STUDIU Copiii percep persoanele slabe ca fiind mai fericite decât cele supraponderale

  • Copiii asociază persoanele slabe cu fericirea încă de la vârsta de cinci ani, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista BMC Pediatrics.
  • Cercetătorii au descoperit că micuţii au perceput persoanele mai slabe ca fiind atât mai atractive, cât şi mai fericite decât cele supraponderale..
223 afișări
Imaginea articolului STUDIU Copiii percep persoanele slabe ca fiind mai fericite decât cele supraponderale

STUDIU Copiii percep persoanele slabe ca fiind mai fericite decât cele supraponderale

Studiile sugerează că încă de la vârsta preşcolară, copiii manifestă o preferinţă pentru corpurile subţiri sau de dimensiuni medii şi un dezinteres faţă de corpurile supraponderale. Aceste preferinţe pot avea repercusiuni semnificative. De exemplu, stigmatizarea corporală ar putea avea un impact asupra alegerii de către copii a colegilor de joacă la şcoală şi asupra relaţiilor în viaţa de mai târziu.
 
Prin studiul lor, cercetătorii Małgorzata Lipowska şi echipa sa au vrut să aprofundeze percepţia copiilor asupra idealurilor de frumuseţe, întrebându-se dacă cei mici asociază mărimea corpului cu fericirea. Pentru a explora acest aspect, cercetătorii au recrutat mai întâi un eşantion de 680 de copii de cinci ani din grădiniţele poloneze, potrivit Psypost.
 
Preşcolarilor li s-a arătat un grafic cu trei desene de siluete masculine şi trei desene de siluete feminine. Siluetele erau fie subţiri, fie cu greutate normală, fie supraponderale, iar copiilor li s-a cerut să aleagă care dintre siluete se potrivea cel mai bine cu anumite descrieri.
 
Mai exact, ei au selectat care bărbat/femeie este cel mai frumos/frumoasă, care este cel mai inteligent, cel mai fericit, cel mai drăguţ, care câştigă cei mai mulţi bani şi lucrează în cel mai tare loc. Aceste întrebări au servit la evaluarea modului în care copiii au asociat dimensiunea corporală cu succesul social/fericirea. Desenul unei figuri primea un punct de fiecare dată când era selectat, iar scorul final reprezenta cât de fericite sunt acele persoane, în percepţia copiilor.

Rezultatele studiului

Rezultatele au arătat că siluetele subţiri şi cele cu greutate normală (indiferent dacă sunt de sex masculin sau feminin) au avut aceeaşi probabilitate de a fi alese ca fiind cele mai atractive atât de băieţi, cât şi de fete. Pe de altă parte, siluetele supraponderale au fost cele mai puţin susceptibile de a fi alese ca fiind cele mai atractive.
 
În plus, copiii păreau să asocieze siluetele mai atractive cu o fericire mai mare. Atunci când au comparat scorurile generale de fericire pentru fiecare tip de corp, cercetătorii au constatat că siluetele supraponderale au obţinut cele mai mici scoruri atât de la băieţi, cât şi de la fete. Cu alte cuvinte, preşcolarii au ales tipurile de corp subţire şi cu greutate normală ca fiind cele mai atractive şi, de asemenea, cele mai fericite.
 
În mod interesant, au existat unele diferenţe de gen pentru anumite descrieri specifice. Atunci când li s-a cerut să aleagă care siluetă era cea mai fericită, fetele au apreciat siluetele feminine subţiri şi cele cu greutate normală ca fiind la fel de fericite, în timp ce băieţii au ales siluetele feminine subţiri ca fiind cele mai fericite.
 
Acest lucru poate indica faptul că fetele tinere aveau standarde mai sănătoase în ceea ce priveşte greutatea femeilor. De asemenea, fetele au considerat că silueta masculină cu greutate normală câştiga cei mai mulţi bani şi au fost mai predispuse să facă această alegere decât băieţii.
 
În cele din urmă, fetele au fost mai predispuse decât băieţii să creadă că bărbatul supraponderal era cel mai drăguţ, în timp ce băieţii au fost mai predispuşi decât fetele să creadă că bărbatul slab era cel mai drăguţ.
 
Când a venit vorba de a judeca ce siluetă era cea mai inteligentă, copiii nu păreau să asocieze aspectul fizic cu inteligenţa, în special în cazul siluetelor feminine.
 
Nu au existat diferenţe semnificative între evaluările privind considerarea diferitelor tipuri de corpuri feminine ca fiind înţelepte", explică Lipowska şi colegii ei. „A vedea o femeie ca fiind drăguţă nu a fost în niciun fel asociată cu perceperea ei ca fiind o persoană "înţeleaptă"... . Astfel, se poate concluziona că stereotipul "dacă este drăguţă, atunci este mai puţin deşteaptă" este deja prezent la copii la vârsta de cinci ani”.
 
Autorii studiului spun că rezultatele lor se adaugă la dovezile existente potrivit cărora copiii mici demonstrează o preferinţă pentru corpurile subţiri şi cu greutate normală în comparaţie cu cele supraponderale. 
 
Cercetătorii notează că toţi copiii din studiu aveau aceeaşi vârstă, cinci ani, şi este posibil ca rezultatele să nu se generalizeze la copiii preşcolari de vârste diferite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici