Un serial despre Holocaust are succes printre iranieni

Un serial pe tema Holocaustului, care ilustrează o poveste de dragoste dintre o evreică şi un iranian, beneficiază de un mare succes în Republica Islamică, al cărei preşedinte a cerut "ştergerea de pe hartă" a Israelului şi a refuzat să recunoască Holocaustul, relatează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Un serial despre Holocaust are succes printre iranieni

Un serial despre Holocaust se bucură de succes printre iranieni

Serialul de 30 de episoade, are ca subiect o poveste de dragoste - o evreică este salvată din lagăr de un diplomat iranian. Succesul se datorează într-o mare măsură redării culorii epocii, fie că este vorba despre Europa celui de-al doilea război mondial sau despre Iranul din timpul şahului Reza Pahlavi.

Realizatorul şi scenaristul Hassan Fathi a explicat că a citit "cărţi şi articole referitoare la eforturile iranienilor, concretizate în demersuri pe lângă ambasadele Franţei şi României, de a ajuta miile de evrei să scape din mâinile forţelor rasiste ale naziştilor".

Serialul este difuzat pe postul naţional de televiziune la o oră de maximă audienţă, în fiecare seară de luni, imediat după jurnal, perioada ramadamului fiind în mod tradiţinal propice pentru producţiile televizate.

"Este un serial bine făcut cu o atmosferă şi personaje convingătoare, mai ales în descrierea Iranului" imperial, este de părere Mahmoud, în vârstă de 52 de ani, inginer.

Producţia televizată se numeşte "Întoarcere la zero grade" şi descrie relaţia dintre Habib Parsa, născut dintr-un părinte iranian şi unul palestinian, şi Sarah Struck, o franţuzoaică evreică. Cei doi s-au cunoscut la o universitate pariziană înainte de război.

Difuzarea serialului oferă o altă imagine Republicii Islamice, al cărei preşedinte a declarat că Israelul ar trebui "şters de pe hartă" şi că Holocaustul este un "mit".

Astfel de poziţii nu au găsit un ecou prea mare în rândul celorlalţi reprezentanţi ai autorităţii, care găzduieşte cea mai mare comunitate de evrei din Orientul Mijlociu, în jur de 25.000 de persoane.

"Când lucram la scenariu, între 2000 şi 2004, problema (Holocaustului pusă în 2005 de preşedintele Ahmadinejad) nu era încă atât de controversată pe scena politică", a spus Fathi.

"În serial, simpatizăm atât cu evreii nevinovaţi, victime ale crimelor naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi cu palestinienii, victime ale opresiunii sioniste".

Producţia a fost filmată cu actori iranieni şi străini, Sarah fiind interpretată de actriţa franceză Nathalie Matti.

"Există două elemente principale în Întoarcere la zero grade, istoria şi memoria", spune Fathi. "Dialogul dintre ei este cel mai bun mijloc de a rezolva neînţelegerile dintre culturi, religii şi rase", mai spune el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici