Prima pagină » Life-Inedit » Studiu: Copiii cu Tulburare de Spectru Autist au avut rezultate mai bune în terapia asistată de roboți

Studiu: Copiii cu Tulburare de Spectru Autist au avut rezultate mai bune în terapia asistată de roboți

Studiul nu a stabilit, însă, dacă rezultatele obținute în astfel de terapii sunt de lungă durată
Studiu: Copiii cu Tulburare de Spectru Autist au avut rezultate mai bune în terapia asistată de roboți
Sursa: X

Jurnalul Tulburărilor de Dezvoltare din Spectrul Autist publică un studiu efectuat pe copii aflați în spectru cu tulburare de autism, care scoate în evidență faptul că dezvoltarea abilităților sociale și participarea în activitățile sociale ale acestor copii se îmbunătățesc vizibil după intervenții terapeutice asistate de roboți.

La studiu au participat 60 de copii cu Tulburare de Spectru Autist (TSA), cu vârste între 5 și 11 ani, toți cu un IQ de minimum 70 și capabili să urmeze comenzi simple.

Copiii au fost împărțiți în mod aleatoriu în trei grupuri: grupul care a beneficiat de terapie asistată de robot, grupul care a beneficiat de terapie asistată de un om și un grup de control.

NAO – Robot Umanoid Autonom Programabil

Grupul care a beneficiat de asistarea robotică a folosit robotul umanoid NAO, dezvoltat de Aldebaran Robotics.

NAO este un robot recunoscut pentru capacitățile sale de interconectivitate, empatie, capacitatea de a dansa, de a râde, de a vorbi, de recunoaște fețe, etc…

În timpul programului, au avut loc sesiuni de comunicare în două sensuri, activități bazate pe o poveste, activități de cântat și dansat, la care a participat și NAO.

Însă NAO nu a fost complet singur.

Deși a avut un rol bine definit în poveste, acest robot de înălțimea unui copil de doi ani, cu ochi în culori diverse, care sunt capabili să clipească și să râdă, făcându-l mai ușor accesibil copiilor, a asistat un terapeut în misiunea lui.

Îmbunătățiri vizibile cu NAO, însă fără să se știe durata în timp a acestora

În total, au avut loc mai mult de 12 sesiuni de comunicare în două sensuri, în timpul studiului.

Grupul cu terapeut uman a primit același tip de conținut, însă fără sprijinul unui robot.

Copiii din grupul de control nu au primit niciun fel de intervenție pe toată perioada studiului.

Toți participanții la studiu au fost evaluați, înainte și după programul de 12 săptămâni, utilizând Programul de Observare a Diagnosticului Autismului și Scala de Receptivitate Socială, care au măsurat comunicarea socială și respectiv receptivitatea socială raportată de părinți.

Sursa: X

Rezultatele au arătat că participanții din grupul asistat de robotul NAO au avut îmbunătățiri sociale mai importante decât ale celor din celelalte două grupuri. Acești copii au avut câștiguri „substanțiale” în comunicare și în interacțiunea socială.

Copiii din grupul asistat de terapeutul uman au avut și ei câștiguri, însă nu la fel de mari ca ale celor din primul grup.

Copiii din grupul de control nu au raportat nicio îmbunătățire.

„Eficacitatea programului de intervenție robotică în îmbunătățirea comunicării sociale și a participării la viața socială a fost demonstrată. Studii viitoare vor lua în considerație adăugarea unei faze intermediare, care să ateste dacă intervenția robotului durează în timp”, au scris autorii studiului.

Despre Tulburarea de Spectru Autist

Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune a dezvoltării neurologice, caracterizată prin dificultăți în comunicarea socială și prin modele limitate și repetitive de comportament, interese sau activități.

Simptomele apar, de obicei, în copilăria timpurie, dar pot varia foarte mult în ceea ce privește severitatea.

Unele persoane cu TSA au deficiențe intelectuale și de limbaj, în timp ce altele au o inteligență medie sau peste medie și abilități verbale avansate.

Oamenii cu TSA au probleme în a decripta mesaje sociale, în a forma relații sau de a se adapta unor schimbări în rutina zilnică. Sensibilitatea senzorială este, de asemenea, un element comun al pacienților cu TSA.

Deși TSA este o afecțiune care durează toată viața, mulți pacienți pot duce vieți independente, cu sprijin adecvat.