Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Galerie Foto)

În anii '70, Jean Michel Jarre deţinea sunetul viitorului, iar în prezent, muzica sa sună ireal de actuală. Zeci de ani şi zeci de albume mai târziu, artistul declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul român.

31 afișări
Imaginea articolului Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Galerie Foto)

Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rep.: Dacă ar fi să-ţi asemeni muzica cu un tablou, ce ai alege?

J.M.J.: Cred că ar fi un tablou abstract. Pictam mult când eram student, la un moment dat chiar am ezitat între pictură şi muzică. De ce spun pictură abstractă? Deoarece compunerea muzicii electronice este foarte organică, amestecând frecvenţe, texturi, culori, exact la fel ca atunci când pictezi o lucrare abstractă - lucrezi mai mult la culori şi texturi decât încerci să spui o poveste.

Rep: Cât de mult eşti influenţat de muzica clasică?

J.M.J.: Când am făcut "Oxigene" am încercat să creez o punte între muzica clasică şi pop, prin intermediul instrumentelor electronice. Aşa că întotdeauna am avut o relaţie cu muzica clasică. Chiar dacă ascult multe trupe electronice, rock sau jazz, întotdeauna păstrez o legătură cu muzica clasică.

Rep.: Ce părere ai despre scena muzicii electronice actuale?

J.M.J.: Cred că există multe trupe şi proiecte interesante în prezent. Întotdeauna am fost convins că, într-o zi, muzica electronică va deveni un fenomen la scară globală (...) Mulţi au spus, la începutul anilor '90, că muzica electronică e doar pentru ringul de dans, iar acum avem multe stiluri muzicale diferite, de la drum'n'base la hip-hop, electro, tehno, ambiant, lounge... orice. Cred că între toate acestea există multe formaţii foarte interesante. În acest moment sunt lucruri foarte interesante în Franţa - Air, Daft Punk. De asemenea, îmi place Chemical Brothers, Crystal Palace. Chiar şi în rock sau pop sunt trupe care folosesc multe sunete electronice, ca Goldfrapp. Mulţi artişti folosesc muzica electronică, fie că ei compun jazz sau pop.

Rep.: Multe dintre concertele tale au fost susţinute în locuri inedite. Există un loc special unde ai fi vrut să susţii un concert, dar nu ai avut încă ocazia?

J.M.J.: Vorbind despre România, de-a lungul timpului, mi-a fost propus şi au existat discuţii să susţin un concert pe principalul bulevard şi într-o piaţă din centrul Bucureştiului. Asta ar fi una dintre dorinţele mele pe viitor - să pot susţine un mare concert în aer liber, în Bucureşti.

(Interviu realizat de Cristina Mazilu, cristina.mazilu@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici