Jack LaLanne, considerat un "guru" al fitnessului, a murit la vârsta de 96 de ani

Jack LaLanne, considerat un veritabil "guru" al fitnessului, care a promovat exerciţiile fizice şi dietele sănătoase pentru mai multe generaţii de americani, a murit, duminică, la vârsta de 96 de ani.

324 afișări
Imaginea articolului Jack LaLanne, considerat un "guru" al fitnessului, a murit la vârsta de 96 de ani

Jack LaLanne, considerat un "guru" al fitnessului, a murit la vârsta de 96 de ani (Imagine: www.wikipedia.org)

Jack LaLanne, devenit o vedetă de televiziune începând din 1959 şi considerat "părintele" fitnessului modern, a murit de pneumonie, în reşedinţa sa din Morro Bay, din statul american California.

Informaţia a fost confirmată de fiica sa, Yvonne LaLanne, în vârstă de 66 de ani, care a precizat că tatăl ei şi-a menţinut stilul de viaţă activ până în urmă cu câteva luni, când a participat la filmările pentru o nouă emisiune de televiziune consacrată fitnessului.

Trecut de vârsta de 90 de ani, LaLanne făcea sport câte două ore pe zi. Pe parcursul unei şedinţe clasice de antrenament, LaLanne obişnuia să ridice greutăţi timp de 90 de minute şi să înoate timp de alte 30 de minute. Totodată, el avea obiceiul să schimbe structura şedinţelor sale de antrenament la fiecare 30 de zile.

Pe parcursul vieţii sale, Jack LaLanne a promovat practicarea zilnică a exerciţiilor fizice, introducerea legumelor proaspete în dieta zilnică şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

"Nu pot să mor. Acest lucru ar dăuna imaginii mele", obişnuia să spună LaLanne.

Francois Henri LaLanne s-a născut pe 26 septembrie 1914, la San Francisco, într-o familie de emigranţi francezi. Potrivit propriilor sale declaraţii, în copilărie a fost "dependent de zahăr", suferind din această cauză de migrene puternice, schimbări de dispoziţie şi depresie.

Pe când avea 14 ani, mama lui l-a dus să asculte prelegerea lui Paul Bragg, care îi îndemna pe oameni să facă sport şi să mănânce alimente neprocesate.

Tânărul LaLanne a renunţat la făina integrală, grăsimi şi zahăr şi a început să mănânce multe fructe şi legume. La vârsta de 15 ani şi-a construit în curtea din spatele casei o mică sală de sport unde se antrena în fiecare zi ridicând greutăţi. La scurt timp după aceea, deşi măsura în înălţime doar 167 de centimetri, LaLanne a ajuns să joace fotbal pentru echipa liceului.

Jack LaLanne şi-a deschis primul club modern de fitness în oraşul Oakland din California în anul 1936. Clubul avea o sală de gimnastică, un bar unde se serveau doar sucuri de fructe şi un magazin care vindea doar alimente proaspete şi sănătoase. Într-un interval foarte scurt, reţeaua sa de cluburi de fitness a ajuns să numere peste 100 de săli de sport.

Jack LaLanne şi-a construit singur aparatele de sport, iar în 1951 a debutat la televiziune, într-o emisiune în care le arăta tinerilor americani cum să renunţe la stilul de viaţă sedentar, făcând flotări, genuflexiuni şi sărituri.

Emisiunea "The Jack LaLanne Show", care a început să fie difuzată la nivel naţional în 1959, le-a învăţat, timp de peste 34 de ani, pe femeile casnice americane cum să mănânce corect şi cum să facă sport, devenind un adevărat "pilon" printre emisiunile TV difuzate în timpul zilei în SUA.

Jack LaLanne este cunoscut şi pentru "cascadoriile" sale. La vârsta de 45 de ani, în 1959, a făcut 1.000 de flotări şi 1.000 de tracţiuni la bară în doar 86 de minute. În 1984, la vârsta de 70 de ani, LaLanne a înotat pe distanţa de 1,5 mile (2,4 kilometri) în golful Long Beach, fiind încătuşat şi tractând 70 de bărci de agrement legate unele de altele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici