Epidemiolog și expert în nutriție clarifică diferența dintre matcha și cafea: „Poate oferi mai multe beneficii”

Publicat: 12 05. 2025, 21:46

Matcha nu este doar o modă trecătoare în cafenelele la modă și merge mult dincolo de estetica sa instagramabilă. Dezbaterea dintre matcha și cafea a luat o altă întorsătură după o declarație a lui Tim Spector, expert în nutriție și profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra. În timp ce cafeaua rămâne băutura cu cofeină preferată în lume, cercetările sugerează că matcha poate oferi beneficii superioare pentru sănătate. O alternativă pe care expertul menționat mai sus a discutat-o la podcastul Zoe, Science Nutrition, notează ABC.es.

Matcha conține cea mai mare cantitate de antioxidanți

Matcha provine din aceeași plantă de ceai ca orice alt soi (camellia sinensis), sunt frunze de ceai nefermentate, pur și simplu aburite și uscate. Se obține din frunze întregi, amestecate până la obținerea unei pulberi fine și amestecate cu apă. Este o sursă mai concentrată de antioxidanți și alți compuși benefici decât alte tipuri de ceai. În special, acesta are una dintre cele mai mari concentrații de polifenoli (2230 mg/L) dintre toate formele de ceai.

Polifenolii sunt antioxidanții care se găsesc în afine, ceai verde, vin roșu, ciocolată neagră și cafea. Cheia dintre acești compuși sunt catechinele. Matcha este bogat într-o catechină numită EGCG – epigallocatechin gallate – care este cel mai puternic anticancerigen din ceai.

Rapoartele la care face referire Dr. Spector arată că matcha „oferă mai multe beneficii decât cafeaua”, cum ar fi o activitate antioxidantă mai mare și un impact mai blând atât asupra microbiotei intestinale, cât și asupra zahărului din sânge.

Studiile au constatat că matcha îmbunătățește capacitățile cognitive. O ceașcă de matcha conține, de asemenea, aproximativ 70 mg de cofeină, de două ori mai mult decât ceaiul verde obișnuit. Combinată cu teanina, cofeina din matcha crește atenția și vigilența fără a induce nervozitate.

Sfaturile profesorului pentru îmbunătățirea microbiotei

Se spune că intestinul este al doilea creier. Pentru Spector, acest lucru se datorează faptului că microbii din intestinul nostru trimit semnale chimice care sunt importante pentru starea de spirit.

Serotonina, care este foarte importantă în medicamentele antidepresive, este produsă de microbii intestinali.

Pentru a menține microbiota fericită, rețeta lui Spector, pe care o repetă în videoclipuri, prelegeri și cărți, se bazează pe acești cinci piloni:

  • Nu mâncați același lucru în fiecare zi. „Trebuie să variați și recomand un minimum de 30 de fructe și legume pe săptămână”. Veganismul nu este cea mai bună dietă, insistă el, dar este irefutabil că, pe măsură ce avem mai multe legume în dietă, vom fi mai sănătoși. Asta nu înseamnă să nu mâncați carne sau pește, dar „miezul farfuriei ar trebui să fie verde”, spune el, pentru a crește aportul total de fibre.
  • Încercați să faceți din farfuria dvs. un curcubeu. „O gamă largă de fructe și legume de culori diferite, deoarece acestea au substanțe chimice de apărare numite polifenoli. De exemplu fructele de pădure, dar și semințele și fructele uscate precum nucile, cafeaua și ciocolata neagră.
  • Adăugați diversitate.Consumați alimente fermentate în fiecare zi.
    Nu doar iaurt și brânză. Kefir, kombucha (ceai fermentat), alimente coreene precum varza murată și kimchi, germeni. Acestea susțin sănătatea intestinului, iar probioticele lor refac intestinul.
  • Dați microbiotei dvs. o pauză. Ține post pentru a-ți odihni stomacul. Aproximativ 14 ore la rând fără mâncare, contribuie la o mai bună funcționare a intestinului și a metabolismului.
  • Evitați alimentele ultraprocesate. Sunt alimente foarte nocive pentru microbiota intestinală, sunt puțin sățioase și măresc meniul cu 500 kcal. pentru că sunt mai puțin sățioase fără fibre, sunt luate foarte repede și ajung direct în sânge.