Hotărâre controversată la un tribunal din Manhattan. OpenAI, obligată de un judecător să stocheze conversațiile cu utilizatorii
Hotărâre judecătorească ce obligă OpenAI să păstreze toate conversațiile avute cu utilizatorii săi este considerată cel puțin controversată, din cauza lipsei de confidențialitate pe care o presupune.
Judecătorul districtual Sidney Stein din Manhattan a confirmat, săptămâna trecută, o hotărâre preliminară (din ianuarie) în care cerea OpenAI să stocheze toate discuțiile avute cu cele 70 de milioane de utilizatori, într-un proces de încălcare a drepturilor de autor, deschis de publicația The New York Times împotriva companiei.
Judecătorul presupunea „rezonabil” ca utilizatorii să șteargă dialogurile cu chatbot-ul OpenAI
Hotărârea este considerată controversată din cauza încălcării promisiunilor OpenAI de respectare a intimității utilizatorilor, care, între timp, și-au expus cele mai vulnerabile experiențe, de la cele psihologice, foarte profunde, la cele fizice, aceștia crezând că pot să șteargă oricând conversațiile.
Ei bine, acum, OpenAI este obligată să păstreze „toate datele originale care altfel ar fi fost șterse” pe durata judecării cauzei.
De partea celalaltă, judecătorul Sidney Stein a considerat „rezonabil” să presupună că utilizatorii ștergeau chat-urile pentru a ascunde încălcarea drepturilor de autor.
El a adăugat, de asemenea, că păstrarea chat-urilor șterse nu încalcă politica de confidențialitate a OpenAI, care permite păstrarea datelor pentru a respecta obligațiile legale.
Implicații profunde în privința intimității utilizatorilor
Activiștii pentru drepturile omului spun că această hotărâre a judecătorului Stein încalcă contractul de confidențialitate pentru că păstrează datele utilizatorilor fără consimțământul acestora.
Experții avertizează chiar că acesta poate fi un precedent foarte periculos, pentru că el creează premisele pentru orice reclamant să ceară stocarea datelor a milioane de persoane din toată lumea, fără legătură între ele, pentru a-și susține cazul.
În același timp, utilizatorii OpenAI nu au mijloacele necesare pentru a controla ce anume din discuțiile lor este sau va f fost folosit și în ce context.
La rândul său, publicația The New York Times insistă pe ideea că mulți utilizatori este posibil să fi șters istoricul conversațiilor pentru a ascunde o posibilă încălcare a drepturilor de autor.
Apărătorii vieții private spun, la rândul lor, că utilizatorii șterg conversațiile pentru a-și păstra intimitatea, nu pentru a ascunde o încălcare a drepturilor de autor.