonul în gură domnul Tătaru a zis acum 3 zile sau 4 zile a fost întrebat de chestia asta şi a zis da, ne-am gîndit să-i ducem în hotel, să stea acolo.

Ion Cristoiu: Da, la Realitatea Plus pe...

Victor Ponta: A izbucnit scandalul de ce? Că dacă zice un doctor ceva, treaba lui să zică, dar dacă zice un ministru, domnule ce vreau să zic mai departe...

Ion Cristoiu: Adică au scos documentul ăsta, că eu n-am înţeles...

Victor Ponta: Nu.

Ion Cristoiu: Cum au fost?

Victor Ponta: Pur şi simplu l-a întrebat pe domnul Tătaru de chestiunea asta, nici nu ştiu la ce emisiune era sau...

Ion Cristoiu: La Realitatea Plus.

Victor Ponta: Mă rog.

Ion Cristoiu: Şi-a confirmat.

Victor Ponta: El spunînd, probabil nu ştia despre ce e vorba.

Ion Cristoiu: Pe 12 aprilie, ştiu textul...

Victor Ponta: Am văzut şi eu filmarea, că eu cînd am văzut c-a ieşit scandalul nu am înţeles, m-am dus să văd de unde a început. Stai domnule nu poate să înceapă de la un document din februarie scris de un doctor. Acum ştiţi cum e dacă citiţi tot ce spun doctorii pe lume te sinucizi.

 

Ion Cristoiu: Domnule Ponta cum a apărut documentul lui Cercel, care e şmecheria, ce i-a apucat? De ce se face scandal pe Cercel şi nu pe Tătaru?

Victor Ponta: A vrut să-l acopere pentru că au acum o nouă vedetă, PNL-ul e acum o echipă de jucători din ce în ce mai slabi şi loviţi, pe care-i înjură lumea şi au şi ei o vedetă, pe domnul Tătaru, care domnul Tătaru a dat un şut în bară spunînd şi el că îi duce şi atunci au sărit toţi să-l omoare pe Streinu Cercel ca să nu fim atenţi la Nelu Tătaru.

 

Mie îmi e clar deja pe ce tactică se va merge, pe tactica din 2009

Ion Cristoiu: O ultimă întrebare. Spuneţi-mi, cu alegerile, s-a discutat cu dumneavoastră. Ce viziune aveţi dumneavoastră? Le ţinem anul acesta? Nu le ţinem?

Victor Ponta: Guvernul nu a discutat cu noi. Nici cu mine, nici cu PSD, nici cu ceilalţi. Dar eu vreau să vă spun că am iarăşi o părere total diferită de ceilalţi, că asta e până îi conving pe toţi. Eu cred că alegerile şi locale şi parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021. Şi vă spun şi de ce. Înţeleg de la medici, ştiţi că se face mare caz că medicii spun, hai să-i ascultăm atunci. Medicii spun că în octombrie - noiembrie va veni al doilea val, practic. Sigur vom fi, Doamne ajută!, mai bine pregătiţi. Dar mi-e foarte greu să cred că ne apucăm de campanie electorală, de pupat lumea, de strâns mâini, de ţinut discursuri, adus oamenii la mitinguri când e al doilea val. Al doilea lucru, şi aici e mult mai important, din punctul meu de vedere, din punct de vedere economic eu vreau să văd anul 2020 închis. Pentru că mie îmi e clar deja pe ce tactică se va merge, pe tactica din 2009: Domne’, e totul bine, nu ne trebuie FMI, nu tăiem nimic, nu mărim taxe, nu facem nimic, până la alegeri. A doua zi după alegeri vine potopul. Deci eu vreau să-i las, să închidem anul 2020, care va fi un an cu deficit uriaş, cu scădere economică. Şi după aceea să facem alegeri în martie pe tema foarte clară Cine ştie să ne scoată din pandemia de criză economică. Altfel, până în octombrie sau noiembrie, vă spun eu de pe acum ce veţi auzi, ce aţi auzit şi în 2009. Nu e nicio criză, e totul bine, nu ne trebuie FMI, nu ne trebuie împrumuturi, nu tăiem salarii, nu mărim taxe. Băi, sunteţi serioşi? Cum nu? E chiar aşa totul perfect? Deci din punctul ăsta de vedere, eu cred că cel mai corect şi mai normal, şi medical, dar şi economic, e să se închidă anul 2020, să tragem aşa o concluzie, nu ştiu, poate a fost bun guvernul PNL şi atunci o să-i voteze lumea tot pe ei. Dacă n-a fost bun, hai să vedem cine are un plan economic să câştige să guverneze România. Nu o să fie o mare fericire să guvernezi România în 2021. Mai degrabă, dacă mă întrebaţi pe mine, foarte cinic, e mai bine să fii în opoziţie în 2021-22-23. Dar să votăm aşa ca orbii că ne zice Cîţu că au crescut încasările în aprilie cred că e o greşeală care ne va costa în 2021 cumplit de tare."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici