Regina Elisabeth a II-a a vizitat peste 120 de ţări fără paşaport

În aproape şase decenii de când este regină, Elisabeth a II-a a făcut mai mult de 120 de vizite oficiale în străinătate, fără să deţină paşaport.

159 afișări
Imaginea articolului Regina Elisabeth a II-a a vizitat peste 120 de ţări fără paşaport

Regina Elisabeth a II-a a vizitat peste 120 de ţări fără paşaport

Încoronarea reginei Elisabeth a II-a, în 1952, a coincis cu începutul erei curselor aeriene comerciale, fapt care i-a permis acesteia să devină conducătorul de stat ce a efectuat cele mai multe vizite oficiale.

În aproape şase decenii de când este regină, Elisabeth a făcut mai mult de 120 de vizite în străinătate, toate fără să deţină paşaport. Motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru este acela că paşapoartele britanice sunt emise în numele ei, regina neavând nevoie de un asemenea document, informează Times Online.

Ca şef al Commonwealth-ului, regina s-a deplasat în toate colţurile fostului Imperiu Britanic. Cu toate acestea, sunt anumite spaţii rămase nevizitate pe harta lumii, inclusiv câteva chiar aproape de propriul stat. Niciun monarh britanic nu a vizitat Dublinul după vizita regelui George al V-lea, în 1911. Pe atunci, Irlanda încă aparţinea Coroanei britanice.

Guvernele de la Londra şi Dublin au colaborat şi au făcut eforturi comune destul de importante pentru a rezolva chestiunea Irlandei de Nord, iar tensiunile dintre britanici şi irlandezi au scăzut considerabil. La sfârşitul anilor '90, o vizită din partea reginei părea foarte probabilă, iar prinţul de Wales a făcut o călătorie de patru zile în Irlanda, un indiciu al faptului că Elisabeth a II-a ar fi putut să facă o vizită oficială de stat cât de curând.

Prinţul de Wales a fost primit cu căldură la Dublin şi, în ciuda unor incidente minore, totul s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată. Din păcate, procesul de pace din anii următori a avut o evoluţie sinuasă, iar vizita reginei în Irlanda a devenit o idee care şi-a pierdut din consistenţă. În prezent, după ce chestiunea Ulster a fost rezolvată, în 1998, venirea reginei la Dublin pare să fie din nou posibilă.

Regina Elisabeth a II-a a călătorit prin toată Uniunea Europeană, cu o singură excepţie. Nu a fost niciodată în Grecia, ţara care l-a exilat pe tatăl soţului ei, în 1921, şi a cărei juntă militară l-a forţat să abdice pe ultimul rege al Greciei, Constantin. Acesta trăieşte în prezent în Londra şi este un prieten apropiat al familiei regale.

Vremurile s-au schimbat, iar o vizită regală în Atena ar putea fi organizată, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Moscovei postcomuniste. Iniţial, invitaţia a venit din partea fostului lider Mihail Gorbaciov, dar regina a amânat să meargă la Moscova până când urmaşii bolşevicilor care l-au ucis pe ţarul Nicolae şi pe familia acestuia nu au fost înlăturaţi de la putere.

O altă ţară importantă rămasă nevizitată este Israelul. Regina consideră această regiune ca fiind mult prea riscantă din punctul de vedere al securităţii. Prinţul consort Philip a făcut deja mai multe vizite private la mormântul mamei sale, care a adăpostit mai mulţi evrei greci în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost înmormântată pe Muntele Măslinilor din Ierusalim.

Vizitele oficiale sunt de două tipuri, vizite de stat - în ţările în care regina nu este şi şeful statului respectiv - şi vizite regale - în ţările în care regina este şeful statului. În cazul vizitelor de stat, gazda reginei este o persoană cu o funcţie echivalentă: un monarh sau un preşedinte. În cazul vizitelor regale, regina va fi primită de un reprezentant al Coroanei si de un membru important al liderilor locali. Vizitele olimpice şi în Commonwealth sunt acelea prin care regina asistă la evenimente sportive, care nu necesită organizarea unei recepţii de către şeful statului. Acest lucru devine, totuşi, obligatoriu dacă regina rămâne în localitate şi după jocurile sportive. Opririle pentru realimentare, pentru petrecerea unei nopţi într-un spaţiu de cazare, precum şi vizitele private nu necesită o recepţie regală formală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici