Trupele rock îşi devansează concertele europene pentru a contracara efectele crizei monedei euro

Mai multe nume sonore din muzica rock, precum trupele Metallica şi Red Hot Chili Peppers, au luat decizia de a devansa datele concertelor pe care le au programate în Europa, pentru a contracara efectele negative asupra veniturilor lor generate de criza monedei euro.

417 afișări
Imaginea articolului Trupele rock îşi devansează concertele europene pentru a contracara efectele crizei monedei euro

Trupele rock îşi devansează concertele europene pentru a contracara efectele crizei monedei euro (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cliff Burnstein, managerul trupei americane Metallica, a luat decizia de a devansa datele concertelor pe care această formaţie urmează să le susţină în Europa, pentru a evita ca veniturile muzicienilor să fie afectate de criza prin care trece moneda euro, informează online.wsj.com.

Din cauza problemelor de pe piaţa europeană a investiţiilor, care s-au extins şi în câteva ţări bogate, precum Franţa, Cliff Burnstein se teme că moneda euro se va prăbuşi, iar din acest motiv, organizatorii de concerte din cele 17 ţări care folosesc această monedă vor întâmpina dificultăţi în a achita onorariul trupei Metallica.

În loc să cânte în Europa în 2013, aşa cum era programat iniţial, Metallica a ales să îşi acorde "o vacanţă de vară europeană" în 2012, urmând să susţină concerte în Germania, la începutul lunii iunie - la festivalurile Rock Im Park şi Rock Am Ring, unde formaţia americană va interpreta integral albumul "Metallica" din 1991 -, iar apoi va susţine alte show-uri în Marea Britanie şi în Austria.

"Nu sunt economist, dar am totuşi o diplomă, iar acest lucru îmi este de ajutor", a spus Cliff Burnstein. "Trebuie să te întrebi mereu care este cel mai potrivit moment pentru a face ceva, când şi unde să faci acel lucru", a adăugat managerul trupei Metallica.

Industria muzicală internaţională se confruntă deja cu multe probleme: vânzările de albume sunt tot mai slabe, preţurile pentru biletele la concerte devin exorbitante, iar economiile naţionale "şchioapătă" tot mai puternic. Din cauza temerilor generate de oscilaţiile înregistrate pe pieţele financiare, chiar şi cele mai mari trupe din muzica rock au ales să adopte strategii "de siguranţă", care să le protejeze veniturile.

Red Hot Chili Peppers, un alt grup american manageriat de Cliff Burnstein, împreună cu Peter Mensch, a decis la rândul lui să devanseze datele pentru concertele din Europa, după ce şi-a lansat actualul turneu mondial - primul după o pauză de patru ani -, în această toamnă, în America Latină, în ciuda protestelor fanilor americani, care "tânjesc" după show-urile formaţiei. Aproximativ 75% din veniturile acestei trupe provin din concertele susţinute în străinătate, a declarat Burnstein.

În Marea Britanie, spune Anthony Addis - managerul trupei britanice Muse -, fluctuaţiile monedei euro au fost extrem de puternic resimţite de clienţii săi non-americani, care susţin concerte cu precădere în Europa şi nu doresc să fie plătiţi în dolari.

Unii rockeri învaţă însă din erorile din trecut. Duff McKagan, fostul basist al trupei Guns N' Roses, a cheltuit 40.000 de dolari pe costume de firmă în Italia, întrucât, în acel moment, într-o perioadă în care exista încă lira italiană, nu şi-a dat seama cât valorau acele costume în dolari. Muzicianul american a devenit între timp mult mai prudent cu investiţiile sale. După ce a urmat un curs de managementul afacerilor la Universitatea din Seattle, Duff McKagan a început să scrie o rubrică ("Duffonomics") despre lumea finanţelor pentru revista Playboy şi, recent, a lansat o firmă specializată în servicii de consultanţă financiară pentru muzicienii din muzica rock, numită Meridian Rock Capital Management LP. Muzicienii milionari, le-a spus McKagan, în vârstă de 47 de ani, fanilor săi prezenţi la un târg de carte organizat în octombrie la New York, reprezintă "o comunitate care duce lipsă de astfel de servicii".

După criza economică mondială din 2008, trupele rock şi echipele lor manageriale au început să privească cu o atenţie sporită articolele specialiştilor de pe pieţele financiare referitoare la cursul de schimb al monedelor şi tendinţele macroeconomice, mai ales atunci când semnează contracte cu organizatorii de concerte din alte ţări. Cu opt luni înainte ca Metallica să concerteze în Germania, Cliff Burnstein trebuie să decidă dacă formaţia americană va fi plătită în dolari, în euro sau în ambele monede. Atunci când cursul de schimb se modifică într-o direcţie care afectează veniturile trupei Metallica, managerul acestui grup alege anumite instrumente financiare derivate, care îi asigură o rată de schimb preferenţială. Uneori, preţurile biletelor sunt crescute de organizatori, pentru a compensa eventualele pierderi financiare cauzate de diferenţele de curs valutar, însă Cliff Burnstein spune că nu agreează această strategie.

"Nimeni nu încearcă să facă comerţ cu cursurile de schimb străine pentru a face bani, dar la fel de adevărat este faptul că nimeni nu vrea să piardă", a adăugat Burnstein.

Euro este moneda de care Cliff Burnstein se teme cel mai mult: "În următorii câţiva ani, se spune că dolarul va fi mai puternic, iar euro va fi mai slab. Dacă aşa vor sta lucrurile, vreau să obţin un avantaj din această situaţie, organizând aceste concerte europene acum, deoarece va fi mai profitabil astfel pentru noi".

Recent, David Rawlings, un chitarist care cântă cu muzicianul american Gillian Welch - un alt client al managerului Cliff Burnstein -, i-a telefonat acestuia din Europa, plângându-se de faptul că moneda euro este încă foarte scumpă. Spre deosebire de alţi muzicieni de top, cei doi artişti îşi conduceau singuri automobilul de la un concert la altul şi au remarcat faptul că plăteau de patru ori mai mult - pentru combustibil, alimente şi cazare la hotel - în comparaţie cu turneele lor din America. "Ei au cu adevărat un punct de vedere foarte realist despre adevăratele costuri din Europa. Acest detaliu mi-a confirmat încă o dată faptul că, din cauza ratelor de schimb, preţurile din Europa sunt mult mai mari, iar această situaţie nu este una sustenabilă", a declarat Burnstein.

Uneori, calculele făcute de Bernstein sunt în concordanţă cu dorinţele clienţilor săi. În septembrie, grupul Red Hot Chili Peppers a concertat în America de Sud, o destinaţie foarte populară în rândul muzicienilor, graţie, cel puţin parţial, creşterii ratei de schimb a monedelor naţionale, o creştere care i-a ajutat pe promotorii locali să plătească onorarii mari trupelor americane.

În alte cazuri, însă, lucrurile nu se potrivesc la fel de bine. Flea, basistul trupei Red Hot Chili Peppers, îşi doreşte să cânte în Africa, însă Cliff Burnstein l-a sfătuit să mai aştepte, deoarece infrastructura continentului african şi profiturile potenţiale - exceptând cazul Africii de Sud - nu există deocamdată.

Pe măsură ce condiţiile economice devin tot mai nesigure în Europa, Cliff Burnstein îşi orientează planurile pe termen lung spre destinaţii unde monedele sunt puternice, precum America de Sud, Asia de Sud-Est şi Australia.

"Suntem un produs de export american, la fel cum este Coca-Cola. Căutăm să ajungem pe cele mai bune pieţe. În momentul de faţă, Indonezia se află în vizorul meu", a adăugat managerul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici