Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Galerie Foto)

În anii '70, Jean Michel Jarre deţinea sunetul viitorului, iar în prezent, muzica sa sună ireal de actuală. Zeci de ani şi zeci de albume mai târziu, artistul declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul român.

32 afișări
Imaginea articolului Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Galerie Foto)

Jean Michel Jarre: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reporter: Care sunt diferenţele dintre "Oxygene" şi "Oxygene New Master Recording"?

Jean Michel Jarre: Când am făcut albumul "Oxygene", acesta a fost realizat cu un echipament destul de vechi, analogic, şi de atunci întotdeauna mi-am zis că într-o zi aş vrea să îl reînregistrez. Acum cinci ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei High Definition, mi-am zis că momentul potrivit a venit şi am decis să reînregistrez "Oxygene" într-o versiune fidelă celei originale, dar cu un sound mult mai bun. Am dus sintetizatoarele analogice originale în studioul meu şi am redescoperit aceste instrumente minunate, care de acum fac parte din mitologia muzicii electronice - sunt asemenea unor viori Stradivarius pentru muzica electronică. Şi când te gândeşti că în 2008 visul oricărui violonist este să poată cânta pe o vioară Stradivarius din secolul al XVII-lea, acest fapt demonstrează că timpul şi tehnologia nu au nicio legătură cu căldura specifică şi calitatea unui anumit instrument muzical. Aceste instrumente (sintetizatoarele, n.r.) sunt unice şi constituie fundaţia muzicii electronice. E visul oricărui DJ de azi să lucreze cu acestea. Au dispărut din cauza dezvoltării explozive a computerelor, odată cu începutul erei digitale, în anii '80. Acum am decis să susţin o scurtă serie de concerte care să arate publicului aceste instrumente extraordinare şi, de asemenea, să interpretez pentru prima dată live "Oxigene", în întregime, pentru că, de-a lungul timpului, am cântat de multe ori fragmente, dar niciodată compoziţia în totalitate. Pe scenă, voi fi înconjurat de 55-60 de instrumente analogice. Interpretez "Oxygene" în opt părţi şi am nevoie de opt mâni, aşa că pe scenă vom fi patru oameni şi vom prezenta un show special, foarte diferit de cele în aer liber pe care le-am susţinut şi cu care publicul e obişnuit. De asemenea, există o scenografie specifică, special creată pentru "Oxygene".

Rep.: Ce ai pregătit pentru show-ul de pe 10 noiembrie, de la Bucureşti?

J.M.J.: Întotdeauna a fost un vis de-al meu să cânt la Bucureşti. În mod evident, va fi ceva diferit de concertele în aer liber la care s-ar putea gândi şi aştepta publicul. Este indoor şi a fost conceput pentru a fi prezentat în săli de operă sau de teatru, cum au fost spectacolele pe care le-am susţinut la Royal Albert Hall (Londra, n.r.), Opera din Barcelona, Opera din Berlin. Este realizat pentru o situaţie mai teatrală, cu o scenografie special realizată. Nu există lasere sau focuri de artificii, e ceva mai apropiat de un spectacol de operă, dar cu multe surprize în termeni de vizual şi sper să împart această experienţă unică cu publicul din Bucureşti. Aştept cu nerăbdare concertul de la Bucureşti.

Rep.: Ce urmează? Vei compune ceva nou, complet original, sau vei recrea o lucrare pe care ai mai prezentat-o?

J.M.J.: În viitor, voi lucra la un nou proiect, cu muzică nouă, şi, probabil, voi susţine un turneu mondial în care voi prezenta un amestec de lucrări mai vechi, dar şi noi. O producţie care să cuprindă şi concerte outdoor. În viitor sper să susţin un concert în aer liber şi la Bucureşti, în România.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici