Acum 45 de ani s-a născut 4004 Intel, bunicul, tatăl şi ”fiul” tuturor computerelor din lume

Primul procesor de la Intel avea un singur chip şi se numea 4004 iar data de apariţie a fost 15 noiembrie 1971. Procesor pe 4 biţi cu 2300 de tranzistoare, pe frecvenţa de 740 Hz.

786 afișări
Imaginea articolului Acum 45 de ani s-a născut 4004 Intel, bunicul, tatăl şi ”fiul” tuturor computerelor din lume

Focus: Astăzi s-a născut 4004 Intel, bunicul, tatăl şi ”fiul” tuturor computerelor din lume

Sunt detalii tehnice, iar acest 4004 arată mare şi caraghios astăzi. Fără el însă s-ar fi scris altfel istoria computerelor şi, bineînţeles, cea a vieţii noastre de fiecare zi. Computerele sunt marele pas spre o democratizare a informaţiei, o memorie socială, o planificare a vieţii şi spre inovaţii de tot felul, cu mult mai precise. Astăzi este greu să ne vedem viaţa fără un computer, iar acest 4004 nici nu există altfel decât în muzee, pe care nu le vizităm. Un computer în muzeu? E funny, dar neesenţial. Noi avem unul mai performant în mâinile noastre! 4004 în puterea şi istoria lui a apropiat lumile vizibile şi invizibile. A vorbit de felul în care o inovaţie oricât de puternică ar fi, dacă nu aduce lumea împreună, nu face doi lei. Acest 4004 astăzi e mai actual ca oricând într-o lume dominată de troli, aversiune şi avataruri. E el vinovat? 4004 este o bucată cu siliciu. Noi îl facem să roşească uneori.

Iată mai multe detalii:

https://newsroom.intel.com/press-kits/40th-anniversary-of-the-microprocessor/

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici