- Home
- Life-Inedit
- (18.12.2019, 07:48)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum arăta o femeie care trăia în Epoca de Piatră, în zona Mării Baltice. Indiciile oferite de „o gumă de mestecat neolitică”
Oamenii de ştiinţă au reuşit să descifreze codul genetic şi să obţină ADN-ul unei femei care a trăit în zona Mării Baltice în Epoca de Piatră, mulţumită urmelor de dinţi lăsate de aceasta în ceea ce ar putea fi numit „o gumă de mestecat neolitică”, potrivit BBC.
Urmărește
4957 afișări
Sursă foto: BBC
Este pentru prima oară când cercetătorii au reuşit să extragă un genom uman complet din altceva în afară de oase omeneşti, au comunicat cercetătorii.
Dr. Hannes Schroeder de la Universitatea din Copenhaga a mai spus că „guma de mestecat”, respectiv o bucată de scoarţă de mesteacăn, reprezintă o sursă valoroasă de ADN neolitic, în special pentru perioadele din care nu ne-au rămas rămăşiţe omeneşti. „E uimitor că s-a descoperit un genom uman complet, extras din altceva decât oase”, a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Nicuşor Dan nu exclude să candideze la alegerile prezidenţiale: Analiza abia începe
-
AUR depune plângere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei CCR
-
SUA, după decizia CCR: Românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor sunt lipsite de influenţe străine malefice
Codul genetic al femeii a fost descifrat până ce a devenit posibilă reconstituire amodului în care arăta aceasta, a relatat BBC. Din punct de vedere genetic, este extrem de probabil să fie înrudită cu populaţia de vânători-culegători din Europa continentală, având piele întunecată, păr închis la culoare şi ochi albaştri. Este posibil ca femeia să facă parte din grupul de origine vest-europeană care s-a stabilit în nordul continentului după ce s-au retras gheţarii, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă.
Alte trăsături genetice decodificate oferă indicii cu privire la modul de viaţă din Syltholm, situat pe insula daneză Lolland din Marea Baltică. Pe baza ADN-ului s-a stabilit că din alimentaţia populaţiei respective făcau parte alimente precum alunele şi raţele Mallard.
„Este cel mai mare sit archeologic danez din Epoca de Piatră, iar descoperirile sugerează că locuitorii din vechime ai zonei exploatau deja resursele naturale în perioada neolitică, atunci când agricultura şi domesticirea animalelor au apărut în sudul Scandinaviei”, a declarat Theis Jensen de la Universitatea din Copenhaga.
Cercetătorii au extras şi urme genetice din microbii păstraţi în bucata de scoarţă de mesteacăn, găsind agenţi patogeni responsabili pentru boli precum pneumonia, dar şi alţi viruşi prezenţi în mod obişnuit în cavitatea bucală a oamenilor.
ADN-ul a fost păstrat într-o bucată de scoarţă de mesteacăn de culoare neagră care, prin încălzire, era folosită pentru lipirea uneltelor din piatră. Ipotezele cercetătorilor în ceea ce priveşte prezenţa urmelor de dinţi sugerează că substanţa era mestecată, pentru a deveni mai maleabilă sau chiar pentru a vindeca durerile de dinţi.
Rezultatele cercetării au fost publicate în „Nature Communications”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Putin anunță desfășurarea rachetelor nucleare Oreshnik în Belarus
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe