Foşti spioni, invitaţi să vorbească despre terorism şi spionaj, cu ocazia lansării filmului "Salt"

Foşti agenţi secreţi, ieşiţi din umbră cu ocazia lansării thrillerului "Salt", cel mai recent film al actriţei Angelina Jolie, au emis o serie de speculaţii, ce pendulează între loialitate şi paranoia, despre terorism, recentul scandal al spionilor ruşi şi relaţia dintre spionaj şi cinematografie.

88 afișări
Imaginea articolului Foşti spioni, invitaţi să vorbească despre terorism şi spionaj, cu ocazia lansării filmului "Salt"

Foşti spioni, invitaţi să vorbească despre terorism şi spionaj, cu ocazia lansării filmului "Salt" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiourile Sony, producătorul thrillerului de spionaj "Salt", care va fi lansat vineri în Statele Unite ale Americii, au invitat patru foşti spioni în holul central al Muzeului Spionajului din Washington, oferindu-le acestora posibilitatea de a relata în faţa presei o parte dintre amintirile legate de vieţile lor de spioni şi, pentru unii, de activitatea de consultant în cinematografie.

"Terorismul va face parte integrantă din secolul al XXI-lea, atât în această ţară, cât şi în celelalte. Însă nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de frică", a declarat republicanul Tom Ridge, care a fost secretarul departamentului american pentru Siguranţă internă în mandatul preşedintelui George W. Bush.

"Întotdeauna am admirat universul serviciilor secrete, deoarece tot ce face o ţară pentru a se apăra şi pentru a-şi asigura securitatea constituie, probabil, unul dintre cele mai complexe lucruri care pot exista, la fel ca arta sau ştiinţele", a adăugat Tom Ridge.

Această întâlnire inedită coincide cu scandalul celor 10 spioni ruşi arestaţi în SUA, care au făcut subiectul unui schimb cu Rusia, contra unor spioni americani ţinuţi prizonieri în această ţară.

"Acest scandal ne-a reamintit, cred, că dacă se insistă mult în public asupra terorismului şi conflictelor religioase, preşedintele nostru actual şi succesorii săi vor avea întotdeauna marea responsabilitate de a ne menţine la adăpost faţă de ameninţările tradiţionale venind din partea altor ţări", a adăugat aceeaşi sursă.

În opinia lui Oleg Kalugin, un rus naturalizat american, operaţiunea arestării spionilor ruşi a fost magistrală. "Nu-mi amintesc să fi aflat vreodată de o experienţă precum aceasta", a declarat acest agent secret sovietic, care coordona activităţile KGB-ului în Statele Unite, înainte de a deveni unul dintre cei mai virulenţi critici ai serviciilor secrete ruse.

Din cuvintele acestor foşti spioni răzbate, invariabil, teama pentru siguranţa naţională, o tendinţă aproape paranoică, axată pe posibilitatea unui atac străin şi pe loialitatea faţă de o cauză "naţională".

"Loialitatea este foarte importantă atunci când lucrezi în universul serviciilor secrete", declară Melissa Boyle Mahle, fost agent CIA, specialist în Orientul Mijlociu şi contraterorism. Ea a fost consultantul principal al Angelinei Jolie, ajutând-o pe celebra actriţă americană să îşi pregătească rolul de spion din acest lungmetraj.

Ca agent secret "trebuie să ai încredere în colegii tăi, să fii sigur că faci parte din aceeaşi echipă. Lucrurile care vă unesc sunt misiunea, loialitatea şi patriotismul", a declarat Melissa Boyle Mahle, cu privirea mereu alertă - un defect profesional, în opinia jurnaliştilor de la AFP -, în timp ce supraveghea intrările şi holurile muzeului.

Angelina Jolie este un adevărat James Bond feminin în thrillerul "Salt", în care o interpretează pe Evelyn Salt, un ofiţer CIA bănuit că ar face spionaj pentru Rusia. Angelina excelează din nou în scenele cu adrenalină şi mărturiseşte că şi-a făcut singură cascadoriile. În filmul de acţiune regizat de Phillip Noyce, care va avea premiera în România pe 6 august, mai poate fi văzut Liev Schreiber, soţul lui Naomi Watts.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici