Healthcare Trends: Recuperarea post-COVID. Când este necesară tomografia? Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, despre riscurile investigaţiilor imagistice cu raze X

  • Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistica Medicală, este invitatul de vineri al ediţiei Healthcare Trends.
  • Specialistul îţi explică tot ce trebuie să ştii despre afecţiunile post-Covid pe care le poţi detecta cu ajutorul tomografiei computerizate.
  • Medicul vorbeşte despre sursele de iradiere din mediul înconjurător şi despre posibilele riscurile investigaţiilor imagistice care folosesc razele X.
1201 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends:  Recuperarea post-COVID. Când este necesară tomografia? Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, despre riscurile investigaţiilor imagistice cu raze X

Healthcare Trends: Recuperarea post-COVID. Când este necesară tomografia? Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, despre cât de periculoase sunt investigaţiile imagistice cu raze X

Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, coordonatorul Centrului de Imagistică Medicală Bucovina, este invitatul de vineri al ediţiei Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania.
 
Tătăranu va aduce în discuţie investigaţiile imagistice în perioada sarcinii, sursele de iradiere la care suntem expuşi zilnic, dar şi limitele tehnologiei în depistarea afecţiunilor prin imagistică.
 

Ce este Radonul şi cum ne afectează?

 
Radonul este un gaz care este în mod universal în jurul nostru. Nu prea există vreo şansă să scăpăm de el. Ajunge în locuinţele noastre, fie pe calea aerului, fie pe calea apei. Nu există metode, din ce cunosc eu, de filtrare. El generează aproximativ o treime din doza de iradiere pe care o încasează o persoana în timpul unui an.” 
 

Cât de expuşi suntem radiaţiilor cu Radon? Ce riscuri presupune?

 
O persoană este supusă permanent la multe surse de iradiere. Dintre care cea mai importante ca procent din doza pe care o „încasăm” fiecare dintre noi, anual sau pe termen lung, este radonul.” 
 
 

 Când este necesară tomografia post-COVID? 

 
Tomografia post-Covid este indicată când se agravează simptomele sau când acestea persistă în timp. Fibroza pulmonară nu este foarte întâlnită în COVID. (...) Există însă complicaţii rare, pe termen lung, cele mai grave sunt cavităţile, infecţiile. Acestea necesită examinări imagistice pentru că e nevoie de intervenţii, fie medicamentoase, fie chirurgicale. Dar în principiu, orice examinare imagistică se face la indicaţia unui medic care supraveghează clinic pacientul.
 
Care sunt investigaţiile imagistice care ar fi indicat să fie făcute unui nou-născut şi de ce?
 
Cum pregăteşte medicul o persoană claustrofobă pentru o invetigaţie RMN?
 
Care sunt limitele mamografiei?
 
Cât de periculoase pentru organism sunt investigaţiile imagistice care folosesc razele X?
 
 
La toate aceste întrebări va răspunde vineri, Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie si Imagistică Medicală.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici