Proprietarii Branului vor da în judecată statul român

Proprietarii Castelului Bran ameninţă că vor da în judecată statul român la Washington D.C., cerând o despăgubire de 150 de milioane euro, dacă Parlamentul nu va respinge raportul subcomisiei de anchetă parlamentară ce califică drept ilegală restituirea castelului.

4 afișări
Imaginea articolului Proprietarii Branului vor da în judecată statul român

Proprietarii Branului vor da în judecată statul român

Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, transmit într-o scrisoare adresată Parlamentului că intenţionează să dea în judecată statul român, dacă raportul realizat de subcomisia condusă de deputatul Dumitru Puchianu nu va fi respins. Potrivit raportului, actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este nul, întrucât retrocedarea s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale şi constituţionale.

"Concluziile acestui raport sunt lipsite de orice temeinicie. Ele dovedesc că subcomisia a interpretat în mod greşit legea şi că a ignorat în totalitate documentaţia existentă la dosarul în baza căruia a avut loc restituirea, precum şi opinia juridică lipsită de echivoc a ministrului justiţiei în funcţie la data respectivă, dna. Monica Macovei, care confirmă legalitatea procedurii de restituire a Castelului Bran sub aspectul statutului juridic al proprietăţii", se arată în scrisoarea semnată de societatea de avocatură Rubin Meyer Doru Trandafir.

"În cazul în care Parlamentul României nu va respinge de îndată raportul subcomisiei, clienţii noştri vor fi obligaţi să iniţieze imediat, la Washington D.C., o procedură arbitrală în baza celor două tratate de protejare reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Statele Unite şi, respectiv, Republica Austria, urmând să solicite despăgubiri de peste 150.000.000 Euro", mai spun reprezentanţii urmaşilor principesei Ileana.

Potrivit acestora, raportul subcomisiei are ca efect împiedicarea vânzării Castelului Bran în conformitate cu legea română, ceea ce reprezintă "un act echivalent cu exproprierea" şi o "violare a dreptului internaţional".

Preşedintele subcomisiei de anchetă parlamentară, Dumitru Puchianu, a declarat, în luna iunie, că actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este lovit de "nulitate absolută", întrucât retrocedarea s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale şi constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici