Apa de pe Pământ ar putea fi mai veche decât Soarele - studiu

  • Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit mai multe dovezi că apa de pe Pământ ar putea fi mai veche decât Soarele.
  • Astronomii cred că au găsit "veriga lipsă" care ar putea explica cum a apărut apa în sistemul solar.
2085 afișări
Imaginea articolului Apa de pe Pământ ar putea fi mai veche decât Soarele - studiu

Apa de pe Pământ ar putea fi mai veche decât Soarele - studiu

O  echipă internaţională de cercetători a folosit date de la telescoape terestre pentru a stabili compoziţia chimică a unei stele tinere, cunoscută sub numele de V883 Orionis, din constelaţia Orion.

Aceştia au detectat semnături chimice ale apei grele, care este cu aproximativ 10% mai densă decât apa obişnuită, în discul de gaz şi praf care se roteşte în jurul stelei.
 
Cercetătorii au declarat că munca lor, publicată în revista Nature, sugerează că V883 Orionis ar putea fi "veriga lipsă" pe care oamenii de ştiinţă o aşteptau pentru a înţelege mai multe despre modul în care sistemul solar şi Pământul şi-au obţinut apa, potrivit Independent.
 
John J. Tobin, astronom la National Radio Astronomy Observatory din SUA şi autorul principal al studiului, a declarat: „Acum putem urmări originile apei din sistemul nostru solar până înainte de formarea Soarelui”.
 
El a adăugat: „Compoziţia apei din disc este foarte asemănătoare cu cea a cometelor din propriul nostru sistem solar".
 
Cercetătorii au folosit Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (Alma), alcătuit din 66 de radiotelescoape în deşertul Atacama din nordul Chile, pentru a observa V883 Orionis, care se află la 1.300 de ani-lumină distanţă de Pământ.
 
V883 Orionis este o protostea, ceea ce înseamnă că încă adună masă sub formă de discuri rotative de gaz şi praf din norul molecular de origine.
 
Apa este îngheţată în partea cea mai îndepărtată a acestui disc, astfel încât instrumentele nu au putut să o detecteze.
 
Cu toate acestea, o explozie de energie de la stea a încălzit discul interior până la o temperatură la care apa este gazoasă, astfel încât astronomii au putut identifica semnăturile sale chimice.
 
Datele furnizate de telescoape le-au permis astronomilor să determine compoziţia apei, precum şi să cartografieze distribuţia acesteia în interiorul discului.
 
Aceştia au declarat că discul V883 Orionis conţine cel puţin de 1.200 de ori mai multă apă decât cantitatea de apă din toate oceanele Pământului.
 
Echipa a detectat, de asemenea, prezenţa apei grele, în cazul în care moleculele de apă sunt realizate cu izotopi grei ai hidrogenului, cunoscuţi sub numele de deuteriu.
 
Apa cu un conţinut ridicat de deuteriu se poate forma numai în condiţii specifice, în care există suficientă energie pentru a alimenta reacţia care leagă hidrogenul, deuteriul şi oxigenul.
 
Apa grea se găseşte în mod natural pe Pământ, dar în cantităţi mai mici - în proporţie de aproximativ o moleculă de apă grea la 3.200 de molecule de apă normală.
 
Deoarece apa normală şi cea grea se formează în condiţii diferite, raportul dintre ele poate fi folosit pentru a urmări când şi unde s-a format apa.
 
În acest caz, oamenii de ştiinţă cred că Pământul şi-a luat apa de la asteroizi îngheţaţi sau comete din afara sistemului solar.
 
Tobin a declarat: „Ne putem gândi la calea apei prin univers ca la o potecă. Ştim cum arată punctele finale, care sunt apa de pe planete şi din comete, dar am vrut să urmărim acest traseu până la originile apei".
 
El a adăugat: „Până acum, lanţul apei în dezvoltarea sistemului nostru solar era rupt. V883 Ori este veriga lipsă în acest caz şi acum avem un lanţ neîntrerupt în descendenţa apei de la comete şi protostele până la mediul interstelar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici