Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Galerie Foto)

În anii '70, Jean Michel Jarre deţinea sunetul viitorului, iar în prezent, muzica sa sună ireal de actuală. Zeci de ani şi zeci de albume mai târziu, artistul declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul român.

31 afișări
Imaginea articolului Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Galerie Foto)

Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rep.: Ştiu că albumul din 1983, "Musique pour Supermarché", a fost realizat în doar un singur exemplar, benzile master fiind apoi distruse. Această situaţie aminteşte de crearea unui tablou - într-un singur exemplar. Care a fost viziunea ta artistică la acel moment?

J.M.J.: A fost un fel de act de protest împotriva dezvoltării CD-urilor. Am remarcat încă de la început faptul că CD-urile ar putea reprezenta un risc şi un pericol pentru industria muzicală. Din păcate, vedem astăzi cât de adevărat a fost. Vinilul era mult mai bun decât CD-ul în termeni de calitate a sunetului. Iar CD-ul a transformat brusc lumea muzicii într-o mare industrie, unde CD-urile se găsesc la magazinul universal, la fel ca iaurturile, şerveţelele sau ketchup-ul, pierzând astfel legătura emoţională pe care consumatorul o are cu suportul de prezentare, aşa cum se întâmplă în faţa unei cărţi sau a unui disc pe vinil. Aşa că am decis să fac acest lucru, să spun că discul este la fel ca o pictură, ca pânza unui tablou. Din păcate, doi ani mai târziu, toţi am realizat cât de adevărat era - imaginea tristă a acestei bucăţi de plastic care este CD-ul. Din punct de vedere emoţional, oamenii s-au separat de suportul pe care este prezentată muzica. În continuare, tuturor ne place să ascultăm muzică, dar suportul acesteia trebuie să evolueze în acest scop - aceasta a fost ideea din spatele "Musique pour Supermarché".

Rep.: Ce te inspiră atunci când compui? Urmezi o anumită reţetă?

J.M.J.: Cred că ideile muzicale vin din mai multe elemente, cum ar fi ritmul conversaţiei pe care-l avem astăzi, sunetul ploii care se izbeşte în fereastră, o idee dintr-o carte, dintr-un film sau din altă muzică pe care o ascult. Toate aceste elemente, în următoarele ore sau zile, pot da naştere unei noi idei muzicale. E o acţiune conjugată a mai multor emoţii şi sentimente.

Rep.: Care e punctul de plecare - un cuvânt sau o imagine?

J.M.J.: Poate fi un cuvânt, poate fi o imagine, poate fi un sunet, poate fi un vis, dar poate fi doar o formă abstractă, ca de exemplu, un nor sau forma pe care o ia fumul. Pot fi diferite elemente. În acest fel, cred că sunt ca un burete - adun emoţiii şi idei de oriunde pot.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici